Michael Jauernik bankrabló tárgyalásán
Short

Öt napig beszélt egy bankrabló az utolsó szó jogán

Portfolio

12 év börtönre ítéltek Németországban egy 71 éves bankrablót, aki az utolsó szó jogát arra használta, hogy öt napon át beszéljen - írja a Guardian.

Michael Jauernik három bankrablásért, gyilkossági kísérletért és illegális fegyvertartásért került börtönbe. Miután az ítéletet kimondja a bíró, a vádlott az utolsó szó jogán felszólalhat német jog szerint: ezt a lehetőséget általában az elítéltek megbánás kifejezésére szokták használni vagy meg se szólalnak.

Nem így Jauernik, aki öt tárgyalási napon keresztül, összesen mintegy 20 órán át beszélt. A 71 éves bankrabló anekdotákat osztott meg bűnözői karrierjéből, próbálta intelligenciáját bizonygatni, szidta a bankokat és az ügyvédjeit, de beszélt még az edzési technikáiról is. A hosszú litániát végül a bíró szakította félbe.

Jauernik a ’70-es, ’80-as években több bankot is kirabolt, nemrég azért tért vissza bűnözői karrierjéhez, mert még egy portás mellékállás betöltése mellett is túl kevésnek találta a nyugdíját. Azért küldték ilyen idősen is 12 évig a rács mögé, mert a bíró szerint Jauernik javíthatatlan és semmilyen megbánást nem tanúsít tettei iránt.

facebook pay
Puskás Aréna
K_EPA20191106140
Szél
GettyImages-1038084008
DMOHA20190901009
Népszerű