Janez Jansa unios kilepes jogallamisag magyarorszag figyelmeztetes 201118
Uniós források

Újabb EU-kilépés lehetőségére figyelmeztet a szlovén miniszterelnök a jogállamisági vita miatt

Portfolio
Kétoldalas, költői képekkel teletűzdelt figyelmeztető levelet küldött állam- és kormányfő kollégáinak kedden a szlovén miniszterelnök, amelyben burkoltan arra figyelmeztetett, hogy ha az uniós vezetők nem engednek a magyar és lengyel követeléseknek a jogállamisági vitában, akkor a britek után újabb tagállam távozhat az EU-ból.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

A szlovén kormányfő, Janez Jansa levelének másolata eljutott a Politico-hoz is, amely néhány színes, költői képeket tartalmazó mondatot emelt csak ki belőle. Eszerint az EU egy hajókból álló konvoj, amely most veszélyes vizeken evez és zátonyok, illetve sziklák felé közelít. Majd azt rögzíti, hogy

Sok kihívást csak úgy tudunk legyőzni, ha betartjuk a szerződésünket, amely egyhangúlag meghatározza az utazás irányát.

Ez már eleve utal arra, hogy minden tagállamnak egyet kell értenie arról, ha valamilyen stratégiai fontosságú dologban készül döntés. Aztán rátér a lényegre, miszerint ha a júliusi maratoni EU-csúcson kialkudott jogállamisági keretrendszertől (pontosabban annak szellemiségétől) eltér az EU, akkor

az olyan lenne, mint egy jéghegy felé tartó hajó étlapján veszekedni.

A magyar kormányfő szoros politikai szövetségesének számító Jansa, aki a minap túl korán gratulált a szerinte egyértelmű Trump-győzelemhez is, a lap szerint világosan arra utalt a levélben, hogy a tagállamok többségének engednie kell a magyar értelmezésnek, miszerint nyáron csak egy nagyon laza, költségvetési fókuszú jogállamisági kritériumrendszerről állapodtak meg, nem pedig többről. Ezzel Jansa gyakorlatilag arra kéri a többi tagállami vezetőt, hogy felejtse el a saját szövegértelmezését, és adja be a derekát, hogy ezért cserébe megszülethessen az új uniós költségvetés és helyreállítási alap. Ez azért furcsa, mert hétfőn még a szlovén kormány képviselője is politikai támogatását adta a kemény jogállamisági feltételrendszerhez (csak a magyar és a lengyel kormány képviselője jelzett politikai vétót), de rá egy napra már ennek ellenkezőjéről kezdte győzködni a többi tagállami vezetőt a szlovén kormányfő.

Arról, hogy konkrétan mit tartalmaz a végül elég szigorúra sikeredett jogállamisági rendelet, az alábbi első cikkben írtunk részletesen. Az alábbi másodikban pedig arról, hogy emiatt a magyar és a lengyel kormány már előre vétóra figyelmeztetett, amit végül hétfőn már részben be is váltottak:

A levél legérdekesebb része azonban a fenti keretek mellett nyilván az alábbi, miszerint Jansa arra figyelmeztet, hogy ha nem hallgatnak a tanácsára a többiek, akkor

számíthatunk arra, hogy a következő hajó is elhagyja a konvojt.

Ezzel gyakorlatilag a britek kilépése után újabb EU-kilépés lehetőségére utalt, igaz nem mondta meg, hogy kire gondolt, de a szövegkörnyezet alapján feltehetőleg egy magyar (és/vagy lengyel) kilépésre célozhatott. Tegnap egyébként rövid interjút közöltünk Steen Jakobsennel, aki egy éve már azt mondta, hogy idén év végéig lépéseket tehet Magyarország az uniós kilépésre. Igaz közben az is fontos, hogy Orbán Viktor kormányfő mind a szeptemberi Reuters-interjújában, mind most hétfőn egy parlamenti felszólalásában nagyon határozottan azt közölte, hogy Magyarország jövője a viták ellenére is az EU-ban van, jó helyünk van itt, illetve szeptemberi érvelése szerint ki sem tudnánk lépni, annyira szorosan integrálódtunk a közös piacba. Érdemes tehát a szlovén jelzést óvatossággal kezelni.

Azt is érdemes persze megjegyezni, hogy a jövő év első felében portugál, majd szlovén soros elnökség vezeti az EU-t, így Jansa figyelmeztetése ebből a szempontból is lényeges.

A jogállamisági vita legfrissebb fejleményei és lehetséges megoldási irányai:

Címlapkép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Janez Jansa szlovén miniszterelnök találkozója a szlovéniai Bledben 2020. szeptember 1-jén.

bull
boldog kereskedő trader befektető
GettyImages-495363400
koronavirusholidayfairvirtual
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Brexit_barnier_kereskedelmi_megállapodás