észak-korea
Short

Kitálalt Észak-Korea embertelen büntetőtáborairól a szökött disszidens

Portfolio
Szörnyű dolgokat mesélt Park Jeonmi, észak-koreai disszidens az ország büntetőtáborairól, ahol egykor édesapja és édesanyja is raboskodott. A rabok nem kapnak enni, rendszeresek a verések és kínzások és kifejezett célja a rezsimnek, hogy az elítélteket megfosszák minden emberi méltóságuktól. A legkegyetlenebb politikai táborokba már csak azért is be lehet kerülni egy életre, ha valaki véletlenül egy olyan újságpapírból sodor cigarettát, amelyen a bölcs vezér arcképe látható.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az észak-koreai disszidens Youtube-csatornáján mesél szülőhazája embertelen gulágrendszeréről. Mint ismerteti, háromféle tábort működtetnek az országban: munkatáborokat, börtöntáborokat és politikai koncentrációs táborokat.

Munkatáborba viszonylag könnyű kerülni, szinte minden apróbb bűncselekményért ilyen intézménybe zárják az embereket Észak-Koreában. Jellemzően egy fegyenc 6 hónaptól 2 évet tölt munkatáborban. A munkatáborba kerülést kommunista párttagok esetén nem szankcionálják a párttagság megfosztásával sem, a büntetésüket letöltők visszatérhetnek a társadalomba. Már itt sem etetik rendesen a rabokat, nem mosakodnak és még tisztavizet sem kapnak inni.

A börtöntáborokba kerülők már elveszik a párttagságukat, az őrök pedig mindent megtesznek azért, hogy az emberségüket is elveszítsék azok, akik itt raboskodnak. Park Jeonmi elmondta: a rabok például nem nézhetnek az őrök szemébe, mert ezért verés, kínzás jár. A börtöntáborok lakói minimális mennyiségű élelmiszert kapnak és rengeteget kell dolgozniuk, sokan belehalnak a terhelésbe.

A koncentrációs táborokba olyan emberek kerülnek, akik az észak-koreai politikai rendszer ellen vétettek, ez számít az országban a legsúlyosabb bűncselekménynek. Park Jeonmi kifejti a videóban, hogy nem arról van szó, hogy valaki például forradalmat szít, hanem olyan esetről is tud, hogy valaki véletlenül egy olyan újságpapírból sodort cigarettát, melyen a bölcs vezér képe volt látható és táborba zárták.

Hozzáteszi: ha egy észak-koreainak ég a háza, a családja védelménél is fontosabb, hogy az ország vezetőinek képeit kimenekítse az otthonából. Ha nem tudja megvédeni a képeket a tűzvésztől, a lakos családját három generációra visszamenőleg megbüntetik. A generációkra visszamenő büntetés megszokott Észak-Koreában, a videóban elmondja a disszidens, hogy ha valaki Dél-Koreába menekül, az ottmaradó családját internálják.  

A koncentrációs táborokból nem lehet kiszabadulni, ha valaki ide bekerül, egy életre bezárják. A jó magaviseletért maximum több étel jár, ami akkor is jutalom, ha valaki például beárulja az őröknek azt, ha egy rab szökni tervez. A raboknak olyan kevés élelmet adnak, hogy megeszik a patkányokat, a csótányokat és az állati ürüléket is. Az ENSZ szerint körülbelül 120 ezer ember él ilyen táborokban.

A táborba kerülés lehetőségével irányítja a lakosságot a rezsim és ezzel teszi őket 100%-ban engedelmessé – mondta el Park Jeonmi.

Park Jeonmi 2007-ben, 14 évesen szökött meg Észak-Koreából családjával. Édesapja embercsempészetért került büntetőtáborba, édesanyja pedig munkatáborban raboskodott. A kifejezetten politikai foglyoknak szóló koncentrációs táborok világához nincs személyes kötődés, ezt Jeonmi egy szökött fegyenc, Sin Donghjuk élményei alapján ismeri, aki 14-es tábor néven könyvet írt a politikai büntetőtáborok világáról.  

Címlapkép: Kerítés az Észak-Koreát és Dél-Koreát elválasztó határon. Fotó: Getty Images

koronavírus európa térkép járvány
optörzs
Jön az előfizetéses önvezető autó
worker gyári munkás dolgozó covid koronavírus
novak
varga
szuga
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.
Infostart.hu