Ugródeszka a jövő vállalkozóinak a BME vállalkozásfejlesztési képzése (x)

PR cikk
A hallgatók vállalkozói szemléletformálását tűzte ki célul a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának (BME GTK) Master of Business Administration (MBA) vállalkozásfejlesztési specializációja.

A hallgatókat a szakemberek végigkísérik az ötlettől a vállalkozás indításáig, de azok is sokat profitálhatnak a képzésből, akik vállalatnál dolgoznak és szeretnének középvezetői státuszba kerülni, vagy épp a vállalkozási szemléletet elterjeszteni. Olyan nélkülözhetetlen elméleti és legfőképpen gyakorlati tőkére tehetnek szert a két félév alatt, amellyel könnyebben haladhatnak a szakmai útjukon. Különleges verseny is segíti a legelszántabb vállalkozókat.

"Partnereknek tekintjük a hallgatóinkat, akiknek gyakorlati problémájukat szaktudásunkkal, mentorálásunkkal, tapasztalatunkkal segítjük megoldani" - kezdte a Vállalkozásfejlesztés kurzus bemutatását Dr. Danyi Pál egyetemi docens, a vállalkozásfejlesztési specializáció szakfelelőse.

A kurzusnak azok veszik a legnagyobb hasznát, akik már néhány évet eltöltöttek a munka világában, így megtapasztalták a kihívásokat, vagy eljutottak egy szintre a saját szakmájukban, de szeretnének szintet lépni. Olyan értékes hálózatnak és kapcsolatrendszernek lesznek a részesei az oktatás végére, amelyhez egyébként csak nagyon nehezen tudnának hozzáférni.

A képzést megkülönbözteti – más hasonlótól – az, hogy középpontba kerültek a fenntarthatósági, környezetvédelmi szempontok, és az is, hogy válaszoljon a jelenlegi ipari kihívásokra.

Ötlettől a megvalósításig

Szakértők és mentorok segítségével a hallgatók eljuthatnak egy vállalkozás indításának küszöbéig. Amikor befejezik a képzést, pontosan tudják majd, hogy a kitalált terméküket, szolgáltatásukat milyen feltétellel, hogyan érdemes piacra vinni, hova és hogyan lépjenek tovább a megvalósítás útján.

Szabó Zsófia informatikai, üzleti környezetből érkezett az MBA kurzusra, amelynek erősségét a strukturált információkban és metodikában látja. A vállalkozás fejlesztésének széles palettáját ismerte meg, a pénzügyektől a jogon át a marketingig a két félév alatt. Olyan pénzügyi kalkulációval foglalkozhatott, mint a fedezetszámítás, az önköltség számolás, vagy a megtérülés. Számára is sokat segített a gyakorlat-orientált műhelymunka.

"Nem padban ülős ez az oktatás. Hétről-hétre adnak feladatot, így aktív munka folyik - emelte ki. Véleménye szerint az is nagy előny volt, hogy a hallgatók közül mindenki más területről vett részt a munkában és így megoszthatták egymással tapasztalataikat. Számára a projektmunka során nagy élmény volt a non-profit területet megismerni, megtapasztalni a felépítését, folyamatait és a problémáit. Mindezek után úgy látja, hogy a profit-orientált szereplőknek a non-profit oldalon is szerepet kellene vállalniuk. Aki részt vesz a kurzuson szélesítheti a látókörét azáltal, hogy olyan projektbe kezdhet, amely távol állt a tevékenységétől" - hívta fel a figyelmet Szabó Zsófia.

Danube Cup: alapozz lokálisan, terjeszkedj globálisan

Az MBA vállalkozásfejlesztési specializációján végzetteknek további lehetőség áll rendelkezésükre ahhoz, hogy nemzetközi szinten megismertethessék a kifejlesztett prototípusukat, szolgáltatásukat. A Danube Cup elnevezésű startup pitch versenyen – amelynek ötletgazdája és egyik szervezője a BME GTK – a Duna-menti egyetemek hallgatói mutathatják be ötleteiket, mindig más országban.

„A kidolgozott üzleti koncepció bemutatására néhány perc áll rendelkezésre.  A részvétel ugyanakkor számos előnnyel jár a meghirdetett díjon és a vándor trófeán kívül” – hangsúlyozta Dr. Danyi Pál. A nemzetközi versenyre való felkészülés már önmagában nagy eredmény és közben sok fejlődésre ad lehetőséget. Óriási tapasztalatra és ismertségre tehetnek szert a résztvevők, mindezen túl pedig eljuthatnak nemzetközi startup kiállításokra, felfigyelhetnek rájuk befektetők, bekerülhetnek a nemzetközi “vérkeringésbe”. „A verseny okán megismerkedhetnek a résztvevők sikeres stratégákkal és vállalatvezetőkkel is. A díjat már jegyzik az üzleti életben is, így nagy előnnyel indul a piacon a vállalkozásával az, aki megnyeri.”

Danyi Pál Fotó: BME

Cél az is, hogy a hallgatók vállalkozóktól, vállalatvezetőktől kapjanak visszajelzéseket. „Létrehoztuk ezért az MBA képzés tanácsadó testületét, amelynek tagjai tapasztalt vállalatvezetők, innovációs szakemberek és sikeres vállalkozások létrehozói, akik részt vesznek a féléves prezentációkon és első kézből adnak visszajelzéseket a hallgatóknak”. A testület tagja Bayer Gábor, a 77 Elektronika fejlesztési igazgatója, Buzási Dániel, a Szentkirályi Magyarország ügyvezető igazgatója, ifj. Duda Ernő, a Solvo Biotechnology alapító-vezérigazgatója, Tuan Trinh, az EIT Digital regionális vezetője, Lám István a Tresorit alapító-vezérigazgatója, Szombati Anikó, a Magyar Nemzeti Bank digitalizációért felelős ügyvezető igazgatója, valamint Leskó Norbert, a MiniCRM Zrt. alapítója.

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF