Didier Reynders unios biztos lengyel penzbirsag
Uniós források

Nem értettek a lengyelek a szép szóból, a legdurvább EU-pénzes szankcióhoz nyúl Brüsszel

Portfolio
Napi másfél millió eurónyi bírságot görget maga előtt a lengyel kormány amiatt, mert nem akarja végrehajtani az Európai Bíróság két jogerős ítéletét, ezért rövidesen 69+50 millió eurónyi összegről fog fizetési felszólítást küldeni az Európai Bizottság a lengyel kormánynak; ha pedig ezt nem teljesítik a lengyelek, akkor ennek az összegnek kamatokkal megnövelt részét zárolni fogja a Lengyelországnak szóló EU-támogatásokból a brüsszeli testület – jelezte a Financial Timesnak az Európai Bizottság igazságügyi biztosa.

Didier Reynders (címlapképünkön) jelzése gyakorlatilag a legkeményebb pénzügyi retorziót jelenti, amit az Európai Bizottság végre tud hajtani ilyen esetekben egy tagállammal szemben és ezt a jelek szerint meg is fogja tenni (előtte 60 napos fizetési haladékot ad a lengyeleknek). Így tehát ha a lengyelek nem fizetnek a jogerős bírósági ítéletek alapján, akkor már most bő 120 millió eurónyi (mai árfolyamon kb. 43 milliárd forintnyi) EU-támogatásuk végleges elbukásával néznek szembe.

Ahogy halad előre az idő, úgy lesz ez az összeg egyre nagyobb, napi másfél millió euróval. Persze erre fenyegethetnek a lengyelek azzal (meg is tették), hogy akkor ők elkezdik nem-teljesíteni az EU-büdzsé felé a befizetéseiket, de ahogy arra az uniós biztos figyelmeztetett a cikkben: a lengyelek nettó haszonélvezői a játéknak, így tehát a végén ők fognak sokkal nagyobbat bukni, ha így folytatják.

A két ügy, amelyben már az Európai Bíróság jogerős ítélete is megszületett, de azokat nem akarja végrehajtani a lengyel kormány és ezért napi pénzbírság kiszabását szorgalmazta az Európai Bizottság, amit az uniós bíróság helyben is hagyott:

  • A lengyel fegyelmi kamara lényeges kereteinek a megszüntetése és a felfüggesztett, elmarasztalt bírók visszahelyezése. Itt a jogerős ítéletet huzamosabb ideje nem hajtja végre a lengyel kormány, ezért napi 1 millió eurós bírság kiszabását kezdeményezte a brüsszeli testület, amit az uniós bíróság ki is szabott.
  • A lengyelországi turow-i lignitbányát be kellene zárni cseh környezetvédelmi aggályok miatt, amit az uniós bíróság is helyben hagyott, de a lengyelek nem léptek semmit a bezárás felé és ezért itt napi félmillió eurós bírságot szabott ki az uniós bíróság. Ebben a vitában egyébként az FT utal rá, hogy van némi közeledés a cseh és a lengyel kormány között.

Reynders egyébként a lapnak azt is jelezte, hogy miközben vannak eseti kedvező szignálok a lengyelekkel folytatott jogállamisági vitában, de összességében a trend negatív, azaz a koronavírus-járványhoz hasonlóan újabb és újabb hullámokban tesz olyanokat a lengyel kormány, illetve az igazságszolgáltatás, ami sérti a jogállami elvárásokat. Így összességében a tartós vita még mindig a romlás, nem a javulás felé halad.

Ennek egy másik következménye, hogy a Bizottság továbbra sem fogadta el a 36 milliárd eurós támogatással is járó lengyel helyreállítási tervet (a magyart se, a választásokig nem is fogja), így valójában pénzügyi értelemben a lengyel kormány stratégiája fenntarthatatlan, előbb-utóbb engednie kell a brüsszeli elvárásoknak.

Korábban egy teljesen másik EU-támogatási ügyben a pénzügyi szankció (támogatások blokkolása) vezetett odáig, hogy a lengyel helyhatóságok végül meghátráltak:

Címlapkép forrása: Claudio Centonze, Európai Unió, az Európai Bizottság médiatára

csehország prága
kalapács
koronavírus omikron szupervariáns
szlávik jános MTI
befektető nő laptop getty stock
Frankfurti tőzsde

Holdblog Netflix összeomlás

Az idei év talán legtöbb befektetőt megmozgató kérdése, hogy az amerikai technológiai részvények még meddig teljesíthetik...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hogyan teljesítenek a főbb részvénypiacok?
beruhazas