"Úgyis kipukkad a lakáslufi!" - De előtte még brutálisabban nőnek az árak

2019. június 14. 11:30    
nyomtatás
 
Egyre többen mondogatják és egyre többen számítanak az árak visszaesésére, de ezt egyelőre semmi sem támasztja alá. Sőt! Három hónap alatt átlagosan 4,5 százalékkal lett magasabb a még szabadon álló budapesti új lakások négyzetméterára, köszönhetően többek között az átárazott projekteknek, valamint azoknak az újonnan bejelentett lakóparkoknak, ahol már 27 százalékos áfa melletti értékesítésre számítanak a fejlesztők, és ennek megfelelően árazzák a projektjeiket. Továbbá olyan tényezők, mint az energetikai szabályok szigorodása, az építőipari árak növekedése és a kínálat szűkülése is az árak csökkenése ellen hat.


Elkészült a Budapesti Lakáspiaci Riport legújabb, 2019 második negyedévére vonatkozó elemzése, ami azokra a legalább négylakásos, új társasházak jellemzőire vonatkozik, ahol legalább egy szabad lakást még kínálnak a fejlesztők. Ezek alapján közel 25 ezer az új lakások állománya Budapesten, a korábbi negyedévhez képest ez 1500 új bejelentést jelent. A kínálat, vagyis a még elérhető szabad lakások száma a korábbi 7 ezerről 7860-ra emelkedett, a még eladó sorban lévő lakások között azonban sok olyan van, ami már csak a kedvezményes áfa határideje után, vagyis 2019. december 31-et követően kerül értékesítésre.

Budai Walzer I. ütem

Budai Walzer I. ütem

1117 Budapest, Budafoki út 215.
260 db lakás
28 - 91 m2 alapterület
Átadás:
2021. máj
27 - 82.3 M Ft
Ajánlatot kérek


Az újonnan bejelentett mintegy 1500 lakás között már olyanok is vannak, amit 27%-os áfával fognak értékesíteni a fejlesztők, vélhetően ez is hozzájárult ahhoz, hogy 3 hónap alatt átlagosan 4,5 százalékkal nőttek a fajlagos árak azoknál a budapesti új lakóprojekteknél, ahol feltüntették a fejlesztők az árat és még nem foglalták le, vagy vették meg a lakásokat. Érdekes azonban, hogy az összes még szabad új lakás átlagára 65,5 millió forintról 63,3 millióra csökkent, ami arra utalhat, hogy az új projektekben nagyobb számban vannak kisebb alapterületű lakások. Ezeknek ugyanis a négyzetméterára jellemzően magasabb, mint a nagy alapterületű lakásoké, a végösszeg viszont jóval kisebb, ami lefelé húzza az átlagot.

A fajlagos árak átlaga majdnem 5 százalékkal, 878 ezer forintra növekedett a budapesti újlakás-piacon. Ez az átlagos érték közel 90 ezer forinttal lenne magasabb, ha a számítás során nem vennénk figyelembe a lakásokhoz tartozó erkély, vagy terasz alapterületének egy részét.


Csupán néhány kerület van, ahol pár százalékkal alacsonyabbak lettek a fajlagos árak, az I., V., XII. és XX. kerületekben 1-4 százalékkal csökkentek az árak. Nem csoda, hogy nem emelkedett az átlagár például az I. és V. kerületeknél, ezeken a területeken ugyanis az átlagos ár már meghaladta az 1,4 millió forintot (I. kerület) sőt, az V. kerületben az átlag már 1,86 milliónál tartott négyzetméterenként 2019 elején. A legnagyobb áremelkedést a XVI. és XXII. kerületben lehetett mérni, 23-25 százalékkal kerülnek többe itt az új lakások, mint 3 hónappal korábban. Ezzel a XVI. kerületben már 670, míg a XXII. kerületben 710 ezer forintot kérnek el egy új lakás négyzetméteréért a fejlesztők.

"Úgyis kipukkad a lakáslufi!" - De előtte még brutálisabban nőnek az árak


2019.03.18 11:15 Elképesztő, mi történik az új lakásokkal - 60 millió alatt labdába se rúghatsz

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium