ikea_bolt
Short

Nagy lépésre szánta rá magát az IKEA a környezetvédelem nevében - Eltűnik egy termék az üzleteiből egy éven belül

Portfolio
Kötelezettségvállalásához híven, miszerint az embereket a fenntarthatóbb otthoni életre inspirálja, az IKEA 2021. októberéig kivonja a lakberendezési termékeinek globális kínálatából a nem újratölthető alkáli elemeket. Ezzel a döntésével az IKEA a tölthető elemek használatára szeretné ösztönözni vásárlóit. A tölthető elemek rendszeres használata hosszú távon pénzmegtakarítást jelent a vásárlók számára, miközben kevesebb hulladékot termelnek.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Számos összehasonlító életciklus-elemző tanulmány azt mutatja, hogy a nagyobb energiafelhasználásuk miatt rendszeres töltést igénylő általános háztartási készülékek esetében (pl. játékok, elemlámpák, hordozható hangszórók, fényképezőgépek) az alkáli elemek környezetterhelése nagyobb, mint a tölthető nikkel-metálhidrid (NiMH) elemeké – áll az IKEA közleményében.

Már a 10. töltés után alacsonyabb üvegházhatású gázkibocsátást eredményez a tölthető NiMH elemek használata az alkáli elemek használatához képest ugyanazon energiamennyiség előállításához.

A NiMH elemek teljes környezetterhelése kb. az 50. töltés alkalmával már azonos vagy akár kisebb mértékű, mint az alkáli elemeké.

A 2019-es pénzügyi évben az IKEA közel 300 millió alkáli elemet értékesített világszerte. Számítások szerint, amennyiben – elméleti szinten – minden IKEA vásárló a nagyfogyasztású eszközeihez alkáli elem helyett tölthető elemet vásárolna, és azokat csak 50-szer töltené újra (az IKEA által kínált elemek akár 500 alkalommal is újratölthetők), az 5000 tonna hulladékcsökkenést eredményezne éves szinten világszerte.    

Ez az IKEA kötelezettségvállalás globális szintű, és a teljes ALKALISK alkáli elem sorozatra vonatkozik. Egyelőre a PLATTBOJ lítium gombelem még megmarad az IKEA kínálatában, mivel több, a vállalat által kínált eszköz ezzel működik - közölte a cég.

Címlapkép: Dave Rushen/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

boris johnson
aston martin
sebastian kurz
PSD2
Tabdi_1500px
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.
Infostart.hu