Orban Viktor Ursula von der Leyen RRF hitel elengedte a kormany 210427
Uniós források

A határidő után, de még ősszel összejöhet a megállapodás a helyreállítási tervünkről

Portfolio
A Portfolio minapi összefoglalójával összhangban most arról ír brüsszeli forrásai alapján az EU-Monitor és a Népszava, hogy bár a szeptember 30-i határidőig nem sikerült megállapodni a magyar helyreállítási tervről a kormánynak az Európai Bizottsággal, de ez heteken belül összejöhet. Ha ez így lesz, akkor még év végéig befolyhat a magyar államkasszába a 2511 milliárdos terv 13%-os előlege, azaz 326 milliárd forint.

A Népszava csütörtök reggeli cikke azt emeli ki, hogy derűlátó uniós forrásai szerint hat héten belül, tehát november közepéig összejöhet a megállapodás a magyar programról a kormány és az Európai Bizottság között. Ha ezt követően a tagállami pénzügyminiszterek is rábólintanak a magyar anyagra, akkor reális esély van rá, hogy Magyarország az év végén vagy legkésőbb a jövő év elején hozzájut a támogatás 13 százalékát kitevő előleghez, ami 326 milliárd forint. A lap megjegyzi: Lengyelországgal szintén elhúzódtak a megbeszélések, de forrásaik szerint Varsó is heteken belül számíthat a bizottsági jóváhagyásra.

Az EU-Monitor szerint egyelőre láthatóan egyik félnek sem sürgős a megállapodás (a magyar kormány nagy összegben hitelhez jutott a tőkepiacokról, a Bizottság pedig demonstrálni tudja, hogy kemény kézzel bánik a magyarokkal és lengyelekkel, megvédi az EU-s forrásokat), de ez az év végéhez közeledve változhat.

A lap úgy tudja, hogy a szeptember 17-i politikai egyeztetések után a magyar kormány szerda estig még mindig nem küldte el a válaszait a Bizottság által frissített és új elemeket is tartalmazó kívánságlistájára, de ahogy telik az idő, mindkét félnek sürgős lehet a megállapodás. Felhívja a figyelmet arra a szabályra, hogy ha idén nincs megállapodás és 13%-os előleg kifizetés egy adott tagállam számára, akkor jövőre már nem lehet előleget fizetni, hanem a helyreállítási tervben vázolt menetrend és indikátorok alapján, tehát a mérföldkövek teljesítése alapján lehet csak forráshoz jutni, ez pedig nyilvánvalóan elhúzódó forrásszerzést jelentene a magyar kormánynak a programból.

A cikk kétszer is rögzíti, hogy mindkét félnek jó oka lehet arra, hogy az év vége előtt megegyezzen a magyar (és lengyel) helyreállítási terv részleteiről, mert különben félmunkát végezne a Bizottság (most már 20 tervet elfogadott, addigra a többiben is megszülethet a megállapodás) és így még jobban elidegenítené a két tagállamot.

Amint azt a minap megírtuk: a helyreállítási terv tartalmi elemeiben már gyakorlatilag megegyezett egymással a magyar kormány és a Bizottság, most a végrehajtáshoz kapcsolt vállalások, garanciák terén zajlanak az egyeztetések (korrupciós kockázatok csökkentése, bizonyos adatok nyilvánossága, közbeszerzési verseny növelése). Ugyanezt írja az EU-Monitor is, miszerint a helyreállítási források visszaélésmentes felhasználását szavatoló intézkedések állnak a tárgyalások középpontjában és forrásai nem látnak áthidalhatatlan ellentéteket az álláspontok között, ezért úgy vélik, hogy politikai akarat megléte esetén viszonylag gyorsan le lehetne zárni a tárgyalásokat.

A lap megjegyzi, hogy bár a Bizottság illetékes tagjai is nyíltan céloztak arra, hogy a magyar terv elfogadását jogállamisági kérdések hátráltatják, úgy tudja, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségének kérdése – jóllehet országspecifikus ajánlás – nem része közvetlenül a tárgyalásoknak. Ezzel együtt is megjegyzi a lap azt a dilemmát, miszerint a helyreállítási terv jóváhagyása és az EU-költségvetést védelmezni hivatott jogállami feltételrendszer is összefügg egymással. Ursula von der Leyen szeptember 15-i évértékelő beszédében megerősítette, hogy a testület heteken belül (október közepe körül) megindítja az első jogállami eljárásokat.

Általános várakozás szerint Magyarország is rajta lesz a „címlistán”, márpedig ha ez a helyzet, akkor

nem tűnne konzisztensnek előbb aláírni a magyar tervet, majd benyújtani a számlát a hiányosságok miatt

– mutatnak rá megfigyelők a lapnak. Ez tehát a magyar helyreállítási terv későbbre csúszó elfogadása felé mutat, de amint azt Ágostházy Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós forrásokért felelős államtitkára a minapi panelbeszélgetésben rögzítette: a Bizottságnak a magyar terv elfogadása után is meg volna az eszköze arra (az elinduló jogállamisági mechanizmusban), hogy ha problémát lát, akkor visszatartsa az uniós kifizetéseinket. Így tehát önmagában a magyar terv elfogadását még nem kellene hátráltatnia, később is lenne eszköze a Bizottságnak, hogy "számon kérje a magyar kormányt" - hangsúlyozta.

Címlapkép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala

debreceni egyetem
brexit
shutterstock új lakás
infláció

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000