Forrás Dávid

Forrás Dávid

Vezető producer

Forrás Dávid mesterfokozatú egyetemi végzettséget a madridi Instituto de Empresa egyetemen szerzett vállalati kommunikáció szakon 2011-ben. Szakmai karrierjét a pénzügyi szektorban kezdte, innen került a Pénzcentrumhoz 2016-ban, ahol 2018-ig szerkesztőként dolgozott. 2022 óta a Portfolio Csoport podcastjeinek vezető producere, a Portfolio Checklist, valamint az Első Yard című műsorok házigazdája.
Cikkeinek a száma: 197
Már a földeken fáj, hogy nem iszunk eleget

Már a földeken fáj, hogy nem iszunk eleget

Már a legjobb hazai borvidékeken is egyre gyakoribb látvány, hogy megműveletlenül hagyják szőlőiket a gazdák. Ez nemcsak szomorú látlelet a szektor állapotáról, de kifejezetten veszélyes is, mivel a nem gondozott szőlőtől néhány év után érdemi termést nem lehet várni. A Portfolio Checklist mai adásában ezzel az egy témával foglalkoztunk, Braunmüller Lajost, az Agrárszektor főszerkesztőjét egyebek mellett arról kérdeztük, hogy milyen piaci dinamikák vezettek a kialakult helyzethez, merre lenne a kiút, és hogy mi köze van ennek az egésznek az újvilági borokhoz. A Portfolio podcastjeiben kiemelten foglalkozunk a hazai borpiaccal, a Rókusfalvy Pál barmarketingért felelős kormánybiztossal készült interjúnk itt, Héja Csabával, az MBH Bank vezető elemzőjével készített adásunkat pedig itt érhető el.

Iráni csapás: az USA nem ura a közel-keleti helyzetnek

Iráni csapás: az USA nem ura a közel-keleti helyzetnek

Már meghallgatható a Portfolio Checklist április 15-én. A műsor első részében a közel-keleti eszkalációval kapcsolatban arról beszéltünk, hogy milyen következtetéseket lehet levonni abból, hogy Irán szombat este megtámadta Izraelt, és ennek milyen hatása lehet a régiós biztonságra, valamint a gázai háborúra. A témával kapcsolatban vendégünk volt Csicsmann László egyetemi tanár, Közel-Kelet-szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója. Az adás második részében a HUPX, azaz a magyar áramtőzsde Közép- és Délkelet Európai Energiatőzsdéhez történő csatlakozásáról és az ebben rejlő potenciálról kérdeztük Vajta Mátyást, a cég vezérigazgatóját.

Furcsa dolgot állított Varga Mihály a költségvetésről

Furcsa dolgot állított Varga Mihály a költségvetésről

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első felében azzal foglalkoztunk, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter ma a korábbiaktól eltérő makrogazdasági pályát rajzolt fel a kormányinfón. Ezen felül azt is jelezte, hogy idén nem nyáron, csak sokkal később, ősz végén fogadhatják el a jövő évi büdzsét, amit az amerikai elnökválasztással indokolt. A témáról Csiki Gergelyt, a Portfolio makroelemzőjét, lapigazgatóját kérdeztük. Az adás második részében arról beszéltünk, hogy a digitalizáció hogyan formálta az elmúlt évtizedben a magyar bankszektort, ha a fiókszámokat, az ATM-ek számát és a dolgozók létszámát vizsgáljuk. Ezzel kapcsolatban Palkó István, a Portfolio vezető pénzügyi elemzője volt a vendégünk.

Benézték az inflációt, és ez a forintot is elintézheti

Benézték az inflációt, és ez a forintot is elintézheti

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása. A műsor első részében a vártnál rosszabb amerikai inflációs adat potenciális implikációiról volt szó, amerikai és magyar kontextusban egyaránt. A témával kapcsolatban Zsoldos Ákos, a Portfolio makrogazdasági elemzője volt a vendégünk. Adásunk második részében a Wizz Airről beszéltünk, a cég papírjai ugyanis nagy menetelés előtt állhatnak, igaz, előbb még egy combos esés is benne van a pakliban, az okokról Bukta Gábort, a Concorde elemzési üzletágvezetőjét kérdeztük.

Randstad-vezér: Magasabb nyomást a gazdaságban? De van ötlet, hogy mire?

