Szijjarto Peter Brexit palyazat tamogatas210918
Uniós források

Gyorsan lezavarja a magyar kormány a Brexit-enyhítő EU-pályázatot – Íme, a részletek

Portfolio
Alig egy hete jelezte Szijjártó Péter, hogy lesz egy olyan EU-s pályázat, ami a Brexitből eredő veszteségek enyhítésére szolgál, szombaton viszont már azt is bejelentette a külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon, hogy közzétették a pályázat főbb szabályait és a regisztrációs szakasz után október közepén mindössze öt napjuk lesz a cégeknek, hogy benyújtsák a kérelmeiket a vissza nem térítendő támogatásra. A nagy sietséget a „kanyarban előzés” jelszavával magyarázta a tárcavezető és az egész konstrukciónak az a háttere, hogy az Európai Bizottság 4 évre elhúzva folyósítja majd a 22 milliárdos támogatási keretet Magyarországnak, de a kormány ezt teljes egészében előfinanszírozza a következő hónapokban, hogy az érintett cégeknek hamarabb segítsen.

Íme a részletek és a menetrend

Megjelent szombaton délben a kormány hivatalos uniós pályázati oldalán az a közlemény, ami a magyar vállalkozások pályázati támogatásáról szól és az Európai Bizottság 5 milliárd eurós Brexit kárenyhítő forrásából (Brexit Adjustment Reserve – Brexit Alkalmazkodási Tartalék - BAR) jön, a Magyarországnak járó keret ebből 22 milliárd forint.

Az egész pályázatnak az a célja, hogy az Egyesült Királyság EU-s vámunióból történt 2020. december 31-i kilépése okán fellépő negatív hatásokat kompenzálják, valamint a gazdasági szereplők új piaci környezethez történő alkalmazkodását segítsék. A támogatást illetően az Európai Bizottság fontos elvárása, hogy

a BAR keretében tett intézkedéseknek fejleszteniük kell az érintett vállalatokat, nem pedig csupán a veszteségeiket fedezni.

Szijjártó Péter a posztjában azt úgy magyarázta, hogy a pályázat azoknak a cégeknek szól, amelyek

a Brexit miatt most nehézségekkel szembesülnek, de készek beruházásokat végrehajtani az exportképesség fenntartása érdekében.

A pályázat célja tehát az, hogy a magyar vállalkozások részére támogatást biztosítson azon negatív gazdasági hatások ellensúlyozására, amelyek az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történt kilépése nyomán szenvedtek el.

A támogatás feltétele a Brexitből közvetlenül származtatott – dokumentumokkal vagy hitelt érdemlően igazolt – 2020. február 1. és 2023. december 31. között felmerült és vélhetően felmerülő jövőbeni veszteség kimutatása. A károk Brexithez való közvetlen kapcsolódásának, illetve a jövőbeni veszteségek becslésének igazolási módját a Támogató a regisztrációs időszak lezárultát követően teszi közzé az Európai Bizottság iránymutatása alapján.

Mindez tehát azt is jelenti, hogy az érintett cégeknek már most érdemes, de nem kötelező regisztrálnia (legkésőbb szeptember 30-ig tehetik meg), hogy majd október elejétől első kézből megtudják az iránymutatás részleteit és ez alapján tudják majd október 11.-15. között beadni a támogatási kérelmüket.

Az érdeklődő vállalkozásoknak ezen a linken keresztül, online van lehetőségük előzetes regisztrációra jelen felhívás közzétételétől 2021. szeptember 30- ig. "Az online regisztrációs adatlap kötelező mezőinek kitöltésével véglegesített regisztráció nem előfeltétele a pályázat-benyújtásnak, azonban a regisztrált szervezetek a pályázatok értékelése során előnyt élveznek" - olvasható a kiírásban.

A vissza nem térítendő támogatás igényelhető összege: minimum 3.000.000,-Ft, míg a maximum támogatás nem haladhatja meg a pályázó által a Brexit nyomán 2020. február 1. és 2023. december 31. között felmerült – azok rendelkezésre állásakor dokumentumokkal és hitel érdemlőden igazolt veszteségét. Átmeneti Közlemény illetve csekély összegű (de minimis) támogatások esetén a vonatkozó jogszabályok további korlátozásokat tartalmaznak az igénybe vehető támogatások felső korlátjára vonatkozóan.

Így indokol Szijjártó Péter

A gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs ülését követően Szijjártó Péter szeptember 9-én jelezte először, hogy a kormány már idén megelőlegezi a Brexit miatt nehézségekkel küzdő magyar vállalatok támogatását célzó, mintegy 22 milliárd forintnyi európai uniós támogatást. A külgazdasági és külügyminiszter akkor rámutatott, hogy az Európai Unió ezt a forrást csak 4 esztendőn keresztül elhúzva, 2025-ig adná oda, ezért volt szükség a legújabb gazdásági döntésre, ez pedig a pályázati keret teljes előfinanszírozása.

Szombati Facebook-posztját a fentiek tükrében úgy vezeti fel Szijjártó, hogy "Alig egy hete hoztuk meg a döntést miszerint nem várunk az Európai Unióra, és a négy éven keresztül elhúzódó procedúra helyett még idén támogatást nyújtunk a Brexit miatt nehéz helyzetbe került magyar vállalkozásoknak. Az elnyújtott folyósítás most nem megoldás, nincs idő várni, hiszen a világgazdaság rövidesen újra magára talál, nekünk pedig az az érdekünk, hogy a magyar vállalatok tőkeerősek legyenek és már most a lehető legjobb startpozíciót vegyék fel az új gazdasági versenyhez."

A fent is vázolt menetrend (mától regisztráció, október elsejétől 10 napos felkészülés, október 11-15. között pályázat benyújtása) után Szijjártó azt ígérte: "A sikeres pályázókkal év végén szerződünk, és 2022-ben együttesen küzdünk azért, hogy a magyar gazdaság továbbra is Európa-bajnok színvonalon teljesítsen, a hátunk mögött hagyott nehéz időszak ellenére is."

Ezután ezzel zárta a posztot a tárcavezető:

Brexit miatt nehéz helyzetbe került magyar vállalkozások tehát figyelem: most következik a kanyarban előzés!

Címlapkép forrása: Szijjártó Péter Facebook-posztja

bear_1
trader
hőmérőzés koronavírus maszkviselés
napelem_solarpanel

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Egyszerű és hatékony stratégia.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
napelem_solarpanel