Orban Viktor Ursula von der leyen magyarorszag reformterv
Uniós források

Késhet a gigantikus magyar reformterv benyújtása, pénteken egyeztet Orbán Viktor és Ursula von der Leyen

Portfolio
Az Európai Bizottság előzetes várakozásai szerint csak kb. 11 tagállam adhatja le a félhivatalos határidőig, április 30-ig, a helyreállítási pénzek lehívásához szükséges reform- és beruházási tervet (RRF) és valószínűleg a csúszva teljesítők közé fog tartozni Magyarország is – írja friss brüsszeli információi alapján az EU-Monitor. A lap tudomása szerint éppen a magyar reform- és beruházási terv lesz a fő téma Orbán Viktor magyar kormányfő és Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök e hét pénteki egyeztetésén, amely alapján nyilván csiszolják még a magyar tervet. Lényeges az is, hogy egyáltalán nem tragédia, ha a tagállamok csúsznak a terveik leadásával, mert később úgyis nehezebb azokat módosítani és a csúszva leadás még egyáltalán nem jelenti azt, hogy azokat később is fogják jóváhagyni Brüsszelben.

Az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv (HET) 432 oldalas változatát múlt szerda este publikálta a magyar kormány, és a terjedelmes anyagba 9 fő fejlesztési és beruházási komponenst gyúrt össze, illetve tizedik részként az országspecifikus ajánlások egyéb részeire tervezett lépéseket vázolták. Amint a hétvégi összefoglaló anyagunkban rámutattunk: az 5900 milliárd forintos terv azt ígéri, hogy a kormány jócskán túlteljesíti a legalább 37%-os klímavédelmi vállalást, hiszen a források 51%-át tudja klímavédelemmel összefüggő kiadásként megjelölni. Az is érdekes volt az anyagból, hogy csak a fenntartható, zöld közlekedési komponensre tervezné igénybe venni a kormány a helyreállítási eszköz hitellehetőségét.

A fentiek után fontos információ az EU-Monitor cikkéből, hogy Brüsszel várakozásai szerint körülbelül 11-en fogják csak tartani a félhivatalos április 30-i határidőt a végleges RRF-terveik leadásával. Hat-hét uniós tagállam, közöttük értesülésük szerint Hollandia, Finnország, Belgium, Írország, Lettország és Litvánia már jelezte, hogy passzolja a határidőt, míg a maradék kilenc tagállam – és Brüsszelben ide sorolják Magyarországot is – még ugyan nem mondott le erről, de a sok nyitott kérdés miatt erre kevés az esélye. 

A lap emlékeztet rá, hogy az április 30-i dátum az uniós jogalkotás során „puha”, vagyis jogilag nem kötelező határidőre változott, ezért a kormányok számára inkább presztízskérdés, hogy képesek lesznek-e tartani azt. A jelek szerint ez többek között Portugáliának, néhány más déli tagállamnak, Ausztriának és Dániának sikerülhet, míg – ahogy azt a legutóbbi pénzügyminiszteri videókonferenciát követően Valdis Dombrovskis, a Bizottság illetékes ügyvezető alelnöke is megerősítette – másoknál még több hétig elhúzódhat a folyamat. 

Mint arra nevük mellőzését kérő uniós források a lapnak rámutattak, a terv későbbi benyújtásából még nem következik automatikusan annak későbbi jóváhagyása is. A végleges változat beterjesztését követően ugyanis a hivatalos eljárás keretében nehezebb és időigényesebb lehet bármilyen korrekció, ezért az Európai Bizottság is azt javasolja a kormányoknak, hogy inkább akkor nyújtsák be az anyagot, ha tokkal-vonóval mindennel elkészültek.

Márpedig a lap információi szerint az április 8-án Brüsszelbe befutott legutolsó magyar tervre is érvényes az, hogy még számos tartalmi és technikai kérdést tisztázni kell ahhoz, hogy megfeleljen az előzetes kritériumoknak. A nyitott kérdések közé tartozik a klíma- (37%) és digitális (20%) költési arány számokkal történő igazolása, a vissza nem térítendő támogatások és kölcsönök arányának pontos meghatározása, az úgynevezett országspecifikus ajánlások kellő figyelembe vétele (például az igazságszolgáltatás függetlenségére, a korrupció-ellenes fellépésre, a közbeszerzésekre vonatkozó negyedik számú ajánlás esetében), vagy a környezetvédelmi károkozás tilalmának maradéktalan érvényesítése.

A lap forrásai szerint minden bizonnyal a reform- és beruházási terv közelgő benyújtása a fő apropója Ursula von der Leyen és Orbán Viktor péntekre tervezett megbeszélésének.

A jogalkotók számos kritériumot előírtak annak érdekében, hogy az EU által az ablakba kitett pénzt a tagállamok ne presztízsberuházásokra, vagy a költségvetés finanszírozására fordítsák, hanem a gazdaság helyreállítására és stressztűrőképességének javítására, továbbá gazdaságuk zöld és digitális átállására. 

Az Európai Bizottság a fenti elveket szigorúan számonkéri, annál is inkább, különben az Európai Számvevőszék fogja számon kérni azt a Bizottságon. A testületnek a hivatalos benyújtástól kezdve két hónap áll rendelkezésére a tervek elbírálására és jóváhagyásra való felterjesztésére a Tanácshoz. 

Az Európai Bizottság reméli, hogy júliusban már átutalhatja az első, 13%-os előleget azoknak a tagállamoknak, amelyek jóváhagyott tervvel rendelkeznek. Ez magyar szempontból bő 700 milliárd forintnyi keret átutalását jelentené, ami jól jönne az államháztartási deficit leszorítása szemszögéből is:

Ehhez egyrészt az kell, hogy mind a 27 tagállam parlamentje minél hamarabb ratifikálja a helyreállítási alap felállításához és a kötvénykibocsátásokhoz szükséges ún. saját forrás rendeletet. Múlt hétig ezt 17 tagállam tette meg, Magyarország nem volt köztük, még nem is tárgyalt erről a parlament. A német parlament mindkét háza viszont már tárgyalt róla, sőt el is fogadták már a jogszabályt, de aztán a német alkotmánybíróság az utolsó pillanatban kérte meg a német államfőt, hogy egyelőre ne írja alá a törvényt. A következő hetekben a karlsruhei intézmény elbírálja azt a beadványt, amely tartós költségvetési hatások (nem egyszeri lenne valójában a helyreállítási program) és egyéb megfontolások miatt élesen támadja a parlament mindkét háza által már elfogadott törvénytervezetet.

Címlapkép forrása: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

bill melinda gates
ferencpapa
gazdasági kilátások cégvezető
Ukrajna
koronavirus vilag
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
fluktuáció szervezetfejlesztés hr képzés