Előfizetői tartalom

Világmegváltó tervekkel alakult új német kormány - Egy ideig mégis más fújhatja a passzátszelet

Portfolio
Új kormány alakult Németországban, amellyel lezárult Angela Merkel 16 éven át tartó kancellári ciklusa. A múlt héten beiktatott koalíciós kabinet sok téren kavarhatja fel az állóvizet Európában, amely hatással lehet az európai integrációs folyamatok és a magyar-német kapcsolatok alakulására is. A berlini vezetés a globális felmelegedés elleni küzdelemnek is új lendületet adhat, ambiciózus klímavédelmi céljaival. Bár a lécet magasra helyezték, a koalíció sokszínűsége és külső kihívások is nehezíthetik a Scholz-kormány munkáját. Emellett úgy látszik, Emmanuel Macron sem kívánja kihagyni a Merkel távozásából eredő lehetőséget, hogy hosszú évek után újra Franciaország fújja a passzátszelet az európai kontinensen. Többek közt ezekről beszélget a Portfolio podcastjában Orosz Márton és Palkovics Máté, a Portfolio elemzője.

Kiemelt kérdések, amelyeket a podcast során érintettünk: Miben újdonság a mostani kormánykoalíció Németország számára? Kicsoda Olaf Scholz és milyen elképzelésekkel vág neki a kormányzásnak? Kik az új kormány legfontosabb miniszterei és ez milyen kihatással lehet a kabinet politikájára? Mennyiben tartható egyben egy ilyen sokszínű koalíció?   Mik az új kormány...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés