brusszel europai unio
Uniós források

350-es euróval tervezi a kormány az új EU-s pénzeket, kiderültek a pénzosztás főbb irányai

Weinhardt Attila
A jövő év első negyedévében várhatóan megjelenteti a kormány az új EU-s ciklus forrásaiból az első pályázatokat, amelyek a kis- és középvállalkozásoknak, illetve a családoknak szólnak (például a napelemes pályázat), majd nyáron elfogadhatja az Európai Bizottság az új Operatív Programokat, ősszel pedig megérkezhetnek az első uniós előlegek Brüsszelből – jelentette be az új EU-pénzek kapcsán várható menetrendet és főbb kereteket egy mai sajtótájékoztatón Ágostházy Szabolcs. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára jelezte, hogy mától elérhetővé teszik a 2021-2027-es uniós ciklus alap dokumentumát, az ún. Partnerségi Megállapodást, hogy elindítsanak egy várhatóan 3 hónapig tartó társadalmi egyeztetést, amely kapcsán nyitottak az észrevételre és amelyeket heti gyakorisággal terveznek majd megválaszolni.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

Ágostházy Szabolcs a sajtótájékoztatón felvázolta az 2021-2027-es ciklus forrásfelhasználásának főbb kereteit, amelyek az alábbiak:

 • A 7 éves keretköltségvetésből 35,1, a NextGenerationEU nevezetű új keretből pedig várhatóan 16,2 milliárd eurónyi forrásra lesz majd jogosult az ország, azaz hatalmas pénztömegről beszélünk, ami a pénzköltés édes terhét jelenti majd, hiszen 6-7 év alatt kell ennyi pénzt felhasználni jól
 • Alapvetően nem változik az intézményszeri struktúra a mostani ciklushoz képest, azért, ert ez már egy bizonyított, Brüsszel által auditált rendszer és így lehetővő teszi a minél gyorsabb forrásfelhasználást. Így tehát ugyanazok az Iránytó Hatóságok és koordinációs szervezetek maradnak, annyi lesz a különbség, hogy a NextGenEU miatt létrejön egy újabb koordinációs központ, várhatóan a Miniszterelnökségen.
 • Mától elérhetővé teszik a palyazat.gov.hu-n az új Partnerségi Megállapodás tervezetét, hogy ezzel elindítsák a társadalmi egyeztetést, ennek keretében várják online is a szakmai hozzászólásokat, illetve terveznek céges rendezvényeket roadshowkat is, és várhatóan január végéig tart ez. Ezután március végéig kell benyújtani a végleges anyagot, majd ez alapján az Operatív Programokat várhatóan jövő nyáron hagyja majd jóvá az Európai Bizottság, az első éves előlegkifizetések pedig a jövő év harmadik negyedévében várhatók.
 • A fentiek mellett azonban nem vár jövő őszig a kormány az első új uniós pályázatok meghirdetésével, hanem a legelső kiírások már jövő tavasszal kijöhetnek (a magyar költségvetés kockázatára, hiszen akkor még nem lesznek jóváhagyott OP-k). Az a terv, hogy elősorban a kkv-knak és a családoknak szóló pályázatokkal jöjjenek ki leghamarabb, hogy ezzel is segítsék a szereplőket a vírushelyzet mellett, az állami infrastrukturális jellegű beruházási pályázatokat kicsit időben hátrébb tolják. Ahogy 2014-ben, úgy most is ugyanabból a két Operatív Programból jönnek majd az első pályázati kiírások, csak átnevezik az OP-kat, így tehát a GINOP helyett VIOP nevű (Versenyképességi és Innovációs Operatív Program), valamint a KEHOP helyett a ZIOP nevű programból (Zöld Infrastruktúra Operatív Program).
 • A következő hónapokban több bejelentés is lesz az új ciklus forrásfelhasználásáról, de azt már most hangsúlyozta az államtitkár, hogy jelentős mértékű egyszerűsítést terveznek a pályázati rendszerben, ami kedvező lesz egyaránt a pályázóknak és az intézményrendszernek is, a lehető leggyorsabb döntéshozatali mechanizmussal biztosítjuk a forrásokat a gazdasági szereplőknek.
 • Az új Operatív Programok neveit és a 7 éves cikluson belüli forrásarányait is jelezte az államtitkár: a VIOP súlya 30%-os lesz és fele-fele részben oszlik majd meg vállalkozásfejlesztési és innovációs (KFI) célok között, a ZIOP súlya 19%-os lesz. Utóbbi kapcsán jelezte: a jelenleginél jóval nagyobb mértékben fogják segíteni a gazdaság zöld átállítását és nemcsak az uniós klímavédelmi célokra lőnek, hanem annál többre.
 • Mobilitás fejlesztési OP alapvetően az IKOP utóda lesz, 20%-os lesz a súlya a 7 éves keretben, és az IKOP-ban megkezdett projekteket folytatják, zöld átállást célzó projekteket csinálnak belőle (vasút, vidéki úthálózat fejlesztése).
 • A humánfejlesztési OP a szociális, kulturális és oktatási programokat finanszírozza majd, 7%-os lesz a súlya a 7 éves keretből.
 • A korábbi TOP helyett Versenyképes Magyarország Operatív Program lesz (VMOP), aminek a súlya 13%-ról 20%-ra nő és itt az a cél, hogy a területi önkormányzatokat fogják bevonni az egyeztetésbe, illetve a végrehajtásba (feltehetően a megyei önkormányzatokat, nem a települések önkormányzatait).
 • A digitális megújulás Operatív Program a jelenlegi struktúrától eltérően nem annyira a kormányzati szervek digitális átállását finanszírozza majd, hanem az állami szolgáltatások piac és családi felhasználók felé való megteremtését, javítását. Az a cél, hogy ezeket a szolgáltatásokat a lehető legnagyobb mértékben hozzáférhetővé tegyék az embereknek.
 • A legkisebb keretösszegű Program a magyar akvakultúra fejlesztését támogatja.
 • A NextGenerationEU-n beüli legnagyobb forrástömeg felhasználásáról (RRF, nemzeti reformprogram) már zajlanak az egyeztetések a Bizottsággal, várhatóan 2 héten belül ezt is benyújtja a kormány Brüsszelnek és ekkor azt az anyagot is kiteszi társadalmi egyeztetésre. Az anyagban 9 fejlesztési terület lesz.
 • A 2021.2027-es keretköltségvetést és a NextGenerationEU-t is 350-es euró/forint árfolyam mellett tervezik.

A tájékoztatón rákérdeztünk a Palkovics László ITM-miniszter által már pár hete meglebegtetett lakossági napelemes pályázat eddig tudható információira is. Ezekről külön cikkünk:

Címlapkép forrása: Getty Images

budapest turizmus
Heiko Maas jogallamisag unios koltsegvetes megallapodas 201124
bull
joe biden kamala harris amerikai elnökválasztás 2020
leopard 2a4hu honvédség tank hadsereg
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Heiko Maas jogallamisag unios koltsegvetes megallapodas 201124