Pont olyan területre költött kevesebbet Magyarország, amire igazán kéne
Uniós források

Pont olyan területre költött kevesebbet Magyarország, amire igazán kéne

Portfolio
Megtört a kutatás-fejlesztési ráfordítások emelkedő trendje a GDP-arányában, hiszen a KSH által minap közzétett statisztika alapján a 2015-ös 1,39%-ról 1,22%-ra esett vissza. Ez folyó áron 8,8%-os csökkenést jelent és ezzel párhuzamosan a kutatóhelyek száma is csökkent, de a ténylegesen kutatással foglalkozók létszáma növekedett.
A Kutatás- Fejlesztés, 2016 (előzetes adatok) című statisztikai tükörből kiderül, hogy 2015-höz képest markáns visszaesés tapasztalható a K+F ráfordítások vonatkozásában a tavalyi évben. A hazánkban kutatás-fejlesztési tevékenységre költött összeg 468 milliárd forintról 427 milliárdra csökkent, mely folyó áron 8,8%-os esést jelent. Ennek a GDP-hez viszonyított aránya 1,22% volt 2016-ban, míg 2015-ben ez az arány 1,39% volt, mely jól látható az alábbi ábrán is.

K+F ráfordítás A K+F ráfordítás a kutatás-fejlesztési és innovációs célra rendelkezésre álló pénzügyi források tényleges felhasználását jelenti. A K+F ráfordítások az alábbi négy forrásból tevődnek össze: vállalati ráfordítások, állami költségvetésből, nonprofit forrásokból, külföldi forrásokból felhasznált összegek.Pont olyan területre költött kevesebbet Magyarország, amire igazán kéne
Megnéztük, hogy a GDP-hez viszonyított K+F kiadások hogyan alakulnak a nemzetközi mezőnyben. Igaz még az Eurostat oldalán nincsenek meg a 2016-os friss adatok, de figyelemre méltó, hogy a korábbi innovációs bajnok Finnország K+F kiadásai a GDP-arányában évek óta intenzíven csökkennek. Mégpedig az alábbi ábrán jól látható, hogy a 2009-es 3,75% csúcs után 2015-re már 3% alá bukott az arány. Azt is megállapíthatjuk, hogy a régióban nem állunk rosszul, mert a lengyelek, a szlovákok és a románok mutatója is alacsonyabb, mint a miénk.

Pont olyan területre költött kevesebbet Magyarország, amire igazán kéne
A nemzetközi mezőny után azt vizsgáltuk meg, hogy Magyarországon hogyan alakult a K+F kiadások összetétele szektoronként. A legszembetűnőbb az alábbi ábrán, hogy az állami kiadások estek vissza a leginkább, míg a külföldi források stabilan 70 milliárd forinton maradtak már 2013 óta.

A vállalkozási és az államháztartási szektorba tartozó kutatóhelyek K+F ráfordításai egyaránt 7,9%-kal, a felsőoktatási kutatóhelyeké 16,1%-kal csökkentek. A vállalkozási forrásból finanszírozott K+F ráfordítások pedig 3,5%-kal emelkedtek.

Pont olyan területre költött kevesebbet Magyarország, amire igazán kéne
A kutatóhelyek számának és a kutatással foglalkozók létszámának csökkenése tovább folytatódott. 2016-ban 2727 kutatóhely működött Magyarországon, 2,6%-kal kevesebb, mint az előző évben. A tényleges K+F létszám pedig 54636 fő volt. Bár a kutatók létszáma 1,3%-kal emelkedett, a segédszemélyzet, valamint az egyéb fizikai és nem fizikai dolgozók számának csökkenésével a kutatási munkán foglalkoztatottak összlétszáma 2,8%-kal mérséklődött. A teljes munkaidejű foglalkoztatottakra átszámított K+F létszám ennél nagyobb ütemben, 3,0%-kal csökkent.

Pont olyan területre költött kevesebbet Magyarország, amire igazán kéne

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kiegészítése

  • A költségvetési források visszaesésében szerepet játszik, hogy 2016-ban már nem voltak kifizetései a 2007-2013-as uniós költségvetési programidőszak pályázatainak, viszont az NKFI Alapból és az EU forrásokból a korábbi évekhez képest jelentősen megnövekedett kifizetés még nem generált olyan mértékű forrásfelhasználást, ami a statisztikákban is visszatükröződik.
  • A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból (NKFI Alap) történt kifizetések összege jelentősen nőtt 2016-ban, mert az egy évvel korábbi 53 milliárd után 83 milliárd forintot fordítottak KFI célú programokra, projektekre. Az NKFI Alapból a projekt részére történt kifizetés ugyanakkor a statisztikai adatszolgáltatás szempontjából nem jelenti a forrás felhasználását, ami hosszabb időt, akár több éves időtartamot is érinthet, ezért ez az összeg nem jelenik meg a KFI ráfordítások 2016-os adataiban.
  • Emellett 2015 óta összességében 519 milliárd forintnyi kutatás-fejlesztési és innovációs célú vissza nem térítendő uniós támogatásra jelentek meg pályázati felhívások, amelyekhez kapcsolódóan a KFI célú forrásfelhasználás a későbbi évek statisztikáiban tükröződik.

Címlapkép forrása: MTI, Czeglédi Zsolt
Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
brexit