dohanyzas-dohany-cigaretta-cigarettazas-lany-no-cigaretta-ara-dohany-ara
Short

Újabb csapást mérnek a magyar dohányosokra, ennek biztosan nem fognak örülni

Portfolio
Az Európai Bizottság rendelete szerint 2023. október 23-tól nem lehet ízesített hevített dohányterméket forgalomba hozni az Európai Unió területén, és tilos lesz minden olyan megoldás, amely a dohánytermék alkotóelemeiben például a szűrőben, a papírban, a csomagolásban, vagy a kapszulában ízesítést tartalmaz. Jelenleg tízből kilenc tüdőrákos megbetegedést a dohányzás okoz, ezért cél, hogy a cigarettázás a lehető legkevésbé legyen vonzó az emberek számára.

2022. november 3-án hirdették ki az Európai Bizottság 2022/2100-as felhatalmazáson alapuló irányelvét „a 2014/40/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a hevített dohánytermékekre vonatkozó egyes mentességek visszavonása tekintetében történő módosításáról” – jelentette a Tobacco Intelligence alapján a Tobacco Magazin.

Az Európai Bizottság korábbi ígéretének megfelelően úgy döntött, hogy

2023. október 23-tól tilos lesz a hevített dohánytermékek esetében is a jellegzetes ízesítésű termékek forgalomba hozatala,

illetve tilos lesz minden olyan megoldás, amely a dohánytermék alkotóelemeiben például a szűrőben, a papírban, a csomagolásban, a kapszulában ízesítést tartalmaz. A hagyományos cigarettáknál 2020. május 20-a után tiltották meg a mentolos vagy más ízesítésű cigik forgalmazását a dohányboltokban.

Emellett a hevített dohányterméken is kötelező lesz a hagyományos dohánytermékeknél már jelenleg is alkalmazott képes és szöveges figyelmeztetések elhelyezése a csomagoláson. A tiltást tartalmazó konkrét jogszabályokat a tagállamoknak a kötelessége megalkotni – mondta Lengyel Antal, a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének (MDKSZ) elnöke a Napi.hu szerint.

A Tobacco Magazin megjegyezte: a hevített dohánytermékek ízesítésének tilalmáról szóló irányelvet azután tették közzé az EU hivatalos lapjában, hogy a július végi javaslattal szemben sem az Európai Unió Tanácsa, sem az Európai Parlament nem emelt kifogást.

Az uniós irányelvet júliusig kell átültetni a magyar jogrendszerbe.

Az EU-ban értékesített hevített dohánytermékek mennyisége jelentősen nőtt. Egy nyáron megjelent bizottsági jelentés szerint a hevített dohánytermékek értékesítési volumene több mint öt tagállamban 10 százalékkal emelkedett. Az unióban a hevített dohánytermékek aránya meghaladta a dohánytermékek teljes értékesítésének a 2,5 százalékát.

Az ízesített, hevített dohánytermékek kivonásával újabb lépést teszünk a rák elleni európai terv keretében megfogalmazott elképzelések megvalósítása felé, amely szerint 2040-re a lakosság kevesebb mint 5 százaléka fog dohányozni

– mondta még nyáron Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos.

Ehhez kulcsfontosságúak a dohányfogyasztás csökkentésére irányuló erőteljesebb intézkedések, a szigorúbb végrehajtás és az új fejlesztésekkel való lépéstartás, hogy kezeljük a piacra kerülő új termékek végtelen áradatát – ami különösen fontos a fiatalabbak védelme érdekében. A megelőzés mindig jobb lesz, mint a gyógyítás

– tette hozzá.

jelenleg Tízből kilenc tüdőrákos megbetegedést a dohányzás okoz, ezért cél, hogy a dohányzás a lehető legkevésbé legyen vonzó az emberek számára.

Címlapkép forrása: Getty Images

Csanyi Sandor Prima Primissima 2022
kina-karanten-koronavirus-covid-19
forint euró
Népszerű
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.
Infostart.hu