shutterstock_1231923970
Prof

Hol vannak a világ legnagyobb gazdasági központjai? - Egy ábrán a megarégiók

Hol vannak a világ legnagyobb gazdasági központjai? Melyik megalopolisz termeli a legtöbb GDP-t? Ezekre a kérdésekre adott választ a CityLab idén megjelent kutatása, amelyből most a Visual Capitalist csinált egy látványos ábrát. Érdekes módon a Bécs-Budapest tengelyt is megtaláljuk a térképen, méghozzá nem is annyira gyenge számokkal. A CityLab szerint a 18. helyen állunk a listán.

Megalopoliszok világa

A skót tudós és várostervező, Sir Patrick Geddes még az 1915-ös Cities in Evolution című könyvében írt először a megalopoliszokról, mint a városhatárokon túlnyúló civilizációs képződményekről. Később aztán a francia geográfus, Jean Gottmann 1961-ben jellemezte a Bostontól Washingtonig elterülő régiót egy megalopoliszként. Az idők során ez egy általánosan használt jelzővé vált, amit néha csak simán megapolisznak, megarégiónak, vagy csak szupervárosnak mondanak. Olyan területeket illetnek ezzel a jelzővel, ahol az egymást követő nagy városok szinte egymásba olvadva termelik az elképesztő mennyiségű GDP-t.

Persze, meg kell jegyezni, hogy nincs igazából egy általánosan elfogadott, pontos definíció arra, mi is minősül megalopolisznak. A városok mindig a maguk módján fejlődnek vagy nőnek össze, így nehéz meghúzni azt a határt, hogy pontosan honnantól beszélhetünk megarégióról, és mikor csak egy jól kiterjedt nagyvárosról. A CityLab kutatói ezért egy saját definíciót alkottak meg a jelenségre, amely a következő feltételeket tartalmazza:

  • A legfrissebb műholdas felvételek alapján folytonos éjjeli fényeket lássunk az adott régióban
  • Olyan területet öleljen fel, ahol a kapcsolt városok lakossága elérje legalább az 5 millió főt
  • Vásárlóerőparitáson számolva legalább 300 milliárd dollárnyi éves GDP-t állítson elő a szóban forgó terület

Ezzel a besorolással viszonylag egyértelműen azonosíthatók azok a jelentős gazdasági erővel bíró területek, amik hajtják a világgazdaságot. Főként olyan helyek ezek, ahol akár több nagyváros is viszonylag közel terül el egymáshoz, egy óriási gazdasági monstrumot hozva létre. Ez a módszer azt ugyanakkor már nem veszi figyelembe, hogy ezek a területek ténylegesen is kapcsolatban állnak­-e egymással, vagyis hogy valóban egy gazdasági térséget alkotnak-e. A többségük esetében persze ez utóbbi is fennáll, de a dolog azért nem magától értetődő (itt most főleg a Bécs-Budapest tengelyre gondolunk, amiről mindjárt szó lesz).

A CityLab besorolása alapján a világ legnagyobb megalopolisza Észak-Amerikában van, az úgynevezett Bos-Wash régióban. Ez a terület többek között Bostont, New Yorkot és Washingtont öleli fel, ahol nagyjából 50 millió ember lakik, és a gazdasági aktivitása évente 3650 milliárd dollárnyi értéket termel. Ez annyira sok, hogy a második helyen szereplő Par-Am-Mun megarégió (a Párizs-Amszterdam-Brüsszel-München tengely) ennél durván 1000 milliárddal kevesebbet állít csak elő vásárlóerőparitáson számolva.

A alábbi műholdfelvételen a Bos-Wash megarégió éjjeli fényeinek a rendkívüli intenzitását láthatjuk:

Megalopolis

Budapest is rajta van a térképen

Budapestet szintén megtaláljuk a listában, a kutatás szerint a Béccsel közösen alkotott tengely (beleértve a kapcsolódó kisebb városokat is) a 18. helyre volt elég, ami egészen előkelő helyezésnek tekinthető. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy bár a kutatók definíciójának megfelelünk, de Bécs és Budapest valójában közel sem alkot annyira szoros gazdasági egységet, mint amit a listán szereplő legtöbb másik – gyakran egy országban lévő –  régióban látni.

Nagyon valószínű egyébként az is, hogy a megarégiók ezen sorrendje a jövőben drámaian át fog alakulni, ahogy egyes ázsiai és afrikai térségek gazdasági ereje tovább nő. A trendek ezen a téren már most is szépen kitűnnek az adatokból.

A kutatás eredményeit nemrég a Visual Capitalist foglalta össze egy átfogó grafikában, amit az alábbiakban mutatunk, itt pedig kinagyítva is böngészhető.

Íme, a világgazdaság motorjai:

megacity-economies-2
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-108223163