Előfizetői tartalom

Izraeli történész: ami valahogy elég volt 15 évig, múlt szombaton váratlanul összetört

Ami működött 15 évig a palesztin-izraeli viszonyban, az most szombaton hirtelen eltört. Bár hihette Izrael mérsékeltebbnek a Hamászt, azok mindig elmondták, hogy a kiirtására törekszenek. Ezzel együtt, még ha meg is szűnik a Hamász, kérdés, hogy mi jön utána, s bár a terrorszervezet felszámolására lehet, hogy van katonai megoldás, az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére nincs – egyebek mellett erről beszélt a Portfolio-nak adott interjújában Itzchak Weismann izraeli történész, az iszlám tanulmányok docense, a Haifai Egyetem Zsidó-Arab Központjának korábbi igazgatója. A szakembert a Hamász történelméről, ideológiájáról és arról is kérdeztük: ha a szervezet az elmúlt években látszólag mérsékeltebb lett, hogy fér a képbe az október 7-i, sokkoló terrortámadás?

Szeretnék egy nagyon alapvető kérdéssel kezdeni: hogy lehet bemutatni Hamászt és mi a jelenlegi szerepe a palesztin társadalomban? A Hamász a Muszlim Testvériség egyik leágazása, amely a legfontosabb iszlám mozgalom az arab világban és talán világszerte is. A Hamász 2007 óta van hatalmon Gázában, miután szabad választásokon győzedelmeskedett. Ezt megelőzően Izrael kivonult...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés