Előfizetői tartalom

Hol vannak a világ legnagyobb gazdasági központjai? - Egy ábrán a megarégiók

Hol vannak a világ legnagyobb gazdasági központjai? Melyik megalopolisz termeli a legtöbb GDP-t? Ezekre a kérdésekre adott választ a CityLab idén megjelent kutatása, amelyből most a Visual Capitalist csinált egy látványos ábrát. Érdekes módon a Bécs-Budapest tengelyt is megtaláljuk a térképen, méghozzá nem is annyira gyenge számokkal. A CityLab szerint a 18. helyen állunk a listán.

Megalopoliszok világa A skót tudós és várostervező, Sir Patrick Geddes még az 1915-ös Cities in Evolution című könyvében írt először a megalopoliszokról, mint a városhatárokon túlnyúló civilizációs képződményekről. Később aztán a francia geográfus, Jean Gottmann 1961-ben jellemezte a Bostontól Washingtonig elterülő régiót egy megalopoliszként. Az idők során ez...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés