Mától kérhető az ingyenpénz hűtőre
Uniós források

Mától kérhető az ingyenpénz hűtőre

MTI
Portfolio
Ma elindult a 600 millió forintos keretösszegű háztartási nagygépek csereprogramja, elsőként az észak-alföldi régióban élők nyújthatják be a támogatási igényeiket - mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára hétfőn a sajtótájékoztatón. A lakosság vissza nem térítendő támogatást igényelhet hűtő- vagy fagyasztó készülékek, mosó- vagy mosó-szárítógépek cseréjére. A háztartási gépeket 25-45 ezer forinttal olcsóbban szerezhetik be a programban résztvevő üzletekben.
A 2014-ben elindított Otthon Melege Program eddig közel 130 ezer háztartás energetikai korszerűsítését tette lehetővé, mintegy 23 milliárd forintnyi támogatással. Már korábban is volt lehetőség a háztartási nagygépek cseréjére, hiszen 2015-ben 2 milliárd forintos keretösszeg állt a pályázók rendelkezésére.

A mostani 600 millió forintos támogatási keret szükség esetén az igényeknek megfelelően növelhető, legalább 50 ezer pályázatra lehet számítani - közölte az államtitkár. A következő hetek során az ország összes régiójában megnyitják a pályázatot, utolsóként - augusztus utolsó hetében - a központi régióban, Budapesten és Pest megyében.

A pályázat fontosabb tudnivalói

  • A pályázat keretösszege 600 millió forint.
  • Kizárólag magyar adóazonosító jellel és magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú természetes személyek (ügyfélkapus regisztrációval rendelkezők) nyújthatnak be pályázatot a régiónként megjelölt időpontokban.
  • Személyenként és lakásonként legfeljebb egy háztartási nagygép cseréjére igényelhető támogatás.
  • Felhívás felhívja a figyelmet arra, hogy kizárólag a pályázati portálon található "Regisztrált kereskedők listáján" szereplő kereskedőtől beszerzett háztartási nagygépek egyikének cseréjéhez nyújtható támogatás.
  • A pályázat során a háztartási készülék cserével minimum 10%-os energia, és minimum 20 kg/év CO2 megtakarítást szükséges elérni.

Az elnyerhető támogatás mértéke a vásárlás időpontjában érvényes bolti ár 50 százaléka, de legfeljebb
  • A+ kategóriájú háztartási nagygép beszerzése esetén 25.000 Ft/ háztartási nagygép;
  • A++ kategóriájú háztartási nagygép beszerzése esetén 40.000 Ft/ háztartási nagygép;
  • A+++ kategóriájú nagygép beszerzése esetén 45.000 Ft/ háztartási nagygép.

A nyitás utáni első órában már 4 ezer igénylés érkezett az észak- alföldi régióból, a pályázók a kiállított támogató iratot a vásárláskor tudják fölhasználni, a programban részt vevő kereskedők köre folyamatosan frissül a pályázat honlapján - tette hozzá Szabó Zsolt.

A pályázat augusztus 9-én a dél-alföldi, augusztus 14-én az észak-magyarországi, augusztus 16-án a nyugat-dunántúli, augusztus 21-én a dél-dunántúli, augusztus 23-án a közép-dunántúli, augusztus 28-án pedig közép-magyarországi régióban folytatódik.

A támogatás igénybevételéhez szükséges dokumentumokról, határidőkről és feltételekről a háztartási nagygépek cseréje alprogram oldalán részletesen tájékozódhatnak.

Kazán és gázkonvektor csereprogram

Júniustól a lakóépületekben illetve társasházi lakásokban található gázkazánok cseréjére lehet pályázni, mely részleteiről korábbi cikkünkben olvashatnak. Ezzel kapcsolatban az államtitkár elmondta azt is, hogy folyamatban van a kazáncsere program kiírásának módosítása. Támogatást nem csak kondenzációs kazánokra adnak és a korlátozottan cselekvőképes ingatlantulajdonosok is pályázhatnak, így bővül a támogatások köre az október 15-ig tartó és még csaknem 1 milliárd forintos szabad kerettel rendelkező pályázaton.

A következő támogatást gázkonvektorok cseréjére írják ki, a várhatóan szeptember 20-tól régiónként megnyíló program kiírása már a jövő héten megjelenik- tette hozzá.

Címlapkép forrása: MTI, Bruzák Noémi
koronavírus covid-19 járvány orvos
taxi koronavírus
német200117
cimlap_olaj0331_2
koronavírus sakk
Frankfurti tőzsde
bika medve
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
európai uniós zászló európai bizottság