Bukhatunk még EU-pénzt a menekültválság miatt
Uniós források

Bukhatunk még EU-pénzt a menekültválság miatt

Portfolio
Az Európai Bizottság nem fog olyan kezdeményezés élére állni, ami a visegrádi négyeket a 2020 utáni uniós források megvonásával büntetné a menekültválságbeli szolidaritás hiánya miatt, de ettől függetlenül a kérdés napirenden lesz a politikai megbeszéléseken - jelezte a Figyelőnek adott, a mai budapesti látogatásra időzített, interjúban Valdis Dombrovskis. Az Európai Bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnökének szavai szerint a Bizottságnak nem áll szándékában az uniós források terén ez az "árukapcsolás", igaz arra is utalt, hogy túlságosan nagy szerepet játszanak az EU-pénzek a kelet-közép-európai országok gazdasági folyamataiban. A magyar földtörvényről folytatott brüsszeli vitában a magyar levél után most mérlegeli a Bizottság, hogy az EU Bírósága elé vigye-e az ügyet.
Kétnapos látogatásra Budapestre érkezett Valdis Dombrovskis, amelynek keretében ma részt vesz az EBRD regionális konferenciáján, előadást tart a Budapesti Corvinus Egyetemen és találkozik Varga Mihállyal, Orbán Viktorral és Matolcsy Györggyel is. A magasszintű látogatásra időzített Figyelő-interjú főbb információi:
  • Tud róla a Bizottság, hogy több uniós tagállam (mostanában leghangosabban Olaszország) is megfenyegette a visegrádi négyeket, hogy ha nem mutatnak nagyobb szolidaritást a menekültválság kezelésében, akkor 2020 után kevesebb uniós támogatásra számíthatunk, de a Bizottság semmi ilyen "árukapcsolást" nem tervez
  • Arra viszont lehet számítani, hogy ez a téma napirenden lesz a politikai megbeszéléseken, mivel az érvelés szerint a szolidaritás nem egyirányú utca (a mi régiónk jelentős előnyt húz az EU-forrásokból, miközben jórészt kivonta magát a terhek közös elosztásából, amikor tavaly csúcspontra ért a menekültválság).
  • Dombrovskis szerint miközben az EU-forrásoknak csak kiegészítő szerepet kellene játszania a térségi országok gazdasági folyamataiban, aközben több országban ezek kiemelt jelentőségűvé váltak. Úgy fogalmazott: "Nem a saját erőből finanszírozott közberuházások helyettesítésére szolgálnak", miközben épp egy minapi bizottsági jelentés hozta ki, hogy a 2007-2013-as ciklusban Magyarországon volt a legmagasabb (57%) az EU-pénzből végrehajtott közberuházások aránya.
  • Az interjúban felemlegette az alelnök, hogy évek óta visszatérő javaslataik, kritikáik vannak a magyar gazdaságpolitikai keretek alakításáról (alacsony keresetűek adóterhelésének csökkentése, különadók, kiskereskedelmi szektort korlátozó lépések lazítása, stb.), de "az országspecifikus ajánlások végrehajtásában általában véve elég korlátozott az előrehaladás". A Bizottság tegnap tette közzé a 2016 őszi gazdasági előrejelzéseit, amelyről részletesen ebben a cikkünkben írtunk.
  • A termőföldvásárlás magyar szabályainak szigorításáról vitában áll a Bizottság Magyarországgal, kötelezettségszegési eljárást is indított Brüsszel, ebben most a második szakaszban jár az ügy (megküldték a magyar hatóságok az érveiket levélben), de ez alapján sem oszlottak el a Bizottság aggályai a versenysemlegesség szempontjából, így most mérlegeli a következő lépést, azaz vigye-e az Európai Bíróság elé az ügyet, vagy sem.
  • A budapesti látogatás keretében Matolcsy György MNB-elnökkel is találkozik Dombrovskis, mivel figyelemmel kísérik azt a folyamatot, hogy az EKB vizsgálja az MNB tevékenységét és az EU-szerződésekkel való összhangot.
  • A brit kilépés a Bizottság előrejelzése szerint 2017 végéig a GDP 0,2-0,4 százalékpontja körüli mértékben csökkenti majd az EU27-ek gazdasági növekedését. Nagy-Britannia esetében azonban sokkal jelentősebb következményekről beszélhetünk: 2016 és 2017 vége között 1 és 2,75 százalékpont közé becsli a testület ezt a negatív hatást, de a tényleges mértéke a kilépésről szóló stratégiai döntésektől függ majd.
  • Az eurózna integrációjának mélyítéséről, a további lépésekről 2017 márciusában teszik majd közzé az ún. Fehér Könyvet, ami kifejti a stratégiát.
gyar
deloitte logo
Brexit fellelegezhetnek a nalunk elo britek is allampolgar jog letelepedes1500
Ipar 4.0 robot
Kásler Miklós EMMI
forint
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Kiszivargott gigantikus brusszeli buntetest vallalt be a kormany1500