Randstad-vezér: Magasabb nyomást a gazdaságban? De van ötlet, hogy mire?

Megjelent a Randstad Workmonitor 2024 kutatása, mely globális trendek kontextusában mutatja be a hazai munkaerőpiac főbb folyamatait. A tanulmány kapcsán meghívtuk a Portfolio Checklist különkiadásába Baja Sándort, a munkaerő-közvetítő Magyarországért, Romániáért és Csehországért felelős vezetőjét. A szakembert egyebek mellett arról kérdeztük, hogy vajon tényleg alulmotiváltak-e a magyar dolgozók, lát-e jógyakorlatokat a hatékonyságnövelés területén, hogy milyen folyamatoknak köszönhetően maradhatott viszonylag feszes az elmúlt időszak gyászos gazdasági folyamatainak tükrében is a munkaerőpiac, és hogy mit gondol arról, hogy a kormány újfent a magasnyomású gazdaság koncepciójával indítaná be a GDP-bővülést Magyarországon.

Kiszivárgott, megint magyar eurómilliárdokat függeszthet fel az EU

Kiszivárgott, megint magyar eurómilliárdokat függeszthet fel az EU

Már meghallgatható a Portfolio Checklist április 4-i adása. A mai műsor első részében arról volt szó, hogy a Portfolio információi szerint az Európai Bizottság egy magyar jogszabályváltozás miatt újfent rengeteg Magyarországnak allokált EU-pénzt függeszthet fel. A témával kapcsolatban az ügyet megszellőztető Szabó Dániel, lapunk EU-s ügyekkel foglalkozó elemzője volt a vendégünk. Az adás második részében Weinhardt Attilát, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük a rezsicsökkentés módosuló szabályrendszeréről.

Bedurranthatja a globális kannabiszpiac rakétáját a német legalizálás?

Bedurranthatja a globális kannabiszpiac rakétáját a német legalizálás?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist április 3-i adása. A mai műsor első részében arról beszéltünk Mohos Kristóffal, a Portfolio Részvény rovatának elemzőjével, hogy lökést adhat-e a globális rekreációs célú kannabiszpiacnak, hogy Németországban április 1-jével legalizálták a marihuána kikapcsolódási célú fogyasztását. Az adás második részében azzal foglalkoztunk, hogy néhány hazai befektetési alapnak olyan jól indult az idei év, hogy mindössze három hónap alatt lenyomták az állampapírok egész éves hozamát, erről Árgyelán Ágnest, lapunk pénzügyi elemzőjét kérdeztük.  

Sose lesz vége a Fiat-örökösök drámájának, saját fiát nyomta fel Margherita Agnelli

Sose lesz vége a Fiat-örökösök drámájának, saját fiát nyomta fel Margherita Agnelli

Már meghallgatható a Portfolio luxusipari podcastje, a Hype legújabb adása. A mai műsorban fő témánk a Fiat-örökös Agnelli család sagája volt, ugyanis a dráma, ami az örökségen megy, nemrég új szakaszba lépett: a Fiat-alapító Giovanni Agnelli unokája, Margherita Agnelli a fiát jelentette fel az olasz hatóságoknál, mert a férfi – a nő szerint – segített adót csalni a saját nagyanyjának, tehát a vádló édesanyjának.

Orbán Gábor Richter-vezér: Mi nem az egeret akarjuk meggyógyítani, hanem az embert

Orbán Gábor Richter-vezér: Mi nem az egeret akarjuk meggyógyítani, hanem az embert

