Nemcsak Macron, Merkel is rangos díjat kapott a héten
Short

Nemcsak Macron, Merkel is rangos díjat kapott a héten

MTI
Portfolio
Csütörtökön Emmanuel Macron francia elnök vette át a rangos Károly Díjat a németországi Aachen városában, ahol méltató beszédet tartott Angela Merkel német kancellár is, igaz ahogy megírtuk: csak félszívvel állt ki a francia reformjavaslatok mellett, aztán szombaton Merkel is rangos díjat vehetett át. Őt a ferences szerzetesrend Béke lámpása díjával tüntették ki és Olaszországban Assisiban volt az átadó ünnepség. Mivel az iráni atomalkuból való amerikai kilépés nagy feszültséget jelent a Közel-Keleten, így Merkel a beszédében rögtön erőfeszítéseket sürgetett az esetleges közel-keleti háború elkerülése érdekében.

A szerzetesrend által évente adott díjat olyanok kapják, akik elkötelezik magukat a népek közötti békés együttélés elősegítésére. A díjátadáson jelen volt mások között Paolo Gentiloni ügyvezető olasz miniszterelnök, Romano Prodi egykori olasz kormányfő, az Európai Bizottság volt elnöke, valamint a kolostor tiszteletbeli vendége, a díj előző, 2016-os kitüntetettje, a Nobel-békedíjas Juan Manuel Santos kolumbiai elnök is.

A békéhez és kiengesztelődéshez vezető út többnyire csak nagy erőfeszítéssel és kitartással járható

- mondta a német kancellár. "Csak nagyon ritkán fordul elő, hogy jól meg van világítva előttünk" - tette hozzá. "Ha így volna, az emberek talán nem tévednének folyton-folyvást le róla" - hangsúlyozta.

"Figyelemmel kísérjük a közel-keleti események és az Izrael és Irán közötti viszony alakulását, abból kiindulva, hogy Izrael biztonsága Németország állami politikájának része" - mondta Merkel.

Megjegyezte, hogy az Egyesült Államok kilépése az Iránnal kötött többhatalmi nukleáris megállapodásból "jelentősen bonyolítja a helyzetet a térségben".

Hozzáfűzte, hogy a szíriai válság megoldása "mindenkitől politikai erőfeszítést kíván, hogy a korunk legrosszabb humanitárius válságát megszenvedő szíriai lakosságnak a remény fénysugarát adhassuk".

Enzo Fortunato, az Európa védőszentjéről, Assisi Szent Ferencről elnevezett bazilika sajtóosztályának vezetője szerint Merkelt a szíriai menekültek befogadásában és támogatásában kifejtett erőfeszítéseiért tüntették ki a Béke lámpása-díjjal.

A ferences rendnek ezt a díját többek között megkapta Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök (2008), 1981-ben Lech Walesa, a Szolidaritás független szakszervezet alapítója, volt lengyel elnök (1981), továbbá a dalai láma (1986), Jasszer Arafat néhai palesztin vezető (1990) és Mahmúd Abbász jelenlegi palesztin elnök (2014). Emellett megkapta a díjat Simon Peresz volt izraeli elnök (2013), Kalkuttai Szent Teréz (Teréz anya -1986) és három pápa, Szent II. János Pál (1986), XVI. Benedek (2011), valamint a jelenlegi egyházfő, Ferenc pápa.

Nemcsak Macron, Merkel is rangos díjat kapott a héten
Kép és címlapkép forrása: Andreas SOLARO / AFP
Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Népszerű