Uniós források

Az USA után az EU is rászáll a magyar kormányra!

Portfolio
Több forrásból is úgy értesült a Heti Válasz, hogy az Európai Bizottság november 1-jei hivatalba lépése után Brüsszel is támadásba lendülhet a magyar kormány ellen, és a politikai döntés is megszületett a lehető legerőteljesebb eljárásokról - írja a holnapi számot beharangozó rövid cikkében a lap internetes verziója. A hetilap szerint a tét nem kisebb, mint a magyar gazdaság fejlődését biztosító források jövője.
November 1.: kezdődhet az újabb támadás

A "Megpróbálják leszedni Orbánt - Brüsszel is nekimegy a kormánynak" című címlapsztoriban a lap úgy fogalmaz, hogy Orbán Viktor kormányfőnek saját pályája legnehezebb helyzetét kell megoldania, ha Amerika után a napokban a Jean-Claude Juncker vezetésével felálló Európai Bizottság is "ráfordul" a magyar kormányra. Márpedig a lap szerint erre több jel mutat, miközben az Európai Néppárt eddigi támogatása is elpárologni látszik.

A lap szerint a várható újabb támadások a Magyarország nyugati elkötelezettségét alapjaiban megkérdőjelező orosz közeledésünkkel függnek össze és az emiatti harc tétje a Magyarországnak járó uniós források jövője. A támadások háttereként a lap nagyrészt azon - elsősorban energetikai jellegű - összefüggéseket említi, amelyeket múlt hétvégi elemzésünkben mi is taglaltunk:Óriási a tét

Az uniós források tétje igen komoly ügynek mutatkozik és nyugtalanító, hogy a lap több forrása szerint a most szombattól felálló új Európai Bizottság "ráfordul" a magyar kormányra, és "politikai döntés is megszületett a lehető legerőteljesebb eljárásokról".

Mi jöhet?

Arról, hogy melyek lehetnek a "a lehető legerőteljesebb eljárások", nem ír a beharangozó, de feltehetően ezek közé tartozik a német külügyi államminiszter által is most hétfőn felhozott téma, a lisszaboni szerződés 7. cikkelyének alkalmazása.

Hogyan lehet büntetni a 7. cikkely alapján? A lisszaboni szerződés 7. cikkelye egy uniós ország tagállami státuszának felfüggesztési záradékára utal. Ez egy olyan mechanizmus, amit akkor alkalmazhat az Európai Unió, ha egy tagállam rendszeresen és tartósan megsérti az Európai Unió alapértékeit, így például a demokráciát, a liberalizmust, illetve nem tiszteli az emberi jogokat, vagy a hatályos törvényeket. Arra még nem volt példa az Európai Unió történetében, hogy felfüggesszék egy tagjának státuszát. A 7. cikkely szerinti büntetés a gyakorlatban például az uniós forrásoktól való elzárást is jelenti és a felfüggesztési büntetés elfogadásához a tagállamok négyötödös támogatására van szükség az Európai Tanácsban (az EU állam- és kormányfőinek testülete) és szükség van az Európai Parlament jóváhagyására is.

Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke október 23-i nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy ha valóban úgy alakulnak a folyamatok az Európai Unióban, hogy a korábbi moszkvaihoz hasonló diktátumok születnek, akkor érdemes lehet szerinte megfontolni az Európai Unióból való óvatos kihátrálást.A lap holnapi száma a beharangozó szerint választ ad majd azon kérdésekre, hogy
  • ki fogja vezényelni a Bizottság részéről a vizsgálatokat,
  • mely területen várhatók szankciók
  • és miért fogyott el az Európai Néppárt türelme.


Arról, hogy a kitiltási botrány hogyan érintheti a napokban beadásra kerülő végleges Operatív Programok brüsszeli elfogadását és van-e esély arra, hogy a brüsszeli nyomás esetleg káros hatással lesz azok elfogadására (így az új pályázati rendszer teljes fokozatú elindításához), már tegnap este hivatalos álláspontot kért a Portfolio a Miniszterelnökségtől és választ ma estig ígért a tárca.

Óriási összegről szólhat a vita

Amint egy korábbi nagyelemzésünkben rámutattunk: a szeptember 11-én a magyar kormány és az Európai Bizottság között szeptember 11-én aláírt Partnerségi Megállapodással megteremtődött a kerete annak, hogy Magyarország a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusban (a magyar forráskiegészítéssel és a közvetlen agrárkifizetésekkel együtt) összesen mintegy 34,5 milliárd euróra, több, mint 12 ezer milliárd forintnyi forrásra számíthat.

Az USA után az EU is rászáll a magyar kormányra!
Eddig így nézett ki a menetrend

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára a két hete lapunknka adott interjúban azt a menetrendet vázolta, hogy a kormány most október végéig elkészíti a Partnerségi Megállapodást "tartalommal megtöltő" 10 Operatív Program végleges változatát és azokat benyújtja az Európai Bizottságnak. Ezeket az egyenként több százoldalas dokumentumokat a kormány reményei szerint Brüsszel majd december-januárig elfogadja és így a magyar fejlesztéspolitikai intézményrendszer január-február körül gőzerővel ki tudja majd írni a különböző (tematikus) célkitűzésekhez kapcsolódó pályázatokat.

A jelek szerint ezt a menetrendet írhatja felül a fenti lapértesülés, illetve ugyanebbe az irányba mutatott a német külügyi államminiszter hétfő esti nyilatkozata is, amely szerint a következő hetekben-hónapokban tisztázni kell a közösség és Magyarország között fennálló vitákat, és senkinek sem érdeke, hogy Magyarország elszigetelődjön.A német figyelmeztetésre tegnap adott magyar külügyi reakció tagadta az elszigetelődési veszélyt:
Frankfurti tőzsde
cimlap_Hernadi
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
DBZOL20200106014