Mától kérhető az ingyenpénz hűtőre
Uniós források

Mától kérhető az ingyenpénz hűtőre

MTI
Portfolio
Ma elindult a 600 millió forintos keretösszegű háztartási nagygépek csereprogramja, elsőként az észak-alföldi régióban élők nyújthatják be a támogatási igényeiket - mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára hétfőn a sajtótájékoztatón. A lakosság vissza nem térítendő támogatást igényelhet hűtő- vagy fagyasztó készülékek, mosó- vagy mosó-szárítógépek cseréjére. A háztartási gépeket 25-45 ezer forinttal olcsóbban szerezhetik be a programban résztvevő üzletekben.
A 2014-ben elindított Otthon Melege Program eddig közel 130 ezer háztartás energetikai korszerűsítését tette lehetővé, mintegy 23 milliárd forintnyi támogatással. Már korábban is volt lehetőség a háztartási nagygépek cseréjére, hiszen 2015-ben 2 milliárd forintos keretösszeg állt a pályázók rendelkezésére.

A mostani 600 millió forintos támogatási keret szükség esetén az igényeknek megfelelően növelhető, legalább 50 ezer pályázatra lehet számítani - közölte az államtitkár. A következő hetek során az ország összes régiójában megnyitják a pályázatot, utolsóként - augusztus utolsó hetében - a központi régióban, Budapesten és Pest megyében.

A pályázat fontosabb tudnivalói

  • A pályázat keretösszege 600 millió forint.
  • Kizárólag magyar adóazonosító jellel és magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú természetes személyek (ügyfélkapus regisztrációval rendelkezők) nyújthatnak be pályázatot a régiónként megjelölt időpontokban.
  • Személyenként és lakásonként legfeljebb egy háztartási nagygép cseréjére igényelhető támogatás.
  • Felhívás felhívja a figyelmet arra, hogy kizárólag a pályázati portálon található "Regisztrált kereskedők listáján" szereplő kereskedőtől beszerzett háztartási nagygépek egyikének cseréjéhez nyújtható támogatás.
  • A pályázat során a háztartási készülék cserével minimum 10%-os energia, és minimum 20 kg/év CO2 megtakarítást szükséges elérni.

Az elnyerhető támogatás mértéke a vásárlás időpontjában érvényes bolti ár 50 százaléka, de legfeljebb
  • A+ kategóriájú háztartási nagygép beszerzése esetén 25.000 Ft/ háztartási nagygép;
  • A++ kategóriájú háztartási nagygép beszerzése esetén 40.000 Ft/ háztartási nagygép;
  • A+++ kategóriájú nagygép beszerzése esetén 45.000 Ft/ háztartási nagygép.

A nyitás utáni első órában már 4 ezer igénylés érkezett az észak- alföldi régióból, a pályázók a kiállított támogató iratot a vásárláskor tudják fölhasználni, a programban részt vevő kereskedők köre folyamatosan frissül a pályázat honlapján - tette hozzá Szabó Zsolt.

A pályázat augusztus 9-én a dél-alföldi, augusztus 14-én az észak-magyarországi, augusztus 16-án a nyugat-dunántúli, augusztus 21-én a dél-dunántúli, augusztus 23-án a közép-dunántúli, augusztus 28-án pedig közép-magyarországi régióban folytatódik.

A támogatás igénybevételéhez szükséges dokumentumokról, határidőkről és feltételekről a háztartási nagygépek cseréje alprogram oldalán részletesen tájékozódhatnak.

Kazán és gázkonvektor csereprogram

Júniustól a lakóépületekben illetve társasházi lakásokban található gázkazánok cseréjére lehet pályázni, mely részleteiről korábbi cikkünkben olvashatnak. Ezzel kapcsolatban az államtitkár elmondta azt is, hogy folyamatban van a kazáncsere program kiírásának módosítása. Támogatást nem csak kondenzációs kazánokra adnak és a korlátozottan cselekvőképes ingatlantulajdonosok is pályázhatnak, így bővül a támogatások köre az október 15-ig tartó és még csaknem 1 milliárd forintos szabad kerettel rendelkező pályázaton.

A következő támogatást gázkonvektorok cseréjére írják ki, a várhatóan szeptember 20-tól régiónként megnyíló program kiírása már a jövő héten megjelenik- tette hozzá.

Címlapkép forrása: MTI, Bruzák Noémi
aderjanos
email számítógép shutter
koronavirus veszélyhelyzet tudnivalók
forint arfolyam
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Hosszú távú befektetés, folyamatos megtakarítás okosan.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. április 21.
A koronavírus és a magyar bankszektor
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
2020. június 10.
Hitelezés 2020
európai bizottság_getty_stock