Uniós források

Átadna nyertes EU-s pályázatot? - Vigyázzon!

Portfolio
Egy-egy nyertes uniós pályázat átadására lehetőséget biztosítanak a jogszabályok, de csak akkor, ha az új kedvezményezett megfelel minden pályázati követelménynek, ellenkező esetben az érintett minisztériumok nem járulnak hozzá az átadáshoz -hívta fel a figyelmet a Napi Gazdaságnak adott nyilatkozatában Csepreghy Nándor. A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára arra is figyelmeztetett, hogy szigorúan ellenőrzi a fejlesztéspolitikai intézményrendszer a pályázatok átadására vonatkozó kérelmeket, mert korábban többször előfordult, hogy visszaélések társultak az ilyen ügyletekhez.
Az ilyen visszaélések lényege az volt a cikk szerint, hogy a nyertes pályázó előre pénzt kért az érdeklődő (a projekt átvételére készülő) féltől, de a projekt azonban sosem kerülhetett az új tulajdonoshoz, mivel az adott cég nem felelt meg az intézményrendszeri vizsgálaton. Így végül a nyertes pályázatért kifizetett összeget elvesztették, és a projektet sem kapták meg. Csepreghy megjegyezte: számtalan alkalommal felhívták a pályázók figyelmét, hogy ilyen ügyletekben ne vegyenek részt, mert ez nem szabályos, ráadásul semmi sem garantálja, hogy a kifizetett pályázatot végül megvalósíthatják.

Ennek egyik legfőbb oka, hogy az átvevő félnek, azaz az új kedvezményezettnek minden pályázati követelménynek meg kell felelnie nemcsak a nyertes pályázat átvételekor, hanem a felhívás megjelenésekor is. Ellenkező esetben az érintett minisztériumok nem járulnak hozzá az átadáshoz.

Hozzátette: a kedvezményezett megváltoztatására vonatkozó kérelem esetén még azt is meg kell vizsgálnia az Irányító Hatóságnak, hogy az átadás valóban indokolt-e. Ha kiderül, hogy egy cég csak azért indult egy pályázaton, hogy később pénzért továbbadja, visszavonhatják a támogatási kérelmet.

A nyertes pályázatok átadása (likviditási, vagy egyéb okok miatt) inkább a korábbi évekre volt jellemző, bár most, a 2007-2013-as ciklus zárásához közeledve is előfordulhat, hogy valaki nem tudja megvalósítani projektjét, így kiszállna belőle, hogy ez ne legyen blokkolója annak, hogy a 2014-2020-as pályázati ciklusban indulhasson. Az "adás-vétel" azonban várhatóan visszaszorul azzal, hogy elkezdenek felpörögni az új ciklus pályázatainak meghirdetései.
koronavirus, mikroszkop
15 tőzsdei összeomlást okozott a Bank of America, most megfizeti az árát
kórház
kórház
kórház getty
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
európai uniós zászló európai bizottság