Feléledtek a magyar befektetők? - Csökkent a külföldiek aránya a hazai ingatlanoknál

2018. október 1. 17:22    
nyomtatás
 
Míg 2017-ben néhány távolabbi ország is felkerülhetett arra a képzeletbeli térképre, amin a hazai ingatlanpiacra befolyó külföldi tőkét jegyzik, addig 2018 első felében valamelyest konszolidálódni látszott a befektetők köre a régiós országokra. A teljes befektetési volumenben tovább nőtt a hazai vásárlók aránya, ez elérte a 60 százalékot, ami jóval magasabb érték az egy évvel korábbi időszakban tapasztalt 40 százaléknál. A volumen mellett, a félév 16 regisztrált kereskedelmi ingatlanra vonatkozó tranzakciójában is erősen képviseltették magukat a magyar befektetők, mintegy 12 adásvételnél hazai volt a vásárló - derül ki a CBRE 2018 első féléves jelentéséből.


2018 első félévében összesen 16 tranzakciót regisztráltak a kereskedelmi ingatlanok piacán (pl. irodaházak, kiskereskedelmi, logisztikai ingatlanok, hotelek) Magyarországon, ezek összértéke 314 millió eurót (mintegy 100 milliárd forintot) tett ki a félévben.

A kiskereskedelmi ingatlanbefektetések dominálták a piacot, ezek aránya 49 százalékos volt a teljes volumenben, ezt követték az irodabefektetések 37 százalékkal, majd 14 százalékkal a logisztikai ingatlanok, míg a hotel kategóriában nem regisztráltak tranzakciót az év első felében. A legnagyobb ügylet egy német alaphoz köthető, amely megvásárolta a biatorbágyi Premier Outlet Centert. Az első féléves szerződéskötések közé még nem került be a Mammut 1 és Mammut 2 eladása, így a mintegy 82,6 milliárd forintos, dél-afrikai befektetők által kifizetett összeg még nem része az összesítésnek.

2018.09.13 14:24 Eladták a Mammut bevásárlóközpontot

Arról, hogy hogyan teljesített 2018-ban a hazai befektetési piac, hogy mire figyelnek és mit keresnek a befektetők, bővebben is beszélnek majd a szakértők a Property Investment Forumon november 22-én.

November 22-én újra Property Investment Forum, Magyarország legjelentősebb ingatlanszakmai eseménye! Új helyszínen, kiállításokkal, a legfontosabb döntéshozókkal, egyedülálló networking lehetőségekkel. Most early bird áron!


A hazai befektetők aránya 60 százalékra emelkedett a korábbi év ugyanezen időszakában mért 40 százalékról. Ami pedig a tranzakciók darabszámát illeti, a 16-ból 12-nél voltak magyarok a befektetők, míg a másik négy, az osztrák, a cseh, a német és a szlovák piacok szereplőihez köthetőek.

Feléledtek a magyar befektetők? - Csökkent a külföldiek aránya a hazai ingatlanoknál

Kép forrása: CBRE

A hozamok tekintetében nem történt jelentős változás egyik ingatlantípusnál sem, a prémium irodaházaknál 6 százalékot, a prémium retail kategóriában 5,75 százalékot, míg a logisztikai ingatlanoknál 7,75 százalékot rögzítettek.

Feléledtek a magyar befektetők? - Csökkent a külföldiek aránya a hazai ingatlanoknál
Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium