Ezek a trendek forgatják fel az ingatlanosok világát 2019-ben

2019. február 13. 15:15    
nyomtatás
 
A korábbi évek trendjei alapján elkerülhetetlen, hogy 2019-ben még jobban összefonódjon az ingatlanpiac és a technológia, azaz tovább folytatódjon a proptech dinamikus bővülése. Miközben a fejlett országok egyre hatékonyabban adaptálják az új technológiákat, a fejlődő piacokon is óriási kereslet mutatkozik az innovatív megoldások iránt. Interjú James Dearsley-vel és Eddie Holmes-szal, az Unissu.com globális proptech platform társalapítóival.


Az ingatlanpiacot átalakító technológiai forradalommal foglalkozik a Portfolio Csoporthoz tatozó Property Forum és az RICS közös konferenciája, a Budapest PropTech Forum 2019, melynek stratégiai partnere az Unissu. James Dearsley, a világ egyik legismertebb proptech guruja előadóként is rész van a március 6-ai eseményen.

Melyek azok a fő trendek, amelyek a proptech világát alakítják 2019-ben?


Az Unissu adatbázisa szerint jelenleg az öt legnépszerűbb téma és technológia - sorrendben - az adatelemzés, a big data, a dolgok internete (IoT), a munkafolyamat-menedzsment és az okos otthon. Ez jól mutatja, hogy technológiai forradalmon keresztül menő ágazatokhoz hasonlóan az adatok gyűjtése, rendszerezése, kezelése és feldolgozása kiemelt fontosságú az ingatlanpiacon is. Az pedig, hogy a munkafolyamat-menedzsment - melynek célja a hatékonyság növelése - is rajta van a listán, arra utal, hogy sok proptech cég könnyen megnyerhető csatát választott.

Ezek a trendek forgatják fel az ingatlanosok világát 2019-ben

Számítotok arra, hogy 2019-ben több tőke áramlik majd a proptech-be, mint 2018-ban?

Igen, ez elkerülhetetlen. A finanszírozási események száma a 2014-es 742-ről 2016-ra 1100 felé emelkedett. Bár 2018-ban csak 808 ilyen eseményt regisztráltunk, azt látjuk, hogy a befektetők évről évre kevesebb alkalommal, de nagyobb forrásokat helyeznek ki. Teljesen normális, hogy a proptech cégek érettebbé válnak és a tehetősebb befektetők is beszállnak a versenybe, tovább gyorsítva a szektor növekedését. Ezek a számok ráadásul nem tartalmazzák a WeWork-öt és más coworking szolgáltatókat célzó befektetéseket, melyek szintén dinamikus ütemben bővülnek.

James Dearsley

Co-Founder

Unissu

James is recognised as one of the leading thought leaders on the future of the real estate market. His role as the Co-Founder of Unissu, the global leader of PropTech data, information and resources, means he has an unrivalled perspective... Tovább »Hogyan halad az ingatlanpiac az új technológiák adaptálásával?

A helyzet lehetne jobb, ugyanakkor számos olyan piacot látunk, amely rendkívül fogékony az innovációra. Az egymillió lakosra jutó proptech cégek számát vizsgáló mutatunk alapján Finnország (16,5), Hollandia (15,8) és Svájc (14,5) élen járnak az innovatív vállalkozások számát tekintve és az ingatlanszakma gyorsan adaptálja az újításokat. Ezekhez számokhoz képest az Egyesült Királyság (9,7) vagy az Egyesült Államok (6) komoly lemaradásban vannak.

Mit gondoltok, hogyan hat majd az Unissu a globális proptech közösségre?

A mi célunk az Unissu-val az, hogy edukáljuk az ingatlanszakmát a proptech által nyújtott előnyökről és lehetőségekről. Reméljük, hogy az által, hogy segítjük az ingatlanszakmát, hogy hatékonyabban és gyorsabban kapcsolódjon a proptech világához, a proptech cégeket is új ügyfelekhez juttatjuk szerte a világban.Hány országból vannak jelen cégek az Unissu adatbázisában? Mely régiókban várjatok a legnagyobb bővülést a proptech cégek számában? Hol vártok piaci konszolidációt?

85 országból több mint 6400 céget követünk nyomon és az év eleji indulásunk óta közel 500 új céggel bővült az adatbázisunk. A legnagyobb mértékű bővülést Dél-Amerika és Délkelet-Ázsia feltörekvő országaiban látjuk, a piac konszolidációjára pedig első körben az angolul beszélő országokban számítunk, ahol egyre érettebbé válnak a proptech cégek.

A világ különböző részein működő proptech cégek sokszor hasonló megoldásokat kínálnak ugyanarra a problémára. Milyen gyakran látjátok azt, hogy megtalálják egymást és együttműködnek?

Egyelőre nem elég sűrűn, ugyanakkor arra számítunk, hogy 2019-ben több bővülő proptech cég és nagyobb lefedettségre vágyó befektető fedezi majd fel egymást - remélhetőleg az Unissu platformján - és ez várhatóan több nemzetközi együttműködést hív majd életre.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium