Előfizetői tartalom

Mindenki erre a mutatóra figyel most - De mégis hogyan számítják ki a GDP-t?

Pénteken kijött a friss GDP-adat, a magyar gazdaság az első negyedévben -0,4%-ot esett vissza az előző negyedévhez képest. A koronavírus-járvány annak ellenére vetette vissza mélyen a gazdaságot, hogy a lezárások csak az utolsó két héten léptek életbe. A GDP visszaesését előzetesen nagyon nehéz megbecsülni ilyen helyzetben, az előrejelzések ennek megfelelően nagy bizonytalanságot mutattak. De nemcsak a becslés, hanem a GDP mérése sem egyszerű a nagy bizonytalanságok közepette - mi most azt mutatjuk be, hogy ez miképp történik.

A koronavírus korábban nem látott helyzetet teremtett a gazdaságban, a mesterséges leállás hatásait ilyen mértékben még soha nem tapasztaltuk meg. Az elemzők is nehéz helyzetben vannak ilyenkor, hiszen pontosan megbecsülni a hatásokat szinte lehetetlen - ez látszott is a Portfolio-nak nyilatkozó elemzők előrejelzéseiben látott nagy szórásban. Az első negyedéves GDP adat pénteken...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés