Uniós források

Már közel a tizede "elfogyott" a 0%-os uniós hitelnek

Portfolio
Országszerte 25-30 milliárd forintnyi hiteligényről zajlanak az ügyféltárgyalások az első nulla százalékos uniós hitel kapcsán, ebből mintegy 10 milliárd forintnyi résznél egészen konkrét a fejlesztési igény és mintegy 3 milliárd forintnyi hitelkérelmet már be is rögzítettek a Magyar Fejlesztési Bank rendszerébe - jelezte az óriási vállalkozói érdeklődés konkrét számait az MFB Pontokról szóló mai pécsi konferencia keretében Eőry Gábor.
Az MFB ügyvezető igazgatója a 44 milliárd forintos keretösszeggel egy hónapja meghirdetett uniós pályázat kapcsán hozzátette: ezek a számok nem jelentik azt, hogy már lekötötték volna a teljes keretet, mindenesetre érzékeltette, hogy érdemes gyorsan átgondolnia a cégeknek a termékben rejlő lehetőségeket. Megfogalmazása szerint az elmúlt másfél évtizedben nem volt olyan kedvező hitelalapú, tehát visszatérítendő támogatás, mint amit a mikro- kis- és középvállalkozások versenyképesség javítását célzó GINOP-pályázat jelent.

Felhívta a figyelmet rá, hogy bár sokan még ennél is kedvezőbb lehetőségekre várnak (vissza nem térítendő támogatással kombinált nulla százalékos hitel), de egyáltalán nem biztos, hogy valóban lesz ennél is kedvezőbb termék. Szavai szerint nagyon valószínű, hogy a következő hónapokban megjelenő pénzügyi eszközök egyik-másik feltételben (például futamidő, fedezeti szabályok, forgóeszköz-finanszírozás, hitelkamat, önerő, felhasználási terület) szigorúbbak lesznek, mint a GINOP-8.3.1-16 kódszámú termék.

Eőry Gábor újra jelezte, hogy a hatalmas vállalkozói érdeklődésre is tekintettel felgyorsították az MFB Pontok országos hálózatának kiépítési tempóját és szeptember végére várhatóan mind a 442 MFB Pont megnyílik, amire az első közbeszerzési eljárás keretében kiadta a mandátumot az MFB. Rámutatott, hogy a dél-dunántúli térségben már most is működik 15 MFB Pont, köztük 3 Pécsen, és szeptember végére a térségben 44 MFB Pont megnyitása várható.

Az országos rendezvénysorozat keretében e hét szerdán Szegedre, csütörtökön Székesfehérvárra látogatunk:Az a kkv cégvezető, aki korábban valamilyen ok miatt kiszorult a banki hitelfelvételből, most mindenképpen próbálkozzon meg vele újra, mert a 44 milliárd forintos keretösszegű hitel feltételei valóban rendkívül kedvezőek és a teljes futamidő alatt valóban fixen nulla százalékos a kamatláb - hangsúlyozta előadásában Osztrogonácz Gábor. A Szigetvári Takarékszövetkezet ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet, hogy a pályázat keretében a beruházás áfa nélküli nettó értékére lehet finanszírozást kapni, de az MFB Pontokat üzemeltető hitelintézeteknél elérhetők olyan kiegészítő finanszírozási lehetőségek is, mint az áfa-finanszírozás, vagy pótlólagos hitelnyújtás. Rámutatott: mivel ezen GINOP termék visszafizetendő hitelről szól, így a fejlesztés célját mindenképpen alaposan át kell gondolni, és csak olyan projektre érdemes kérni a pénzt, amely valóban ki is termeli a kamatmentesen megkapott tőke visszafizetését.

Osztrogonácz Gábor azt tanácsolja a hitelprogram iránt érdeklődő kkv cégvezetőknek, hogy mindenképpen kezdeményezzenek egy első (indító) beszélgetést valamelyik MFB Pontban, mert az így megszerzett információk alapján könnyen kitisztulhat a projektfejlesztés járható útja és ez sokat gyorsíthat a hitel tényleges megszerzésében is. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a csekély összegű támogatások uniós korlátjára is oda kell figyelni (3 év alatt maximum 200 ezer eurónyi támogatást lehet igénybe venni), ami a hitelfelvétel lehetséges maximumát is lekorlátozhatja, illetve kizárólag átlátható tulajdonosi hátterű (magánszemélyi szintig visszabontható) cégek gondolkodjanak a nulla százalékos uniós hitel igénybevételében.

Ezzel a nulla százalékos uniós hitellel tényleg nem lehet versenyezni jelenleg a banki hitelpiacon sem, és valóban a piaci résterületek finanszírozására is szolgál - erősítette meg még az országos rendezvénysorozat miskolci állomásán Váczi Dávid. A Budapest Bank termékértékesítés-támogatási vezetője úgy látja: nem érdemes várni az esetlegesen még jobb kondíciójú uniós finanszírozási lehetőségekre, mert az összes feltételt tekintve nem valószínű, hogy lesz még ennél jobb. Szakmai tanácsként többek között azt javasolta, hogy a csekély összegű uniós támogatási korlát miatt célszerű a kkv-knak összegyűjtenie az elmúlt évekbeli támogatási igazolásokat, mert a 200 ezer eurós korlát viszonylag könnyen kimerülhet, főként egy közepes méretű cég hitelkérelme kapcsán. A fejlesztési célok között népszerű ingatlanfejlesztésnél a szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy csak tehermentes ingatlant lehet fedezetként bevonni és azt az ingatlant kell bevonni fedezetként, amelyen ténylegesen történik a fejlesztés.
volkswagen_getty
áder jános_mti
hindenburg_getty
borkai zsolt_győr_mti
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Szekesfehervar panelbeszelgetes cimlap1500