Térképen a visszaélések - Nőtt a korrupció Magyarországon
Uniós források

Térképen a visszaélések - Nőtt a korrupció Magyarországon

Portfolio
A magyar vállalatvezetők több mint háromnegyede úgy látja, hogy visszaélések és a korrupció mindennapos az üzleti szférában - derült ki az EY Magyarország Visszaélési felméréséből. A kutatásból az is kiderült, hogy a magyar cégvezetők 57 százaléka hisz a személyes felelősségre vonás elrettentő erejében, illetve hogy két tényező befolyásolja a legjobban a visszaélések jelentésében a vezetőket: a belső munkahelyi nyomás és a személyes biztonságuk.
Az EY EMEIA (Europe, Middle East, India and Africa) felmérés során összesen 4100 interjút készítettek az Ázsiát, Európát, Közel-Keletet is magába foglaló EMEIA régió 41 országában, köztünk hazánkban is. A kutatás során vállalati vezetőket, döntéshozókat kérdeztek meg 2016 novembere és 2017 januárja között.

A korrupció megítélése

A felmérésből kiderül, hogy továbbra is jelentős problémát jelent a magyar vállalatvezetők számára a korrupció és a visszaélés.Több kérdés mentén vizsgálták meg a 41 ország vállalatvezetőinek véleményét a korrupcióról és a visszaélésről. A megkérdezett hazai vezetők 78%-a mondja azt, hogy mindennapos a korrupció az üzleti életben, ami 5 százalékpontos emelkedést jelent a két évvel ezelőtti 73%-os értékhez képest - emelte ki Bíró Ferenc, az EY Felelős Üzleti Működés Szolgáltatások üzletágának partnere.

Térképen a visszaélések - Nőtt a korrupció Magyarországon
Az idei 78%-os érték 18 százalékkal haladja meg a kelet-európai értéket, mellyel Magyarország bekerült a korrupció által leginkább érintett országok közé az EMEIA régióban Afrika, India és Egyiptom mellett.

A magyar munkavállalók nem jelzik a visszaéléseket

A hazai cégvezetők felismerték a tudatos ellenőrzés fontosságát, így 52 százalékuk véli úgy, hogy hasznos lenne valamilyen monitoring rendszer a visszaélések kiszűrésére és megakadályozására.

Térképen a visszaélések - Nőtt a korrupció Magyarországon
A megkérdezettek több mint negyede gondolja úgy, hogy a cégeknek fontos nyomon követni az alkalmazottak céges eszközeikről bonyolított telefonhívásait vagy az e-mailezéseit. Ezzel a kelet-európai vezetők 16 illetve 14% ért egyet.
A felmérés továbbá rámutatott arra is, hogy nem szokás jelenteni, ha valaki visszaélést vagy etikátlan magatartást tapasztal a vállalatnál.

Az etikus működés egyik kulcsfontosságú eszköze a compliance rendszerek bevezetése, mely melletti vezetői elkötelezettség a munkavállalók számára garanciát jelent, hogy egy esetleges visszaélés bejelentése során nem éri őt hátrányos megkülönböztetés

- mondta el Bíró Ferenc.

A vezetők nem élnek az etikátlan eszközökkel

A kutatás többek között rámutatott arra is, hogy a magyar vezetők 15%-a még karrierjének előmozdítása érdekében hajlandó lenne etikátlan eszközökhöz nyúlni. Ezzel szemben a közép-kelet európai régióban (21%) minden ötödik vezető hajlandó lenne átlépni ezt a határt. Például 10 százalékuk hajlandó lenne a feljavítani vállalata pénzügyi eredményeit.

Továbbá a vezetők 52%-a gondolt már arra, hogy benyújtja felmondását a tudomására jutott etikátlan magatartás miatt, de végül mégsem tették meg. Ez az arány a legmagasabb a vizsgált országok között, hiszen a régiós átlag 37%.

Térképen a visszaélések - Nőtt a korrupció Magyarországon
A kutatás eredményei szerint a magyar vezetőket két tényező befolyásolja a legjobban a visszaélések jelentésében. Az egyik a belső munkahelyi nyomás hatása (31%), a másik pedig a személyes biztonsága miatt aggódva (69%) nem teszi meg a szükséges lépéseket. Ezzel az eredménnyel a 41 országból álló mezőnyben listavezetők vagyunk.
bill gates_getty
trump01
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Gergely Gulyas