Van, aki kiveszi? - Néhány tulajdonos durva bérleti díjakról álmodik

2018. szeptember 14. 05:51    
nyomtatás
 
Igazán meghökkentő bérleti díjakat fog találni az, aki mostanában figyeli a nagyobb hirdetőoldalak kínálatát, némely ajánlatnál ugyanis a piaci ár többszörösét is elkérik a tulajdonosok. Kerületenként szétválogatva néztük meg, hogy a kisebb, közepes és nagyobb lakásoknál melyek a legmagasabb és legalacsonyabb havi bérleti díjak, amit találni lehet éppen most az ajánlatok között. A kínálati árak folyamatosan változnak és sok esetben magasabbak, mint amennyiért valójában kiadásra kerülnek a lakások, ugyanakkor jó iránymutatás lehet a tulajdonosoknak és a bérlőknek is, hogy mások miként árazzák be az ingatlanjaikat.

November 22-én újra Property Investment Forum, Magyarország legjelentősebb ingatlanszakmai eseménye! Új helyszínen, kiállításokkal, a legfontosabb döntéshozókkal, egyedülálló networking lehetőségekkel. Most early bird áron!Az elmúlt években a lakásárakhoz hasonlóan a bérleti díjak is jelentős növekedésen mentek keresztül, az utóbbi időben viszont egyre inkább stabilizálódni látszik a piac, persze még így is vannak horror bérleti díjak. Ennek tükrében kíváncsiak voltunk, hogy milyen ársávban mozog a különböző alapterületű lakások bérleti díja azokban a kerületekben, ahol legalább 100 ajánlat szerepel valamelyik nagyobb hirdetőoldal listájában (ingatlan.com, Duna House, Otthontérkép, Otthon Centrum). Ezek alapján az I.-XIV. kerületek voltak azok, ahol a hirdetések elérték ezt a számot, bérelhető lakásokat pedig a legnagyobb számban az ingatlan.com oldalon lehetett találni, ezért az ársávok ezekből kerültek kiválasztásra.

A legtöbb bérlehető lakást az V. kerületben kínálják jelenleg a tulajdonosok, ezeknek a száma majdnem eléri az 1800-at, de a VI., II. és XIII. kerületben is több mint 1000 lakást adnának ki a hirdetések számát tekintve. A belvárosban és a legnépszerűbb budai kerületekben nem is meglepő, hogy sokan a kiadás mellett döntenek, a külföldiek által is kedvelt környékeken ugyanis olyan bérleti díjakat is elkérhetnek, ami mellett nem biztos, hogy megérné saját használatra tartani az adott lakást. A XIII. kerületben a kiadható lakások száma inkább azért lehet magas, mert maga az állomány is sokkal nagyobb, bőven van kínálat, így több kiadó lakást lehet találni.

Van, aki kiveszi? - Néhány tulajdonos durva bérleti díjakról álmodik


Jöjjenek a bérleti díjak!


Úgy tűnik, hogy teljes lakást - még ha az 30 négyzetméternél kisebb alapterületű is - most 75 ezer forintnál olcsóbban nem lehet bérelni ezekben a kerületekben ezen hirdetések alapján. Ezen túl természetesen egyéb felületeken, vagy a közösségi oldalak csoportjaiban még lehetnek más árak, illetve aki ismerősön keresztül talál magának lakást, az is valószínűleg kedvezőbb bérleti díjjal szembesülhet. Valamint egy másik lehetőség, ha egy nagyobb lakásban csak egy szobát bérel valaki, így a havi kiadás is több emberre oszlik.

30 négyzetméter alatt azt hihetnénk, hogy többnyire egységesek az árak. A legkisebb lakásoknál, vagyis a 30 négyzetméter alatti kategóriában a kerületenkénti legalacsonyabb árakban nem volt nagyon nagy eltérés, a IX. kerületben már 75 ezer forintos bérleti díj ellenében lehetett lakást találni, a többi kerületben 80-90 ezer forint volt ez a minimális összeg, míg a legmagasabb kezdő ár a XII. kerületben került elő az aktuális hirdetések alapján. Bár ezek az értékek akár naponta többször is változhatnak, azt mégis jól szemléltetik, hogy egy egyszobás garzonlakást mennyiért találhatnak most az érdeklődők, illetve a tulajdonosoknak is jó iránymutatás lehet, hogy ha ilyen, vagy ezeknél az áraknál valamivel alacsonyabban adják bérbe a lakásukat, akkor vélhetően nem marad sokáig az aktív hirdetések között.

