Előfizetői tartalom

Visszavágna a sorozatos magyar vétófenyegetésért Németország? – Fontos döntés született a német parlamentben

Weinhardt Attila
„Az egyre inkább önös érdekeiket követő tagállamok a vétón keresztül szétzilálják az uniós intézményekben a döntéshozatalt. A döntések gyakran a nemzeti érdekekkel vannak összhangban, nem pedig a közjóval”, ezért szükség van több erőt adni az EU-nak, hogy az gyorsan és erőteljesen tudjon fellépni a globális kérdésekben, és „az emberek egyébként is olykor többet várnak az EU-tól, mint amit a jelenlegi szerződések megengednek” – gyakorlatilag ezeket tartalmazza a német Bundestag által kedd este elfogadott javaslat, amely az EU jövőjével kapcsolatos, május 9-én kezdődő konferenciasorozatra időzítve összegzi a németek álláspontját.

Az anyag tehát (újra) jelzi, hogy nem tabu az EU alapszerződésének és a döntéshozatali mechanizmusok módosításának kérdése az EU legerősebb tagállamában és mindez annak tükrében erős üzenet itthonra is, bár nincs semmiféle rövid távú következménye, hogy Magyarország és Lengyelország tavaly év végén a költségvetési vitában vétófenyegetéssel élt, illetve előtte...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái