Ötször olyan nagy a jólét Budapesten, mint Nógrádban
Uniós források

Ötször olyan nagy a jólét Budapesten, mint Nógrádban

Portfolio
A leggyakrabban figyelt jóléti mutató, az egy főre jutó GDP, 4,7-szer olyan magas Budapesten, mint Nógrád megyében és 3,6-szer olyan magas, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - villantotta fel a minapi Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásában a látványos ábrát Virág Barnabás. A Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója egyúttal azt is hozzátette: a jelentős területi fejlettségi különbségeken enyhíteni tudtak az uniós források, illetve a jegybank által indított Növekedési Hitelprogram, bár ezekkel együtt is igaz, hogy a beruházási teljesítmény azokban a megyékben volt jóval erősebb, amelyek egyébként is fejlettebbek voltak.
Virág Barnabás prezentációjában az MNB 180-pontos versenyképességi csomagjának fejlesztéspolitikával összefüggő részeit ismertette röviden és prezentációjában két igazán látványos ábrát is mutatott Magyarország nagyfokú regionális fejlettségi különbségeiről, hiszen megyei szintre lebontva hozott adatokat. Az ábrák segítségével is azt hangsúlyozta, hogy nagyfokú területi különbségekre tekintettel kell lenni a következő időszaki fejlesztéspolitikának, hogy a versenyképesség országos szinten is javulni tudjon.

Amint az első ábrán látszik: az egy főre jutó GDP az uniós átlaghoz képest (piros karika) Budapesten 136% volt a legutóbbi adat szerint (2016), míg ugyanez Nógrád megyében mindössze 29%-os volt, azaz a megye átlagában 4,7-szeres a jóléti különbség. Budapest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vonatkozásában ugyanez a két szám 136% és 38%, tehát 3,6-szeres a különbség. Az ábráról jól látszik egyébként az is, hogy mennyire nagy a különbség a közép-magyarországi régiót alkotó Budapest (136%) és Pest megye (70%) között is. Ez jól alátámasztja, hogy miért van értelme közigazgatásilag szétválasztani a két térséget, hogy a 2020 utáni uniós ciklusban Pest megye önálló régióként jelentős mértékű uniós támogatásokra legyen jogosult, azaz az egyébként is relatív túlfejlett Budapest ne akadályozza a forrásokra való jogosultságban. Látványos továbbá az is, hogy Győr-Moson-Sopron megye az uniós átlag 92%-ánál állt, míg a dél-dunántúli és dél-alföldi megyék csak 40-50% körül.

Ötször olyan nagy a jólét Budapesten, mint Nógrádban
A nagyfokú megyei gazdasági fejlettségi különbségek mellett szintén elgondolkodtató, hogy a 2013-2016 közötti időszakban az egy főre jutó beruházási teljesítmény is azokban a megyékben volt jóval erősebb (pl. Győr-Moson Sopronban az országos átlag 173%-a), amelyek egyébként is fejlettebbek voltak, így tehát a jóléti különbségek emiatt tovább nőhettek. Örvendetes ugyanakkor, hogy amint az alábbi ábrán látszik: az uniós forrásokat és a jegybank által működtetett Növekedési Hitelprogramot inkább azokban a megyékben használták intenzívebben, amelyek kevésbé voltak fejlettek, így tehát ezek a programok inkább a fejlettségi különbségek mérséklése irányába hatottak (az uniós pénzeknek nagyrészt éppen ez is volt a céljuk).

Ötször olyan nagy a jólét Budapesten, mint Nógrádban
donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
balatoni fejlesztes