brusszelsajat1500
Uniós források

Rábólintott Brüsszel a magyar cégeket támogatással megsegítő újabb válságkezelő programra

Portfolio
Az Európai Bizottság jóváhagyta azt a 155 millió eurós, mintegy 54 milliárd forintos magyarországi támogatási „esernyő” keretprogramot, amely a koronavírus-járvány által érintett vállalatokat hivatott segíteni vissza nem térítendő támogatással – derül ki a brüsszeli mai testület közleményéből. A Bizottság az intézkedést az állami támogatásokra vonatkozóan nemrég elfogadott ideiglenes keretszabálya alapján hagyta jóvá.

A magyar program már eddig is létezett, de a koronavírus-válság miatt a Bizottság rugalmasabbá tette az állami támogatási szabályokat és most ezen rugalmasabb szabályok mentén is jóvá kellett hagyatni a magyar programot. Ez történt most meg.

Az intézkedés lényege, hogy közvetlen támogatást lehet nyújtani a magyar cégeknek, hogy azok az így kapott forrásból a munkahelyek megőrzését vagy új munkahelyek létrehozását szolgáló beruházásokat tudjanak finanszírozni.

Az intézkedés célja a koronavírus-válság által sújtott vállalatok támogatása likviditási gondjainak megoldásában.

A Bizottság megállapította, hogy a magyar intézkedés összhangban van az ideiglenes állami támogatási keretszabályban meghatározott feltételekkel, különös tekintettel arra, hogy (i) a támogatás összege az elsődleges mezőgazdasági ágazatban működő vállalkozások esetében nem haladja meg a 100 000 eurót, a halászati és akvakultúra-ágazatban működő vállalkozások esetében a 120 000 eurót, a többi ágazatban tevékeny vállalkozások esetében pedig a 800 000 eurót, és (ii) a támogatást Magyarország legfeljebb 2020. december 31-ig nyújtja az érintetteknek. 

A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a magyar intézkedés szükséges, megfelelő és arányos a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezeléséhez. Ennek megfelelően az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok szerint jóváhagyta az intézkedést.

Az Európai Bizottság korábban már több magyar állami támogatási programot is jóváhagyott a rugalmasabbá tett keretszabályai mentén. Amint egy május 11-én közölt interjúnkban összefoglaltuk, addigra már öt ilyen programot "okézta" le a testület pár napos átfutási idők mellett, amelyek együttes keretösszege mintegy 1300 milliárd forint volt, és a forrásaik döntő részben hazaiak:

  1. Az 50 milliárd forintos keretösszegű, versenyképességet növelő támogatási programot, amely a közepes- és nagyvállalatok vissza nem térítendő támogatását tartalmazza. A támogatást a Külgazdasági és Külügyminisztérium nyújtja a 7/2020. (IV. 16.) KKM rendelet alapján.
  2. A 350 milliárd forintos keretösszegű, vállalatmérettől független, vissza nem térítendő támogatást, hitelt és tőkeműveleteket akár EU-s forrásokból is tartalmazó programot, amelynek neve: Strukturális alapok felhasználása a koronavírus-járvány miatt átmeneti pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozások támogatására. A támogatást e program esetében az Irányító Hatóságok nyújtják az EU-s pályázatok keretében a 255/2014. (X. 10.) Korm. rendelet 41/A. alcím alapján.
  3. A kutató-fejlesztő és innovációs munkakörben dolgozók 31,5 milliárd forintos keretösszegű bértámogatási programját, amelynek keretében a támogatást az Innovációs és Technológiai Minisztérium nyújtja a 103/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet alapján.
  4. A 320 milliárd forintos keretösszegű Eximbank kedvezményes hitel és kezességvállalási programot, amely közvetlen támogatásra, hitelgaranciára és kedvezményes hitelek nyújtására vonatkozik. A támogatást az Eximbank nyújtja az 1994. évi XLII. tv. 2. § (1) alapján, illetve az intézkedések terméklapjai alapján.
  5. Az 550 milliárd forintos működőtőke- és beruházási szükségletekre vonatkozó „Kezességvállalási program - Garantiqa Zrt. és MFB Zrt.” nevű programot, amelyben a támogatást az MFB és a Garantiqa nyújtja.

Címlapkép forrása: Portfolio

koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Angela Merkel EP beszed jogallamisagi feltetelek unios penzek2007091