Egy év után tér haza a Földre ma két űrhajós
Short

Egy év után tér haza a Földre ma két űrhajós

Portfolio
Magyar idő szerint március 2-án, keddről szerdára virradó éjszaka tér haza a Földre a Nemzetközi Űrállomásról a #YearInSpace küldetés két tagja, az amerikai Scott Kelly és az orosz Mikhail Kornienko, miután 340 napot töltöttek az űrben.

Az űrhajósok közel egy éves küldetésének célja, hogy a tudósok tanulmányozni tudják a hosszú időtartamú űrutazás emberi testre gyakorolt hatásait.

Scott Kelly, a NASA asztronautája és a Földön tartózkodó testvére, Mark, egypetéjű ikrek, így rajtuk keresztül vizsgálják meg, milyen változásokon megy keresztül az ember, ha tartósan az űrben tartózkodik.

Az űrre jellemző nehéz körülmények nyomot hagynak az emberi testen, például izomsorvadás, alvásproblémák, csontvesztés, látáskárosodás, illetve sugárterhelés formájában. Azonban a leglényegesebb elváltozások közül néhány az ember elméjét érinti.

Egy év után tér haza a Földre ma két űrhajós
Scott Kelly és Mikhail Kornienko űrhajósok, a #YearInSpace küldetés tagjai a Nemzetközi Űrállomáson Forrás: NASA
Kelly elmondása szerint fizikailag jól érzi magát, a legnehezebb azonban a fizikai elszigeteltség azoktól az emberektől, akik fontosak számára. Mint mondja, "a kapcsolat elveszik".

Korábban még soha senki sem tartózkodott ennyi ideig a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) (noha az űrben már igen), míg Kelly űrben töltött napjainak száma összesen 520-ra emelkedik (ezt négy utazással érte el).

A Nemzetközi Űrállomásról való lecsatlakozás magyar idő szerint éjjel 2 óra körül kezdődik meg, majd hajnali fél 5 környékén kezdik meg a keringési pályáról történő letérést eredményező fékezőmanővert, amit a leszállás követhet. Magyar idő szerint várhatóan szerda hajnali 5 óra 25 perckor ér földet Kazahsztánban az űrhajósokkal a Soyuz. Az asztronauták 5440 alkalommal utazták körbe a bolygót, és 231,4 millió kilométert tettek meg, mire földet érnek.

Az eseményeket a NASA tévén lehet majd követni.

Kelly már készül a visszatérésre, és az utolsó fent látott napfelkeltéjét osztja meg a Twitteren.

NYSE, trader, broker, válság
toyota
bankkartya pos terminal nfc mobilfizetes
European parliament building, Brussels, Belgium
Frankfurti tőzsde
forintka191126getty
OTP fiók