eu jog
Uniós források

Az EU kemény választ ígér a botrányos lengyel döntésre

Portfolio
Az Európai Unió külügyi főképviselője azt mondta szerdán, hogy az EU határozott választ ad a lengyel alkotmánybíróság döntésére, amely megkérdőjelezte az EU-s jog elsőbbségét bizonyos területeken. Joseph Borell emellett felszólította Lengyelországot, hogy tartsa be a közösség szabályait.

A külügyi főképviselő csütörtökön Kijevben ismét hangot adott az Európai Bizottság Lengyelországgal kapcsolatos aggályainak, és határozott fellépést ígért, de azt nem mondta el, konkrétan milyen lépésekre számíthat a lengyel kormány - írja a Reuters.

A lengyel alkotmánybíróság múlt héten mondta ki, hogy az Európai Bíróság joghatósága nem terjed ki a tagállami igazságügyi reformra, ezért azt nem is kell figyelembe vennie a lengyel kormánynak. A döntés felháborodást váltott ki, mert az EU-s joganyag elsőbbségét kérdőjelezi meg, és egyben feleősítette a lengyel kilépésről szóló aggodalmakat is.

"A helyzet egyértelmű. Ha egy klub tagja vagy, akkor követned kell a klub szabályait, és a legfontosabb szabály, hogy az uniós jog elsőbbséget élvez a tagállami joggal szemben" - mondta Borell. Hogy az uniós jog elsőbbséget élvez-e, arról az EU-s jog szakértőjét kérdeztük tegnapi cikkünkben:

Egyelőre nem látszik, hogy az Európai Bizottság milyen válaszlépésről dönt majd. Az biztosnak tekinthető, hogy kötelezettségszegési eljárás megindul, de az EU-s pénzek kifizetése is tovább késhet - egyelőre jogállamisági aggályok miatt a Bizottság nem fogadta el Lengyelország helyreállítási tervét.

Címlapkép: Getty Images

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
napelemhazteto