Előfizetői tartalom

Mostantól minden megtakarítás állampapírba megy? Sok mindent átír a kormány új adója

Portfolio
A meglévő 15%-os kamatadó mellé 13%-os szociális hozzájárulást (szocho) vezet be a kormány a megtakarítási formák egy részére, amelyet a július 1-je után lekötött betétekre és az újonnan vásárolt értékpapírok hozama után kell megfizetni. Ha ez nem lenne elég, bizonyos befektetési alapok számára gyakorlatilag kötelező állampapír-tartást ír elő a kormány augusztustól. De mit jelent ez a múlt heti jogszabályváltozás? Hány embert, milyen vagyontömeget érint? Egyáltalán eddig miért volt bárkinek is a pénze másban, mint állampapírban? A Portfolio Heti Podcastjében ezekről is kérdeztük Árgyelán Ágnest, a Portfolio Pénzügy rovatának elemzőjét.

Beszélgetésünkben - többek között - arra kerestük a választ, hogy Hány embert, milyen vagyontömeget érint a múlt heti jogszabályváltozás? Ez akkora horderejű változás, hogy akinek nem állampapírban volt eddig a pénze, most ő is oda teszi? Milyen befektetési termékek maradnak még a piacon, amiket nem terhel az adóemelés? Mit jelent a kötelező állampapír-tartás...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés