Agosthazy Szabolcs ITM unios programok 201218
Uniós források

Még karácsony előtt dönt a kormány az új EU-s programokról, január 4-től jönnek az új pályázatok

Weinhardt Attila
Elkészültek 2021-2027-es uniós ciklushoz tartozó Operatív Programok tervei, ezeket jövő héten elfogadhatja a kormány, a két ünnep között közzé is fogjuk tenni és már január 4-től megjelennek pályázatok, illetve a 2021-es egész éves pályázati menetrend is – jelentette be egy péntek délutáni online tájékoztatón Ágostházy Szabolcs. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára jelezte, hogy a következő hetekben intenzív online és közterületi kampánnyal is készül a kormány az új uniós programokkal kapcsolatos társadalmi egyeztetés ösztönzésére és elsősorban január végéig várják a szakmai visszajelzéseket a hivatalos pályázati oldalon keresztül. A hivatalos pályázati oldalon közben már néhány konkrét pályázati tervezet egyeztetése is megjelent, ami szintén arra utal, hogy már a jövő év elejétől jönni fognak konkrét felhívások is.

Miután véglegesen eldőltek a 2021-2027-es uniós költségvetés keretei, az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa is véglegesítette azt a minap, online tájékoztatót szervezett a részletek ismertetésére az Európai Bizottság magyarországi képviselete és ezen tartott egy tájékoztatót Ágostházy Szabolcs is. Az alábbiakban az általa elmondott néhány fontosabb üzenetet foglaljuk össze:

 • Az elmúlt hetekben a járványhelyzet és az uniós viták miatt lelassult a novemberben elindult társadalmi egyeztetési folyamat a 2021-2027-es időszak Partnerségi Megállapodás tervezetéről, illetve az abba illeszkedő új Operatív Programokról (ezek rövid összefoglalóit kitették ide a palyazat.gov.hu-n), de az a cél, hogy ez az egyeztetés felpörögjön a következő másfél hónapban.
 • Ennek érdekében a héten mintegy 600 szakmai szervezetnek is levelet küldték, hogy felkérjék őket a társadalmi egyeztetésben részvételre, illetve még karácsony előtt online kampányt is indítanak, továbbá várhatóan január első felétől közterületi jelenlét is lesz.
 • Az a cél, hogy lehetőleg január végéig minél legtöbb véleményt be tudjanak összegyűjteni, hogy ezek figyelembe vételével tudják véglegesíteni márciusig a Partnerségi Megállapodást és az Operatív Programokat és április körül be is tudják azokat nyújtani az Európai Bizottságnak jóváhagyásra. jelezte, hogy a beérkező szakmai kérdésekre, véleményekre terveik szerint hetente fognak reagálni.
 • A kormány döntése alapján nemzeti kockázatra, azaz a hazai költségvetés terhére „jelentős mennyiségi pályázatokat” fognak meghirdetni már január első hetében és február, illetve március elején is. „Olyan kiírásokkal fogunk elindulni, amelyek üzembiztosak”, azaz biztosra veszik a későbbi uniós elfogadást (nem marad véglegesen a magyar költségvetés terhe alatt a pályázatok finanszírozása). Hozzátette: „az innovatívabb megoldásokkal megvárják a végső uniós jóváhagyást”.
 • Ahogy a bevezetőben is jeleztük: az OP-k tervezeteit a két ünnep között kiteszik, benne az első éves (azaz 2021-es) Éves Fejlesztési Keretekkel is, amelyek jelzik a 2021-es tervezett kiírási menetrendet is. Úgy fogalmazott: „lesz már olyan, ami január 4-én megjelenik, utána ütemezetten, ahogy az egyes minisztériumok elkészülnek a végső felhívásokkal”.
 • Január vége után is várják majd a szakmai jelzéseket, amelyeket szintén beépítenek még az újabb tervezési változatokba és azokat is folyamatosan is közzéteszik majd. Jelezte, hogy párhuzamos lesz a 2021-2027-es költségvetéssel és a NextGenerationEU programon belüli Helyreállítási és Rezíliencia Eszközzel (RRF) társadalmi egyeztetése, mert a kettő téma összefügg, az egyik program keretében felvetett lehetőséget elképzelhető, hogy a másik programbeli forrásallokáció változtatásával tudják orvosolni.
 • Az RRF első, jelenleg 13 oldalas társadalmi egyeztetési verziójának (itt) következő frissítése január 10. körül várható, addig még lezajlik a Bizottság és a kormány között egy egyeztetési kör. Megbízható információink szerint a kormány azt jelezte a közelmúltbeli egyeztetéseken, hogy a teljes 17 milliárd euró körüli tételt (10 milliártd euró támogatás, 7 milliárd euró körüli hitel) kérni fogja, azaz egy 5760 milliárd forintos keretről beszélünk. Ezt egyelőre egy eléggé elnagyolt terv szerint 9 fejlesztési komponensre szeretné elkölteni a kormány: "A program költségvetésének közel egyharmada közlekedésfejlesztést, míg egyhatod része az egészségügy fejlesztését érinti". A többi célra szánt allokációkra egyelőre nincs indikáció az anyagban.

