pap-egyhaz-romai-katolikus-egyhaz-vallas-hivo-hivok
Short

Demokráciapárti "összeesküvés" miatt ítéltek el papokat

MTI
Összeesküvés miatt 10 év börtönre ítélt egy nicaraguai bíróság négy római katolikus papot, miután a kormány hosszú ideje azt állítja, hogy az egyház illegális, demokráciapárti tiltakozásokat támogat.

Az ítéletről az ügyvédekből álló civilszervezet, a Jogvédő Egység számolt be. Az ügyet zárt tárgyaláson tárgyalta a bíróság, a papokat pedig a kormány által kijelölt ügyvédek védték. Az elítélt papok mind Rolando Álvarez matagalpai püspök munkatársai voltak, és egyikük a managuai II. János Pál Egyetem rektora volt. Álvarez háziőrizetben van, őt magát is összeesküvéssel és a "nicaraguai állam és társadalom elleni" bűncselekménnyel vádolják.

Az ügyben két szeminaristát és egy operatőrt is elítéltek. Az összes vádlottat egyúttal örökre eltiltották a közügyektől; soha többé semmilyen politikai tisztséget nem vállalhatnak.

A Nicaraguai Emberi Jogi Központ "jogi aberrációnak" nevezte az ítéletet.

Ez az egész a jog, az emberi intelligencia, a nemzetközi közösség és az emberi jogvédő szervezetek arculcsapása

- tudatták a jogvédők.

Vasárnap egy ugyanilyen ügyben ugyancsak tízéves börtönbüntetést kapott egy másik pap is összeesküvés és álhírek terjesztése miatt.

Nicaraguában 2021-ben ellenzéki vezetők tucatjait, köztük hét elnökjelöltet tartóztattak le, akiket gyorsított eljárásban, szintén a nyilvánosság kizárásával ítéltek el.

Daniel Ortega nicaraguai elnök szerint a demokráciapárti megmozdulásokat más országok és az egyház támogatta. Tavalyi, sorban a harmadik újraválasztása előtt azzal vádolta meg az ország püspökeit, hogy

2018-ban politikai javaslattal álltak elő "a jenkik szolgálatában álló terroristák" nevében, és magukat a püspököket is terroristának nevezte.

Tavaly a Teréz anya által alapított Szeretet Misszionáriusai szerzetesrendet és a pápai nunciust is kiutasították Nicaraguából.

Címlapkép forrása: Getty Images

orosz ukrán háború páncélos ukrajna oroszország donbasz
US_Navy_030218-N-5362A-011_Naval_Special_Warfare_combatant-craft_crewmen_operate_a_Rigid_Hull_Inflatable_Boat
vlagyimir putyin
Credit Suisse bejárata
AHS Krab lengyel önjáró löveg 155mm NEM TANK
Népszerű
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.
Infostart.hu