Egyre nagyobb a Richter nyugati jelenléte, jelenleg az egyetlen olyan hazai cég, amely ebből az irányból képes jelentős tőkejövedelemhez jutni. Az idei év legnagyobb kihívása – a tavalyihoz hasonlóan – a logisztikai láncok biztosítása lesz, időközben pedig már nagy erőkkel készülnek a cariprazine hatóanyagú sztárgyógyszerük szabadalmi időszakának végére, de egy az egyben a kieső bevételt nem lesz lehetséges pótolni. A 2030-as dátumra ugyanakkor jó, ha nemcsak a Richter, hanem a magyar állam is felkészül, mert az a magyar devizamérlegre is negatív hatással lesz. A jelenlegi LLM-alapú AI technológiák nem fogják alapjaiban felforgatni a gyógyszeripart, a Richter pedig még ennél is összetettebb helyzetben van, a pszichiátriai gyógyszerek esetében ugyanis még az állatkísérletek sem túl mérvadóak. Az extraprofitadó idén terheli utoljára a gyógyszercég könyveit, jövőre ugyanis beszámítható lesz a globális minimumadóba, az export adóztatása viszont hungarikum, ami jobb lett volna, ha nem kerül be a történelemkönyvekbe – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Orbán Gábor, a Richter Gedeon vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében a friss bérstatisztikákkal foglalkoztunk, amelyek első blikkre meglepően szép képet mutatnak a hazai munkaerőpiacról, a részletek ugyanakkor valamelyest árnyalják a helyzetet. A témáról Hornyák Józsefet, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. A műsor második részében a ma megjelent 2023-as válási és házasodási statisztikák kapcsán Tóth Ádám közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke volt a vendégünk, akivel arról beszéltünk, hogy mennyire elterjedtek és mire használhatók a házassági vagyonjogi szerződések Magyarországon.

Hol vannak az aknák a magyar kamatpályában?

Hol vannak az aknák a magyar kamatpályában?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist március 27- adása. A mai műsor első részében a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának keddi döntésével foglalkoztunk, továbbá azzal, hogy hol vannak most a legnagyobb kockázatok a magyar kamatpálya és a forintárfolyam tekintetében. A témáról Trippon Mariannt, a CIB Bank vezető elemzőjét kérdeztük. Adásunk második részében az amerikai gazdaságról volt szó, az USA munkaerőpiacán ugyanis vannak jelek, amik azt sejtetik, hogy az általános konszenzussal szemben a magas kamatok mégis fájhatnak a gazdaságnak, ezzel kapcsolatban Bebesy Dániel, az Erste Alapakezelő szenior portfóliómenedzsere volt a vendégünk.

Váltanak a magyarok: százezreknek jött be a kormány nagy húzása

Váltanak a magyarok: százezreknek jött be a kormány nagy húzása

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása. A mai műsor első részében arról volt szó, hogy elég szép eredményeket szállít eddig az első lakásbiztosítási kampány, melynek bevezetéséről tavaly döntött a kormány. A témáról Palkó Istvánt, a Portfolio Pénzügy rovatnak vezető elemzőjét kérdeztük. Adásunk második részében az ukrajnai háborúról beszéltünk Ács Bencével. A Portfolio Globál rovatának elemzője azzal kapcsolatban volt a vendégünk, hogy melyek most a legfontosabb frontszakaszok, és hogy változik-e az elmúlt időszakban inkább az oroszoknak álló dinamika.

Elbábozta a demokráciát, de mennyire stabil Putyin egyre paranoidabb rendszere?

Elbábozta a demokráciát, de mennyire stabil Putyin egyre paranoidabb rendszere?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adása, amiben az orosz választásokkal kapcsolatban Takácsy Dorka Oroszország-szakértő, a Centre for Euro-Atlantic Integration and Democracy kutatója volt a vendégünk. A szakembert egyebek mellett arról kérdeztük, hogy milyen tétje volt a választásnak a Putyin-rendszer számára, hogy sikeresnek tekinthető-e Navalnij utolsó akciója, továbbá hogy várható-e akár bel-, akár külpolitikai változás az elsöprő Putyin-győzelem után, és hogy tényleg olyan stabil-e az orosz rendszer, mint ahogy kívülről tűnik.

Zsiday: belejátszik a forintgyengülésbe a kormány és az MNB közötti adok-kapok

Zsiday: belejátszik a forintgyengülésbe a kormány és az MNB közötti adok-kapok

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A mai műsor első részében Zsiday Viktort, a Citadella Alap portfóliókezelőjét kérdeztük egyebek mellett arról, hogy mégis mi történik a forintpiacon. A befektető podcastben hivatkozott írása ide kattintva olvasható. A második részben Palkó István, lapunk vezető pénzügyi elemzője volt a vendégünk, akit a tavaly rekordprofitot összehozó magyar bankszektorról és a külföldi pénzintézetek tulajdonosainak 2023-as évéről kérdeztünk.

