Budai Ákos

Cikkeinek a száma: 72
Bespájzolnak a bérlők: az sem baj, ha más költözik a területre, a lényeg, hogy legyen

Bespájzolnak a bérlők: az sem baj, ha más költözik a területre, a lényeg, hogy legyen

Határozott lépésekkel halad és zárkózik fel a magyar irodapiac a nyugati országokéhoz, az érettség nemcsak az alacsonyabb hozamszinteken látszódik, hanem a bérlők részéről egyre tudatosabb és előretekintőbb irodakeresésen, illetve az egyre kisebb mértékű, bérleti szerződésekbe foglalt ösztönzőkön keresztül is. Az elmúlt időszakban tapasztalt trendekről, valamint a jövőbeli várakozásokról Henter Timeát, a Knight Frank Hungary szakértőjét kérdeztük.

Magyar szakemberek Kaliforniában forradalmasítják az ingatlanpiacot

Magyar szakemberek Kaliforniában forradalmasítják az ingatlanpiacot

A kereskedelmi ingatlanok digitalizálása számtalan új lehetőséget tartogat a nagy ingatlanportfóliók tulajdonosainak és kezelőinek. Arról beszélgettünk Dr. Hermán Róberttel, aki három éve költözött el Magyarországról, hogy technológiai céget alapítson Kaliforniában, hogy mennyire jelentős szerepet játszik a technológia az ingatlanszektorban és hogyan érzi magát az új szerepében az RICS Americas Board tagjaként.

Ezek a trendek forgatják fel az ingatlanosok világát 2019-ben

Ezek a trendek forgatják fel az ingatlanosok világát 2019-ben

A korábbi évek trendjei alapján elkerülhetetlen, hogy 2019-ben még jobban összefonódjon az ingatlanpiac és a technológia, azaz tovább folytatódjon a proptech dinamikus bővülése. Miközben a fejlett országok egyre hatékonyabban adaptálják az új technológiákat, a fejlődő piacokon is óriási kereslet mutatkozik az innovatív megoldások iránt. Interjú James Dearsley-vel és Eddie Holmes-szal, az Unissu.com globális proptech platform társalapítóival.

Milliárdokkal döngetnek az ingatlanbefektetők Budapest kapuján, de nincs mit eladnunk

Milliárdokkal döngetnek az ingatlanbefektetők Budapest kapuján, de nincs mit eladnunk

Bár 2018 első hat hónapjában a magyarországi ingatlanbefektetési piac a vártnál gyengébben teljesített, az év hátralévő részében lezárni tervezett tranzakciók listája optimizmusra ad okot. Benjamin Perez-Ellischewitz MRICS, a JLL regionális igazgatója és magyarországi tőkepiaci részlegének vezetője új befektetésekről, feltörekvő befektetési termékekről és mindent felforgató technológiákról beszélt a Portfolio-nak.

Itt épül Budapest első digitális plázája

Budapest egyik legaktívabb kereskedelmiingatlan-fejlesztője jelenleg három különböző lokációban is bővíti a portfólióját, több irodaház fejlesztése mellett hosszú évek után a főváros első új plázájának az építését is elindította. Tatár Tibor, a Futureal kereskedelmi és iroda üzletágának vezérigazgatója beszélt a Portfolio-nak az ingatlanfejlesztés jelenlegi kihívásairól, valamint a fejlesztő jövőbeli terveiről.

22 milliárdot költene Magyarországon az ipari nagyágyú

A közép-európai régió egyik legaktívabb logisztikai- és ipariingatlan-fejlesztője nemrég jelentős bővülést jelentett be a magyar piacon. A CTP 2018 végéig a jelenlegi 250 millió euróról 320 milliósra tervezi növelni portfóliója értékét. Nemes Rudolf, a CTP magyarországi országigazgatója beszélt a bérlői igények változásáról és a munkaerőpiaci kihívásokról.

Hónapokra bezárnak egy pesti plázát - Itt van az első látványterv!

Az egyik jelentősebb hazai ingatlanalap-kezelő a tavalyi év végén két tranzakciót is lezárt, 2018-ban pedig további jelentős vásárlásokat tervez, emellett tovább folytatja eszközei fejlesztését és felújítását. Czifra Balázs, a Diófa Alapkezelő Zrt. ingatlanbefektetési üzletágának vezetője beszélt a Portfolio Ingatlannak a cég terveiről és várakozásairól.

