Térképen az országos lakásárak - Hol érdemes most vásárolni?

2019. január 13. 16:40    
nyomtatás
 
Ezúttal három ábrán mutatjuk meg, hogy országosan az egyes járásokban milyen lakásárak jellemzők, illetve hogyan változtak a lakásárak 2017 és 2018 első három negyedéve között. Noha a lakásárak sorrendjét még mindig toronymagasan Budapest vezeti, az éves árváltozásban már nem egyértelmű a fölény - derül ki az OTP Jelzálogbank legújabb Értéktérképéből.


Országosan 35 járás átlagára haladja meg a 300 ezres szintet, és további 17 a 240 ezer forintos négyzetméterárat (sötétbarna színezés). A legdrágább vidéki térség a 15. helyen álló Balatonfüredi járás 399 ezer forintos négyzetméterárral. A legfelső árkategóriába Budapest egészén kívül és a Balaton-part mellett még sok Pest megyei, több Győr-Moson-Sopron és Vas megyei járás, illetve a Tatai, Veszprémi, Székesfehérvári, Paksi, Gárdonyi, Kecskeméti, Szegedi és Debreceni járás került bele.

Térképen az országos lakásárak - Hol érdemes most vásárolni?
Klikk a képre!

Forrás: OTP Értéktérkép

Az elemzéshez megfelelő forgalmú járások közül három átlagára marad 50 ezer forintos négyzetméterár alatt (Mezőkovácsházai, Putnoki és Hevesi járások), és további 31 nem éri el a 100 ezres limitet (világosbarna színezés). Nógrád megye - már második éve tartó viszonylag látványos áremelkedés után is - majdnem teljes egészében ide tartozik. A főváros nélkül számított 214 ezres vidéki átlagos négyzetméterárhoz a Móri járás áll legközelebb.

Már nem a főváros drágul legjobban


A budapesti kerületekkel együtt 197 járásból 153 esetében végeztük el az éves összehasonlítást, ott, ahol mind a bázisév 2017, mind pedig 2018 első kilenc hónapjában legalább tíz értékelhető adattartalmú eladás történt, így nem volt szükségünk statisztikai adatpótlásra az elemzés során. A 153 járásból pedig mindössze 18-ban (12%) csökkent az eladott lakóingatlanok átlagára (piros színezés). Budapesten egy kerület sem tartozik ide, és Pest megyében és a Dunántúlon együtt is csak nyolc járás szerepel ezen a listán. A többi az ország keleti felében található, a legtöbb (4-4 db) Hajdú-Bihar és - a Dunántúlon - Tolna megyékben. Nyolc megyéből viszont egyetlen járás sem került a csökkenő árúak közé, ebben a csoportban van a lakáspiaci szempontból hagyományosan alulértékelt Heves, vagy a peremi helyzete folytán ugyancsak perifériális Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is.

Térképen az országos lakásárak - Hol érdemes most vásárolni?
Klikk a képre!

Forrás: OTP Értéktérkép

Az utolsó ábrán pedig az látszik jól, hogy ha már nincs is jelentős különbség a fővárosi és a vidéki lakásárak változásában, az elmúlt évek alatt ez nem volt így, vagyis Budapesten 4 éven keresztül sokkal nagyobb ütemű volt a drágulás, mint bármelyik vidéki megyeszékhelyen.

2019.01.08 14:50 Már nem a belváros drágul a legjobban

Térképen az országos lakásárak - Hol érdemes most vásárolni?

Hol vásároljunk lakást?


Gyakran teszik fel a kérdést, hogy rendben van, de akkor hol is érdemes vásárolni ahhoz, hogy több éves/évtizedes távlatban is jól járjunk. Ezzel kapcsolatban elmondható, hogy aki 4-5 évvel ezelőtt Budapesten vagy a nagyobb megyeszékhelyek valamelyikében vásárolt lakást, szinte bankot robbantott, hiszen volt, ahol ezalatt 120-150 százalékkal emelkedtek az árak, de a kevésbé frekventált nagyvárosokban is 50 százalék körüli volt az áremelkedés, amihez befektetési célú vásárlás esetén még hozzájött a bérbeadásból származó hozam. A jövőben ez a növekedési ütem szinte biztos, hogy nem lesz fenntartható, ennek ellenére egy jó helyen lévő, jól kiadható lakás esetében nem kell aggódni amiatt, hogy rossz helyen lenne a pénzünk, de saját célú vásárlás esetén is érdemes figyelembe venni azokat a várható fejlesztéseket, amelyek a következő években a környéken megvalósulnak, mivel ez nemcsak élhetőbbé teheti a környéket, hanem a lakásunk értékét is pozitív irányba alakíthatja.

2018.10.01 16:24 Hol vegyek ma lakást, hogy igazán jól járjak? - Ilyen lesz tíz év múlva Budapest
2018.12.29 06:00 Egymilliós négyzetméterárak a belvárosban - Mit hozhat 2019 a hazai lakáspiacon? (TOP 10 sztori - 3.)
2018.12.10 10:45 Kijöttek a legfrissebb számok: még nincs vége a lakásárak hegymenetének
2018.12.18 05:50 Nincs minden veszve: térképen Budapest azon részei, ahol mégis csökkentek a lakásárak

Térképen az országos lakásárak - Hol érdemes most vásárolni?

Király Boutique Residence - további információkért kattints a képre!

2019.01.10 15:38 Egy listán az ország legdrágább lakótelepei

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium