Lakásfelújítást tervezel? Hamarosan elérhető az uniós ingyenhitel
Uniós források

Lakásfelújítást tervezel? Hamarosan elérhető az uniós ingyenhitel

Portfolio
A napokban elindult a Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelprogram társadalmi egyeztetése, melynek a teljes rendelkezésre álló keretösszege 105 milliárd forint. A kölcsönt természetes, személyek, társasházak és lakásszövetkezetek igényelhetik. Közép-Magyarországi régióban megvalósuló projektek nem támogathatóak. Magánszemélyek 1-10 millió forintig míg a társasházak és lakásszövetkezetek 1-7 millió forintig igényelhetnek kölcsönt.
Elindult a "Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel" című GINOP-8.4.1/A-16 kódszámú termékleírás tervezetének társadalmi egyeztetése. A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2016. december 4. éjfélig várja az Irányító Hatóság a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

A program célja a lakosság épületenergetikai beruházásaihoz szükséges forrás rendelkezésre bocsátása. A hitelt a lakóépületek energiahatékonyságának, valamint a lakóépületekhez kapcsolódó megújuló energiaforrás beszerzésére lehet igényelni. A programot a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében hirdetik meg, még idén decemberben.

A kölcsön fontosabb tudnivalói

 • A rendelkezésre álló keretösszeg 105,2 milliárd forint, melyből a társasházak és lakásszövetkezetek által igényelt kölcsönök összege nem haladhatja meg a program keretösszegének 25%-át.
 • A kölcsönt természetes személyek, társasházak és lakásszövetkezetek vehetik igénybe ingatlanuk korszerűsítésére.
 • Ingatlannak minősül a családi ház, lakóház, lakóépület, szabadon álló ház, sorház, ikerház, hétvégi ház és üdülőház, valamint a társasházi vagy lakásszövetkezeti lakás.
 • Magyarország területén megvalósuló projektek támogathatóak, kivéve a Közép-Magyarország régió.
 • A családi ház, lakóház, lakóépület, szabadon álló ház, sorház, ikerház, hétvégi ház és üdülőház, társasházi vagy lakásszövetkezeti lakóépület esetében támogatható az energiahatékonyság javítására és a megújuló energiafelhasználásra vonatkozó tevékenységek.
 • A társasházi vagy lakásszövetkezeti lakás esetében pedig csak az energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenységek támogathatóak.
 • Az elszámolható költségek közé tartozik az anyagköltség, munkadíj, szakértői, tervezői, eljárási költségek, műszaki ellenőrzés költsége és a nyilvánosság biztosításának költségei.
 • Természetes személyek minimum 1 millió forint, maximum 10 millió forintot vehetnek igénybe, míg a társasházak és a lakásszövetkezetek lakásonként minimum 1 millió forint, maximum 7 millió forintot igényelhetnek.
 • Az önerő a projekt elszámolható költségének minimum 10%-a.
 • Rendkívül fontos feltétel lesz, hogy kötelező a jelzálog, vagy óvadék, így tehát épp azokat a megkötéseket tartalmazza a konstrukció, mintha kvázi bankhitelt venne fel a lakosság. Ez a szempont lesz, az ami majd befolyásolja a ténylegesen igénybevevők körét, hiszen sokan fognak érdeklődni, ráugrani, és nagy részük csalódni fog, így korlátozottabb sikerű lehet az egész hitelprogram.
 • A Hitelprogram keretében támogatott háztartások száma 21 853 db.

Pest megyeiek sem maradnak le

A központi régióban élők se ijedjenek meg, mert nekik is jön hamarosan egy hasonló feltételekkel kiírt pályázat társadalmi egyeztetése a Versenyképes Magyarország Operatív Programban (VEKOP), melynek a keretösszege 10 milliárd körüli. Így ebben a régióban tehát még kevesebb lakás tud majd megújulni.

Az ígéretek miszerint 50 ezer lakás újulhat meg, hamisak voltak, hiszen csak 21+3 ezer, azaz 24 ezer körüli lakóépület tud majd hitelt igényelni egész Magyarország területén.
BET
Denso
WASHINGTON, DC - MAY 08: U.S. President Donald Trump announces his decision to withdraw the United States from the 2015 Iran
WASHINGTON, DC - NOVEMBER 02: (L to R) U.S. President Donald Trump shakes hands with his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 20: Britain's Prime Minister Boris Johnson arrives to welcome the Emir of Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani for bilateral talks at 10 Downing Street.