Hozzá fogunk szokni a belvárosi milliós négyzetméterárakhoz

Bár a lakáskiadással elérhető hozamok csökkenésnek indultak, a lakóingatlanok még mindig rendkívül vonzó alternatívának bizonyulnak más befektetési termékekkel összevetve. Budapest egyik legaktívabb lakásfejlesztője, a Biggeorge Property tulajdonos-vezérigazgatója szerint a magyarországi lakásárak és bérleti díjak hosszú távon növekedni fognak és folyamatos lehet a felzárkózás a nyugat-európai városok szintjéhez. Nagygyörgy Tibor beszélt a Portfolio Ingatlannak piaci várakozásairól.

Vonzó hely Magyarország, de nincs, aki dolgozzon

Már nem csak az autóiparból érkező vállalatok hajtanak végre hazánkban zöldmerős ingatlanberuházásokat, hanem egyre több szektor számára számít vonzó befektetési célpontnak Magyarország. Egy komoly problémával azonban minden új beruházónak szembesülnie kell, ez pedig az egyre súlyosabb munkaerőhiány. Dr. Nádasdy Zoltánnal és Dr. Schweizer Edinával, a Noerr & Társai Ügyvédi Iroda partnereivel jártunk körül az ingatlanpiaci befektetések kérdéskörének jogi oldalát.

Tizenkét hónapja maradt azoknak, akik ingatlanba fektetnek

Tizenkét hónapja maradt azoknak, akik ingatlanba fektetnek

A TriGranit vezérigazgatója szerint egy évig még biztosan folytatódik a növekedés a budapesti ingatlanpiacon, hamarosan azonban valamilyen szintű visszarendeződésre kerülhet sor. A nagy kérdés persze az, hogy ez a visszarendeződés a piac stabilizálódását vagy komolyabb visszaesést hoz majd magával. Török Árpád beszélt a Portfolio Ingatlannak a TriGranit fejlesztési és akvizíciós terveiről, valamint piaci várakozásairól.

Magyarország mindenkit maga mögé utasított

Magyarország mindenkit maga mögé utasított

Szerte a régióban rendkívül pozitív hangulat uralkodik a kereskedelmiingatlan-piacokon, Magyarország ráadásul élen jár mind a bérlői piacon, mind a befektetői piacon mért optimizmus mértékét tekintve - derült ki az RICS legfrissebb Nemzetközi Kereskedelmi Ingatlan Monitor kutatásából, melyet a szakmai szervezet egy sajtótájékoztató keretében mutatott be.

Van oka a bérlőknek nem bízni az ingatlanügynökökben?

A dinamikusan bővülő budapesti irodapiacon az ingatlanügynökök már nem csak a fejlesztők és a tulajdonosok megbízásából vannak jelen, hanem egyre többször jelennek meg a tárgyalóasztalnál a bérlők oldalán is. Az azonban, hogy végül ki fizeti ki őket távolról sem egyértelmű, a jelenlegi gyakorlat pedig komoly etikai kérdéseket vet fel. Az RICS havi rendszerességgel megrendezésre kerülő Tea & Talk kerekasztalbeszélgetésének résztvevői ez alkalommal a bérlőképviselet kérdéskörét vitatták meg.

Amíg az aprót keressük a buszjegyre, a csehek elszáguldanak mellettünk

A bankkártyák egyre nagyobb szerepet játszanak életünk minden területén és bár a BKK budapesti pénztárablakai előtt még mindig nagyobb sorok kígyóznak, mint a nem mindig megbízható automaták előtt, a tömegközlekedés igénybevételekor is egyre nyitottabbak vagyunk az elektronikus fizetési megoldások iránt. Frantisek Jungr, a Visa terméktámogatás régiós vezetője beszélt a Portfolio-nak csehországi jegyrendszer-kiépítések során szerzett tapasztalatairól, az ottani példák megismerése közben pedig a jelenlegi és (már-már) kiépítés álló jövőbeli budapesti jegyrendszer hiányosságait is feltérképeztük.

Köszi, Trump! Magyarország már nem számít cikinek

Mára Magyarország szerencsére teljes egészében lekerült a nemzetközi befektetők tiltólistájáról, a vezető ingatlanos szakemberek ugyanakkor maguk sem tudják megmondani, hogy ez mennyire köszönhető az ország által felmutatott eredményeknek és mennyire annak, hogy a világpolitikai környezet megváltozott és az olyan jelenségek hatására, mint a Brexit vagy Donald Trump megválasztása, korábban biztos menedéknek hitt nyugati országokat is olyan politikai kockázat jellemzi, amely mellett eltörpülnek a Magyarország kapcsán az elmúlt években felmerült aggályok. Többek között erről esett szó egy budapesti ingatlanfejlesztői- és befektetői panelbeszélgetésen.

Van, amiben behozhatatlan a magyar városok hátránya

Míg számos régiós és európai országban modern irodaházakat nem csak a fővárosban, hanem a regionális központokban is találhatunk, Magyarországon a kereskedelmi ingatlanállomány döntő része Budapesten koncentrálódik, ennek oka pedig elsősorban az európai szinten nagyvárosnak tekinthető vidéki központok hiányában keresendő. Budapesttől néhány órányi autóútra azonban találunk olyan városokat, melyek ugyan alig nagyobbak, mint Debrecen vagy Szeged, mégis komoly modern irodaállománnyal bírnak. A Magyarországon is jelenlévő cseh ingatlanfejlesztő, a CTP meghívására Csehország második legnagyobb városába, Brno-ba látogattunk el. Képekkel és számokkal mutatjuk be, hogy milyen egy 400 ezres város ingatlanpiaca.

Kiderült, kik vásárolják fel Budapestet

Bár a tavalyi év végén az ingatlan-tanácsadók többsége még félve merte kimondani, hogy az idei évre akár az 1 milliárd eurót is meghaladó ingatlanbefektetési volumenre számít, jelenleg már 2 milliárd euróról szóló várakozásokkal is találkozhatunk. 2016 első félévében 910 millió euró értékben köttettek tranzakciók a hazai kereskedelmi ingatlanpiacon, ami nagyobb összeg, mint a tavalyi év teljes volumene. Az idei év tranzakcióit böngészve két fő megállapítást tehetünk: a már korábban is aktív befektetők mellett új tőke is megjelent Budapesten, a transzparenciának pedig bőven van hova fejlődnie a befektetési piacon.

Már nem lehet Magyarországra mutogatni, mint kockázatos helyre

A TriGranit vezérigazgatója a világpolitikában zajló folyamatokat látva nem érti, miért hangsúlyozzák sokan még mindig a politikai kockázat meglétét, ha a közép-európai ingatlanpiacokról van szó. A jövőt tekintve optimista, a hozamok további csökkenésére és új befektetők megjelenésére számít Budapesten. Török Árpád beszélt a Portfolio-nak a TriGranit fejlesztési terveiről és a régiós ingatlanpiac jövőjéről.

Megszólalt a Duna House: nagy változások jönnek az IPO után

A Duna House tavaly már megpróbálkozott egy részvénykibocsátással, és bár a jegyzést akkor felfüggesztették, mert egy jogszabályváltozás érzékenyen érintette a társaság bevételeinek alakulását, a társaság nem adta fel, most újra nekifutottak az IPO-nak, a jegyzési időszak csütörtök délután le is zárul. Az elmúlt év fejleményeiről és a cég növekedési lehetőségeiről beszéltek a Portfolio-nak a Duna House tulajdonosai, Guy és Doron Dymschiz.

Nagy változások várnak a lakásvásárlókra - Érdemes figyelni!

Mind a fejlesztők, mind a lakásvásárlók régóta várták az újlakás-piac újbóli felpörgését, a nagy számban beindult és beinduló fejlesztések azonban új kihívások elé állíthatják a piac szereplőit. A fejlesztőknek a kivitelezési költségek drasztikus növekedésével kell szembesülniük, a vásárlók alkalmatlan fejlesztők és soha meg nem valósuló gigaprojektek megjelenésétől tarthatnak, míg az ingatlanközvetítők a technológia fejlődésével kell, hogy megküzdjenek. Szimler Szabolcs, az OTP Ingatlan Zrt. ingatlanhasznosítási vezetője beszélt a Portfolio-nak lakáspiaci várakozásairól.

Pár év, és a joghurt szólni fog, ha lejár

Az ipar digitalizációja (más néven ipar 4.0 vagy negyedik ipari forradalom) a világ egyre több helyén válik valósággá, a teljes tervezési és gyártási folyamat egyetlen információs hálózatba történő integrálása korábban nem látott mértékben növelheti az ipari termelés hatékonyságát és rugalmasságát. A Siemens digitális gyárába látogattunk el a bajorországi Ambergben, ahol a gyártott termékek kommunikálnak a gyártógépekkel és számítógépes rendszerek vezérlik a gyártási folyamatot a lehető legalacsonyabb hibaarány elérése érdekében.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen lépéssel magára haragította Oroszország a világ egyik legerősebb katonai hatalmát: fontos szövetségest nyerhet Ukrajna
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.