Csütörtökön jöhet a mélyütés a magyar EU-pénzekről szóló vitában

Csütörtökön jöhet a mélyütés a magyar EU-pénzekről szóló vitában

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása. Az első részben arról volt szó, hogy az Európai Parlament pert indíthat az Európai Bizottság ellen a magyar EU-pénzek részleges felszabadítása miatt, csütörtökön pedig fontos pillanathoz érkezik a folyamat. A témáról Szabó Dánielt, a Portfolio EU-s ügyekkel foglalkozó elemzőjét kérdeztük. Az adás második részében Mohos Kristóf, lapunk tőkepiaci elemzője volt a vendégünk, akivel arról beszéltünk, hogy milyen piaci folyamatok ütötték vissza a gáz árát Európában az Ukrajnát ért orosz invázió előtti szint alá.

Jaksity György Portfolio-nak adott interjújának tételmondatai

Jaksity György Portfolio-nak adott interjújának tételmondatai

Szombaton egyórás interjút közöltünk Jaksity Györggyel a Portfolio Checklist hírelemző podcastünk hétvégi különkiadásában. A Concorde-alapító közgazdászt más témák mellett a magyar makropályáról, a növekedési kilátásokról, az ország előtt álló legfontosabb kihívásokról, a nemzetközi befektetői környezetről, valamint arról is kérdeztük, hogy reális opció lehet-e Magyarország számára kilépni az Európai Unióból. Az alábbiakban az interjú néhány fontos mondatát emeltük ki.

Jaksity György: Huxit? Mi még az EU-ban is rendszeresen össze-vissza törjük magunkat

Jaksity György: Huxit? Mi még az EU-ban is rendszeresen össze-vissza törjük magunkat

Nincs egyszerű helyzetben a magyar gazdaságpolitika, mivel korábbi évek hibáit kell most javítani. Olyan stimulust kell adni a magyar gazdaságnak, ami sem a dezinflációs folyamatot, sem a büdzsét nem terheli, a szimpla növekedés helyett pedig annak összetételére és kvalitatív tényezőkre is koncentrálni kéne. Még a briteknek is sokba került a brexit, Magyarország viszont az EU-n belül is össze-vissza tudja zúzni magát 5-10 évente. Nagy rossz az amerikai-magyar viszony, ebben tehát vannak tartalékok, az viszont kétséges, hogy pontosan mi a ráció amögött, hogy beleállunk a kínai akkumulátor-gyártási lázba – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Jaksity György közgazdász, a Concorde társalapítója és igazgatóságának elnöke a Portfolio Checklist szombati különkiadásában. A szakembert arról is kérdeztük, hogy látszik-e már, mi okozhatja a következő nagy megtorpanást a globális tőkepiacokon.

Van élet a tőzsdén az Nvidián túl?

Van élet a tőzsdén az Nvidián túl?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. Az első részben itt volt velünk Nagy Viktor, a Portfolio vezető részvényelemzője, akit arról kérdeztünk, hogyha valaki a részvénypiacokba akar fektetni, de nem Nvidiát vagy a Magnificent Seven más részvényeit venné, akkor milyen érdekes lehetőségei lehetnek. Az adás második vendége Árgyelán Ágnes volt, akit az elmúlt hetek forintpiaci eseményei kapcsán arról kérdeztünk: milyen várakozások esetén lehet érdemes forint helyett euróban lejegyezni magyar államkötvényt. A műsor utolsó részében pedig Heal Edina, az Egyenlítő Alapítvány vezetője volt a vendégünk, akit a 12. nemzetközi nőnapi konferenciáról kérdeztünk, melyet pénteken rendeznek Budapesten, és ahol a fő téma az lesz, hogy hol látjuk gyermekeinket 2034-ben.

Elakadt, beragadt, lefulladt – Mi történik a magyar gazdaságban?

Elakadt, beragadt, lefulladt – Mi történik a magyar gazdaságban?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása. A mai műsor első részében a csalódást keltő szerdai makroadatokról, valamint a kedden nyilvánosságra hozott részletes 2023. negyedik negyedévi GDP-adatról kérdeztük Madár Istvánt, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzőjét. Az adás második részében arra a kérdésre kerestük a választ, hogy mi mozgatja a forintpiacot, és milyenek a magyar fizetőeszköz kilátásai, ezzel kapcsolatban Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője volt a vendégünk, aki kedden cikket is közölt a témában a Portfolio-n.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megindult Izrael kegyetlen megtorlása: egyszerre több vörös vonalat is átléptek
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.