Százmilliárdos karácsonyi ajándékot kapott Brüsszelből a kormány
Uniós források

Százmilliárdos karácsonyi ajándékot kapott Brüsszelből a kormány

Portfolio
Tavaly decemberben közel 600 millió eurónyi, mintegy 185 milliárd forintnyi fejlesztési számlát küldtek ki a magyar hatóságok az Európai Bizottságnak, amely ennek nagy részét még az óév végén ki is fizette - tudta meg a Világgazdaság a Miniszterelnökségtől. A Portfolio egy brüsszeli adatbázisból úgy tudja, hogy tavaly karácsonyig összesen már ennél is több, 192 milliárd forintnyi EU-támogatást folyósított Magyarországnak a Bizottság a 2014-2020-as ciklusból, azaz tényleg egy nagy adag pénz jött át egyszerre tavaly év végén. A 192 milliárd forint, amit Brüsszelből már elhoztunk, a 7 éves támogatási keretünk 2,1%-át jelenti, ami csak a régiós középmezőnyt jelenti.
A VG keddi cikke még azt tartalmazta, hogy a magyar hatóságok decemberben a 2014-2020-as ciklus terhére közel 600 millió euró, azaz mintegy 185 milliárd forint értékben küldtek ki teljesítés alapú számlákat Brüsszelbe és ennek jelentős részét ki is fizette még az óév végén a testület Magyarországnak (pontos összeget nem említ a cikk).


Ez egyébként segíthetett abban is, hogy még jobban megnyomják a magyar hatóságok év végén a hazai pályázóknak a kifizetéseket, ami miatt extrém szintre ugrott fel a decemberi havi kiutalások volumene.

A 185 milliárdos számlaállomány nagy részének óév végi kifizetése lényeges fejlemény, de nem feltétlenül utal arra, hogy minden vitánk elsimult volna a Bizottsággal. A hangsúly ugyanis a teljesítés alapú kifejezésen van, márpedig az ilyen számlák kifizetése előtt eddig sem volt akadály. Emiatt fontosabb kérdés, hogy a Brüsszel által bírált, itthon nagyon bőkezű szállítói előleg rendszer számláinak kifizetése terén mi a helyzet, illetve az 50-100%-os támogatói előleg számlák kifizetése mikorra várható.
A VG minapi cikkének adatai szerint tavaly az 1987 milliárdos itthoni uniós támogatás-kifizetésből 519 milliárd forintot tett ki a 100%-os kedvezményezetti előleg (amit még nem a konkrét munkákra fizettek ki, hanem olyan nagy lebonyolítóknak, mint pl. a Nemzeti Infrastruktúra Zrt.). Ezen felül pedig mindössze 74 milliárd forint volt a vállalkozásoknak szóló 50%-os szállítói előleg kifizetés (olyan előleg, amikor nem a nyertes cégnek, hanem az ő szállítójának fizet az állam előleget a gyorsabb szállításteljesítés érdekében). Ahogy fentebb is írtuk: ezen előleg mögötti laza biztosítéki szabályok nem tetszenek az Európai Bizottságnak, így nem fizetette még ezeket ki (teljes mértékben) a testület, de ez a 74 milliárdos összeg egyelőre nem tűnik olyan jelentősnek, hogy a fejlesztéspolitikai intézményrendszer zavartalan működését érdemben befolyásolná.

A Portfolio utánanézett egy nyilvános brüsszeli adatbázisban, hogy összesen mennyi pénzt fizetett már ki a Bizottság a 2014-2020-as ciklus terhére Magyarországnak (a december 20-i állapot szerint).

Ebben szintén szerepel egy 600 millió euró körüli tétel, sőt pontosan 618,3 millió euró (kb. 192 milliárd forint), azaz karácsony előtt hirtelen tényleg egy nagy adag pénzt átküldött az EU Magyarországnak.

A részletes számokat átnézve az is látszik, hogy a 618 millió euróból
  • messze a legnagyobb tétel a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program nyolcas prioritására (visszatérítendő pénzügyi eszközök) jött át, 298 millió eurós összegben
  • a második legnagyobb tételt az Integrált Operatív Program első prioritásában kapta Magyarország 147 millió eurós összegben
  • a harmadik legnagyobb tételt pedig szintén az Integrált Operatív Programon belül, a második prioritás terhére kapta Magyarország 36 millió euró összegben.

Az adatbázis szerint egyébként karácsony előtt a 29,6 milliárd eurónyi 7 éves magyarországi támogatási keretből (az EU-s támogatás és a magyar önrész összege) immár 13,3 milliárd euró volt a magyar hatóságok által kiválasztott nyertes projektek volumene. Igaz ehhez képest 12,5 milliárd euró körüli összeg látszott tavaly év végén a hivatalos magyar kormányzati pályázati oldalon (megítélt támogatások összege oszlopban).

A brüsszeli adatbázis szerint tavaly év végén a 7 évre szóló magyar támogatási keretből 2,1%-ot fizetett ki Magyarországnak a Bizottság (utólagos költségtérítésként), ami a régiós országok között csupán a középmezőnynek számító eredmény volt. A rangsort a balti-államok vezeti, és a 2,1%-os magyar teljesítmény megegyezik a lengyellel.Százmilliárdos karácsonyi ajándékot kapott Brüsszelből a kormány
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
kulgazdasag ujsagiro Portfolio allashirdetes