szerző

Tömeges csúszások és 18 százalékos áfa - Tényleg ez a zord jövő vár a lakáspiacra?

2018. február 11. 17:35    
nyomtatás
 
Egyre többen vannak, akik úgy gondolják, hogy a jelenlegi 5 százalékos kedvezményes lakásáfát a mostani formában nem hosszabbítják meg 2019 után, hanem helyette más kedvezmények jöhetnek, sőt több ingatlanpiaci szakértő is úgy véli, legalább 18 százalékra emelhetik majd fel. A Portfolio Ingatlan 2018 első negyedévében is elkészítette - több mint tíz szakértő megkérdezésével - a Lakáspiaci Hangulatfelmérését.


Nem jön még a felzárkózás


Noha 2017 második negyedévében - az MNB felmérése szerint - a kistelepüléseken jelentősen magasabb ütemű volt a lakásárak emelkedése, mint a nagyobb városokban, a szakértők véleménye szerint egyelőre nem indul be a felzárkózás. A megkérdezettek közül továbbra is kevesebben számítanak arra, hogy a kistelepüléseken hosszabb távon is kitart a lendület, amit már az MNB harmadik negyedéves jelentése is megkérdőjelez. Abban már ismét a fővárosban és a nagyobb városokban volt a legerősebb az áremelkedés. Összességében viszont mind Budapesten, mind a községekben egyre kisebb ütemben nőhetnek tovább az árak.

Tömeges csúszások és 18 százalékos áfa - Tényleg ez a zord jövő vár a lakáspiacra?

Saját célra, hitelből


A befektetési célú vásárlások jelenlétének nagy szerepe volt a 2014-ben kezdődött áremelkedés beindításában, mostanra azonban a saját célú vásárlók is aktivizálódtak, így a befektetők részaránya az összes adásvételen belül valamelyest csökkent. Az emelkedő árak, a csökkenő hozamok és a rövidtávú turisztikai célú lakáskiadás körüli bizonytalanság óvatosságra intheti a befektetőket, akik a piaci környezet változásaira gyorsabban tudnak reagálni.

A megkérdezett szakértők többsége a külföldi vásárlók számával kapcsolatban sem számít további növekedésre, bár várhatóan nem is fog csökkenni a számuk. A külföldiek legnagyobb arányban még mindig a belvárosban keresnek lakásokat, de nemzetiség szerint nagyok a különbségek a szomszédos országok vagy a távolabbról érkező befektetők között. Előbbiek sokan keresnek vidéken is lakóingatlant, míg utóbbiak érdeklődése főként Budapestre koncentrálódik.

Tömeges csúszások és 18 százalékos áfa - Tényleg ez a zord jövő vár a lakáspiacra?

Az előző negyedévhez hasonlóan a lakosság hitelfelvételi hajlandóságában most is egyértelmű válaszok születtek. Szinte minden megkérdezett szerint tovább emelkedhet a hitellel vásárolt lakások aránya, amiben feltehetően szerepet játszik az is, hogy az egyre magasabb árak miatt egyre kevesebben képesek a kinézett lakást hitel nélkül finanszírozni.

Csökkent a szakértői optimizmus


A mostani kérdőívben megkérdezett összes szakértő egyöntetűen arra számít, hogy a lakásfejlesztések jelentős részénél csúszni fog az átadás, sőt van, aki szerint már most tömeges jelenségről van szó. Ennek hátterében elsősorban a munkaerőhiány áll, így a vásárlóknak is érdemes körültekintőnek lenniük.

2018.01.28 12:51 Horrorsztorik a lakáspiacról - Ha nem figyelsz, te is pórul járhatsz!
2018.02.09 05:30 Az árak az egekben, miközben záporoznak a rémtörténetek a lakáspiacról
Érdekes továbbá, hogy a korábbiaktól eltérően a lakásáfa esetleges meghosszabbításával kapcsolatban is csökkent az optimizmus. Bár feltételezhető, hogy 2019 után is lesznek majd valamiféle állami ösztönzők, a megkérdezett szakértők több mint harmada szerint az új lakások kedvezményes áfáját 2019 után 18 százalékra emelheti fel a kormány.

A felmérésben az alábbi szakemberek vettek részt:


Balla Ákos - Balla Ingatlan, Balogh László - Ingatlan.com, Benedikt Károly - Duna House, Horváth Áron - Budapesti Lakáspiaci Riport, Incze Zsombor - FHB, Kricsfalussy Tamás - Metrodom, Mester Nándor - Otthontérkép, Pálfi Péter - MRICS, Sápi Zoltán - Eltinga, Soóki-Tóth Gábor - Otthon Centrum, Valkó Dávid - OTP Jelzálogbank és a Portfolio Ingatlan csapata

Tömeges csúszások és 18 százalékos áfa - Tényleg ez a zord jövő vár a lakáspiacra?

Práter Park, További információkért kattints a képre!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium