15 tőzsdei összeomlást okozott a Bank of America, most megfizeti az árát
Short

15 tőzsdei összeomlást okozott a Bank of America, most megfizeti az árát

Portfolio
A Bank of America összesen 15,5 millió dollárt fizet az amerikai tőzsdefelügyeletnek és több tőzsdének (12,5 millió dollár bírságot a felügyeletnek, 3 millió dollárt korábban fizetett ki a tőzsdéknek), mivel a bank 2012 és 2014 között 15 "mini-flash crasht" okozott a gondatlanul kialakított értékpapírkereskedési szabályaival.

A banknál kereskedőknek ugyanis nem állítottak be olyan ésszerű limiteket a részvénykereskedésben, amelyekkel ezek az esetek megelőzhetők lettek volna. A felügyelet és a tőzsdék által jelzett problémákra ráadásul lassan reagáltak.

A mini-flash crash-eket az úgynevezett "fat finger" (vastag ujj) esetek okozták, vagyis amikor egy trader (véletlenül) túl nagy piaci áras megbízást ad be egy részvényre. Ilyenkor a részvény árfolyamát pillanatok alatt bedönti a hatalmas megbízás. A Bank of America az egyik esetben például 5 millió részvényre állított be megbízási limitet egy olyan papírnál, amelynek napi forgalma kb. 79 ezer részvény volt.

A 15 mini-flash crash között jórészt kisebb cégek részvényei szerepelnek, például az Anadarko Petroleum Corp részvényei és a Quals részvényei több mint 99 százalékot zuhantak, de a Google részvényeit is megrángatták egyszer 3 százalékkal.

Az Anadarkónál 2013. május 17-én 90 dollárról 1 centre esett az árfolyam kevesebb mint egy perc alatt, mivel egy trader először 400 ezer részvényre adott be piaci áras eladási megbízást, majd további 150 ezerre. Az Anadarko esetében 10 millió volt a bank limitje.

WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Népszerű