koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
Uniós források

Most már biztos: késve fog elindulni az új EU-s költségvetés és a helyreállítási alap

Portfolio
Még ha a következő 2 hétben sikerülne is megállapodni minden részletben, akkor sem tudna időben, tehát január elsejétől hatályba lépni az EU új 7 éves költségvetés és helyreállítási alapja, mert legalább 2,5-3 hónapos parlamenti ratifikációs folyamat is szükséges a tagállamokban – jelezte az ügyre rálátó, névtelenséget kérő uniós diplomata a Reuters-nek.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

A késlekedés oka, hogy jelenleg is zajlanak az egyeztetések a tagállamokat tömörítő Tanács és az Európai Parlament között az 1100 milliárd eurós 2021-2027-es uniós költségvetésről és a mellé lépő 750 milliárd eurós helyreállítási alapról (NextGenerationEU), valamint az Európai Bizottság között (trilógus). Az elmúlt hetekben is voltak már egyeztetések, a jövő hétre is elő vannak ütemezve ezek, de az egyik fő vitapont az, hogy a helyreállítási alap kötvénykibocsátásaira fizetett kamatot bele kell-e venni az uniós büdzsébe, vagy azon felül tervezzenek-e vele. Ha utóbbi megoldás lenne (amit az EP szeretne), akkor értelem szerűen több pénz jutna olyan programokra, mint az Erasmus, a HorizontEurópa, klímavédelmi célok.

Az EP költségvetési tárgyalódelegációja erős nyomással igyekszik elérni, hogy a nyáron a tagállami vezetők által elfogadott költségvetési kereteket növeljék meg érdemben, míg a Tanács azt akarja, hogy ne kelljen még egy EU-s csúcson újra kinyitni az egész bonyolult kérdéssort. A múlt heti EU-csúcson a vezetők már megüzenték, hogy nem akarják újranyitni a kérdést, de a jelek szerint ez nem különösebben hatotta meg az EP delegációját. Állítólag egy legalább nettó 9 milliárd eurónyi plusz költségvetési kiadást igénylő módosító csomagot szorgalmaznak az EP-s szakértők, de erre nem hajlandó a Tanács.

Egy másik fontos ütközőpont a trilógus során az uniós kifizetések és a jogállamisági feltételek összekötése, amely kapcsán a magyar és a lengyel kormány már előre belengette a vétóját a Tanácsban, ha a feltételek túl szigorúak lennének. Ez azért gond, mert mind a 7 éves költségvetésről, mind a helyreállítási alap végső kereteiről egyhangúan kell szavazni a Tanácsban, míg a jogállamisági feltételekről elvileg elég egy minősített többség szerinti döntés is. De ha utóbbi túl szigorú lesz, akkor a két tagállam a vétójával megakasztja a két másik döntést, így a helyreállítási alapról sem tudnak majd szavazni a tagállami parlamentek (mintegy 20-21 tagállamban kell ezt lebonyolítani), hogy a közös kötvénykibocsátás el tudjon indulni időben. A jogállamisági vitákról és azok lehetséges kimeneteléről ebben az elemzésünkben írtunk részletesen:

Közben érdekes az EP friss felmérése is, amely szerint a magyarok háromnegyede szeretne szigorú jogállamisági féket kötni az EU-s kifizetésekhez:

Az, hogy a január elsejei indulás már biztosan nem fog megtörténni, azért problémás, mert a koronavírus-járvány első hulláma már eleve nagy gazdasági károkat okozott Európa-szerte, így az új büdzséforrások kifizetését epekedve várja sok tagállam, de a második hullám egyre jobban eldurvulásával és a lezárások szaporodásával ezek a károk még tovább nőnek. Ezért a pénzekre még inkább és még gyorsabban szükség lenne, igaz eddig sem volt reális, hogy a 2021 utáni EU-s pénzek érdemi kifizetése megindulna a jövő év nyara előtt, hiszen ahhoz előbb a tagállamokban kellene a projekteknek, reformintézkedéseknek elindulniuk, hogy legyen mire fizetni. Ezzel együtt is rossz szignál az üzleti szereplőknek, illetve a tagállamok állampolgárainak, hogy a brüsszeli viták képesek még ebben a nehéz helyzetben is késleltetni az EU-s büdzsé és helyreállítási alap felállítását/elindulását.

A fenti fejlemények mellett kifejezetten érdekes, hogy az EKB már nemhogy ideiglenes, hanem állandó helyreállítási alapot szorgalmaz:

Címlapkép forrása: Getty Images

Anthony Blinken Joe Biden jeloles kulugyminiszter 201123
pf_vasarlas_gumikesztyu_768x434px-20200405
Barna Zsolt konferencia Stiller Portfolio
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
Online előadás
Olvass a grafikonban és lovagold meg a trendet!
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
brusszel europai unio