A prezentációban felvázolta azt is, hogy melyek jelenleg a (nem végleges) allokációs arányok a tervezett Operatív Programok között a 7 éves kereten belül. Az alábbiakban jelzett arányok szinte teljesen megegyeznek azokkal az arányokkal, amelyekről a társadalmi egyeztetés október végi elindításakor egy sajtótájékoztatón már beszélt. Így tehát a jelenlegi legfrissebb tervek:

 • A Vállalkozásfejlesztés és Innovációs Operatív Program (VIOP, korábbi GINOP) aránya 30%-os lesz, amely elsődlegesen a kkv-k támogatását, kapacitásfejlesztését, technológiaváltását, zöldítési céljait támogatja, emellett pedig ebben a programban lesz a legtöbb forrás a K+F célokra is.
 • A második legmagasabb allokációs kulcsa (20%) a Mobilitás Operatív Programnak lesz) ez a korábbi IKOP, most MOP).
 • A harmadik legmagasabb, 19,5%-os aránya Versenyképes Magyarország Operatív Programnak lesz (VMOP, korábbi TOP). Jelezte, hogy ennek a programnak a súlyát a korábbihoz képest mintegy 7-8%-ponttal megemelték, mert azt látták, hogy az önkormányzati igények a korábbi időszakot jelentősen meghaladják.
 • A negyedik legmagasabb, 19%-os aránya a Zöld Infrastruktúra és Klímavédelmi Operatív Programnak lesz (ZIOP, ez a korábbi KEHOP).
 • A Humánfejlesztési Operatív Programnak 7,5%-os súlyt adnak jelenleg (HOP, ez a korábbi EFOP volt).
 • A prezentáció szerint a legkisebb, 4%-os súlyt a Digitális Megújulás Operatív Programnak adják (DMOP, ez a korábbi KÖFOP), de jelezte, hogy ezt növelni fogják, mert az a céljuk, hogy a digitalizációs célokat egy programon belülre koncentrálják.

Már konkrét pályázati tervezetek egyeztetése is elindult

Bár a mai online tájékoztatón csak a Partnerségi Megállapodás és az Operatív Programok társadalmi egyeztetéséről volt hangsúlyosan szó, a hivatalos pályázati oldal társadalmi egyeztetési felületén az egyes Operatív Programok nevei alatt már konkrét felhívástervezetek társadalmi egyeztetése is elindult ma, illetve az utóbbi napokban. Így tehát:

vakcina_oltas_koronavirus
izrael gazdasagelenkites netanjahu 210124
havazas kiadtak a figyelmeztetest budapest 9 megye
muller cecilia oltasi terv magyarorszag 210124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Peter Jahr europai parlament kap reform 210121