Van, aki kiveszi? - Néhány tulajdonos durva bérleti díjakról álmodik


Természetesen nemcsak az alapterület, hanem még rengeteg más tényező is befolyásolja a piaci bérleti díjakat. Az ingatlan állapota, a kerületen belüli jobb elhelyezkedés, a havi rezsiköltség is sokat számít, ezért nem is meglepő, hogy kerületen belül az ugyanakkora lakásoknál is átlagosan 100 ezer forintos eltérés van a minimális és maximális ár között. A belvárosban, vagy Bel-Budán még akár ennél nagyobb különbség is elképzelhető, mint ahogy az I. kerületben látszik, ahol a hirdetések között volt közel 300 ezer forintért bérelhető kislakás. Más helyeken ugyanakkor meglepő lehet, hogy akár 250 ezer forintért hirdetnek 20-30 négyzetméteres lakásokat, éppen ezért az sem kizárt, hogy van olyan tulajdonos, aki próba szerencse alapon kínálja jóval magasabban a piaci ár felett a lakását, hátha valakinek annyira megtetszik, hogy jóval többet is fizetne érte.

Van, aki kiveszi? - Néhány tulajdonos durva bérleti díjakról álmodik

Lakás 2018 - a részletekért kattints a képre!


40-50 négyzetméter között már a félmilliós havi díj is elképzelhető


A 30 négyzetméternél nagyobb, de 40-nél kisebb, még szintén többnyire egyszobás lakásoknál is hasonló volt a helyzet, mint a kisebbek esetében, 80-90 ezer forintos minimum bérleti díjtól egészen 300 ezer forintig szóródtak, ahol az utóbbi maximális összeg belvárosi lakásra vonatkozott.

A következő kategóriába az alapterületet nézve már másfél, kétszobás lakások is beleférhetnek. A legalacsonyabb árak a legtöbb kerületben 100-110 ezer forinttól indulnak, a legmagasabbak akár a havi félmilliós bérleti díjat is elérhetik, ha a VII. vagy az V. kerület kiugró értékeit nézzük, ugyanakkor a többi kerületre inkább az jellemző, hogy a 40-50 négyzetméteres lakások hirdetései között a legmagasabb havi bérleti díj sem haladta meg a 300 ezer forintot.

Van, aki kiveszi? - Néhány tulajdonos durva bérleti díjakról álmodik


Egyszobás lakás 80-ért, kétszobás már 110-ért


50 és 70 négyzetméter között a kerületek legalacsonyabb bérleti díjai szintén 110 ezer forint körül alakultak.
Összehasonlítva az első kategóriába eső garzonlakások áraival, az látszódik, hogy körülbelül 30 ezer forinttal többért, már kétszer akkora lakást is lehet bérelni a fővárosban.

Nagyobb különbség a maximális árakban volt, a VI. és VII. kerületben vannak, akik közel 1 millió forintért adnák ki az 50-70 négyzetméteres lakásukat egy hónapra.

Nem is az V. hanem a VII. kerületben vannak a legdurvább árak


A 70 és 90 négyzetméter közötti lakások esetében már inkább a háromszobás felosztás a jellemző, akinek pedig ennyi szobára van szüksége, az biztosan számolhat a VIII. kerületben 125 ezer forintos, a többi helyen inkább 140 ezres havi díjjal. A maximális bérleti díjak már több kerületnél is közelítik, vagy meghaladják a milliós havi díjat (szintén a VII. kerületben hirdették a legdrágább kiadó lakást ebben a méretkategóriában), ezeknél a lakásoknál viszont nem ritka, hogy tetőterasz, panoráma, vagy egyéb extra miatt adják ki némelyiket ilyen magas összegért.

Az utolsó kategóriába az összes 90 négyzetméternél nagyobb bérelhető lakóingatlan került, ezeknél a kerületenkénti maximális árak már több, mint 2,5 millió forintos tartományban szóródnak. Míg a legalacsonyabb bérleti díjak alapján az látható, hogy minimum 140 ezer forintos havi kiadással kell számolni az ekkora lakást keresőknek, de több kerületnél inkább 180 ezer forint a jellemző.

Van, aki kiveszi? - Néhány tulajdonos durva bérleti díjakról álmodik

Van, aki kiveszi? - Néhány tulajdonos durva bérleti díjakról álmodik

Terrace Residence 4 - további információkért kattints a képre!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Figyelemre méltó lakásfejlesztés a diplomata-negyedben (x)

Benczúr11 projekt - új otthonok garantáltan 5% áfával. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium