Gentiloni
Uniós források

Még jövőre is szemet hunyhat az EU az állami pénzszórás felett

MTI
A koronavírus-járvány okozta válságra válaszul a tagállamoknak olyan összehangolt és hiteles költségvetés-politikai intézkedéseket kell hozniuk, amelyek kezelik a járvány rövid távú következményeit és támogatják a helyreállítást, ugyanakkor nem veszélyeztetik középtávon a költségvetés fenntarthatóságát - jelentette ki Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos Brüsszelben szerdán.

Paolo Gentiloni a tagállamok költségvetési politikájának alakítását segítő európai bizottsági iránymutatás bemutatásakor közölte, a dokumentum vezérelveket határoz meg a színvonalas költségvetési intézkedések megfelelő kialakítására, és általános útmutatással szolgál a következő időszak átfogó költségvetési politikáját illetően.

Az eszköz 312,5 milliárd euró összegű vissza nem térítendő támogatással és 360 milliárd euró összegű hitellel tudja támogatni a tagállamokat a reformok és beruházások végrehajtásában.

A vissza nem térítendő támogatások a következő években jelentős lendületet adnak majd a gazdaságnak, anélkül, hogy növelnék a tagállami költségvetési hiányt és az államadósságot - közölte.

Elmondta, a bizottsági iránymutatás meg fogja könnyíteni a tagállamok számára stabilitási és konvergenciaprogramjaik elkészítését, amelyeket 2021 áprilisában kell benyújtaniuk.

Leszögezte: a költségvetési politikának továbbra is határozottnak kell lennie, és alkalmazkodnia kell a változó helyzethez. Amint csökkennek az egészségügyi kockázatok, a költségvetési intézkedéseknek fokozatosan célzottabbá és előremutatóbbá kell válniuk, elősegítve a fenntartható fellendülést. A költségvetési politikák alakítása során a gazdaság élénkülésének mértékét és a költségvetési fenntarthatóság szempontjait is figyelembe kell venni - hangsúlyozta.

Az uniós biztos azt is közölte, hogy az Európai Bizottság

a májusban esedékes tavaszi gazdasági előrejelzés alapján mérlegelni fogja, hogy indokolt-e továbbra is fenntartani az általános mentesítési rendelkezést.

Az általános mentesítési rendelkezés, amelynek aktiválását 2020 márciusában javasolta az uniós bizottság, azt teszi lehetővé a tagállamok számára, hogy az európai szabályozás alapján szokásosan alkalmazandó költségvetési követelményektől eltérve hozzanak intézkedéseket a válság megfelelő kezelésére. A jelenlegi előzetes mutatók arra utalnak, hogy 2022-ben kívánatos lenne fenntartani, 2023-tól viszont már deaktiválni lehetne az általános mentesítési rendelkezést - közölte.

Címlapkép: Thierry Monasse/Getty Images

szuez210326kép
rinocérosz
mumbai india nyomornegyed
Eon
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Praktikus módszerek, portfólióépítés.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
európai bizottság brüsszel eu európai unió