hitelszerződés jelzáloghitel bank bubor kamat
Podcast

Megindult a forint, mi lesz a törlesztőrészletekkel?

Portfolio
A magas infláció miatt a jegybank kamatemelésre kényszerült, ennek egy része már megjelent a piaci hitelkamatokban, a változó kamatozású hitellel rendelkező adósok egyre nagyobb hányada találkozik kétszámjegyű törlesztőrészlet-emelkedéssel. Eközben az MNB eddigi lépései hatástalannak bizonyultak, a forint történelmi mélypontjára gyengült, ami további kamatemeléseket hozhat. Milyen tényezők okozzák a hitelek drágulását, hogyan hat ez a hitelesekre és a hitelfelvétel előtt állókra? Mit hozhat a közeljövő? Erről beszélgetett a Portfolio podcast adásában két  elemzőnk, Madár István és Palkó István.

A kamatok emelkednek, a forint mégis gyengül. Ennek nem így kellene történnie, de a forint több külső és belső hatás miatt (többi régiós fizetőeszközzel együtt) ellenszélbe került - mondja Madár István, aki a főbb okokról is beszél. A történelmi mélypontra gyengülő forint növeli a további kamatemelések esélyét, akár már most csütörtökön léphet az MNB.

A devizahitelek kivezetése óta a közvetlen árfolyamkockázat helyét a több áttéten keresztül érvényesülő kamatkockázat vette át, és ezzel a fentiek alapján épp most szembesülhetnek az emberek - mondta Palkó István. Elsősorban a lakáshitelesek vannak kitéve a kamatkörnyezet egyre erőteljesebb emelkedésének, közülük is különösen azok, akik legfeljebb 12 havi kamatperiódusú hitellel rendelkeznek. A meglévő és az új hitelekre egyaránt hatással van a jegybanki kamatemelés: előbbiek esetében a bankok fokozatosan érvényesítik a bankközi kamatok emelkedését a kamatban és a törlesztőrészletben, utóbbi esetében pedig eleve drágább hiteleket kínálnak: 5 és 10 éves kamatperiódus mellett sem nagyon lehet már 4% alatti hiteldíjjal lakáshitelt találni a banki ajánlatokban. Hogy ez mekkora törlesztőrészlet-emelkedést jelent, arról is szó esik podcastunkban.

Értesülj elsőként a Portfolio új podcast adásairól, iratkozz fel Spotify és Apple Podcast csatornánkra!

Címlapkép: Getty Images

oltás vakcina koronavírus
kórház lélegeztető maszk oxigén getty stock
vulkán láva
kreml oroszország moszkva
Itt az újabb csapás a Brexit miatt - A Nissan mégsem Angliában gyártja az új X-Trailt
washingtondc
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
koronavirus tavolsagtartas