Előfizetői tartalom

Eldőlt: nem kapott igazi cukorkát Magyarország az euró bevezetéséhez

Portfolio
A négy héttel ezelőtt bejelentett 2021-2027-es uniós költségvetési számoknak ma újabb részleteit bontotta ki az Európai Bizottság és kiderült: mindössze 2,16 milliárd eurót ajánl fel azoknak a tagállamoknak ösztönzőként, amelyek komolyan elgondolkodnak az euró bevezetésén. Mivel a svédeknél hosszabb távon sem valószínű a pénzcsere, így a kereten hét tagállam osztozhat a következő években és a bolgár-román-horvát hármas esélyes is, hogy él majd vele. Ha Magyarország is a pénzcsere mellett döntene, a lakosságszáma arányában közel 0,2 milliárd euróra számíthatna, ami nem tűnik vonzó "cukorkának". Közben azonban a pénzcsere ígérete nélkül is kaphat akár 0,4 milliárd eurót is a strukturális reformok itthoni levezénylésére.

A két alap lényegeAz Európai Bizottság május 2-án már közzétette 2021-2027-es költségvetés főbb fejezeti számait, így az már ismert volt, hogy Emmanuel Macron francia elnök szorgalmazása ellenére viszonylag kis keretet, 30 milliárd eurót szán egy európai beruházásstabilizáló funkció létrehozásra, és mellett 25 milliárd eurót szán a tagállamok strukturális reformjait...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés