Varga Judit Didiers Reynders igazsagszolgltatas
Uniós források

Kiderült: igazságszolgáltatási reformot is elvár Brüsszel az EU-pénzeink kiszabadításához

Portfolio
Nemcsak a korrupció elleni küzdelem terén kell 17 fajta lépést tennie a magyar kormánynak azért, hogy kiszabadítsa az EU-pénzeket, hanem az igazságszolgáltatás terén is kell reformokat vállalnia, mert csak utóbbi esetén fogja jóváhagyni az Európai Bizottság a magyar helyreállítási tervet és később csak a vállalások teljesítése esetén fog abból pénzt kifizetni – derült ki a Bloomberg szerdai tudósításából, amelyben megszólalt Didier Reynders uniós igazságügyi biztos.

Sőt, a hírügynökség úgy tudja, hogy az Európai Bizottság múlt vasárnapi ülésén Ursula von der Leyen bizottsági elnök is támogatta azt, hogy csak akkor fogadja el a Bizottság a magyar helyreállítási tervet, ha előtte a magyar kormány az igazságszolgáltatás terén látott problémák orvoslását is bevállalja egy menetrend szerint (mérföldkövek) és aztán ha majd teljesíti azokat, csak azt követően jusson csak hozzá a pénzekhez. Ezzel ugyanis el lehetne kerülni a lengyel fiaskót, miszerint úgy hagyta jóvá a Bizottság a lengyel helyreállítási tervet, hogy még nem minden reform elvárás teljesült maradéktalanul a lengyel igazságszolgáltatás terén, és így pénzhez sem jutott még Varsó, sőt nem is akarja teljesíteni az elvárásokat és a Bizottság ellen fordult.

A fentiek azt jelentik, hogy az 5,8 milliárd eurós támogatást jelentő magyar helyreállítási programba olyan mérföldköveket is bele kell írni, amelyek a magyar igazságszolgáltatási rendszer függetlenségét erősítik meg/garantálják, és ha ezt nem vállalja a kormány, akkor a Bizottság és a tagállamokat tömörítő Tanács nem fogja év végéig jóváhagyni a tervet, így a Magyarországnak járó támogatások (5,8 milliárd euró) mintegy 80%-át végleg elbukná az ország.

Didier Reynders uniós igazságügyi biztos a Bizottság által nyilvánosságra hozott 57 oldalas határozat azon részére utalva, amelyben 17 féle területen vállalt korrupcióellenes intézkedéseket a magyar kormány (ezekről hétfőn és kedden írtunk részletesen), leszögezte:

Nemcsak a korrupció elleni küzdelemről van szó, hanem az igazságszolgáltatás függetlenségéről is. Ha tovább akarunk haladni a (helyreállítási – a szerk.) tervben, figyelembe kell vennünk a különböző eljárásokban kért különböző reformokat.

Ahogy a hírügynökség megjegyzi: a Bizottság kulcsfontosságú biztosai a magyarországi bírák függetlenségével kapcsolatos új feltételeket is be akarnak építeni a helyreállítási alapról szóló vállalások sorába, miután Brüsszel évek óta bírálja Orbán Viktor kormányát, amiért egyre nagyobb befolyást gyakorol a bíróságok, köztük a legfelsőbb bíróság, vagyis a Kúria felett.

Az EU azt is szeretné, ha Magyarország megerősítené az igazságszolgáltatás felügyeletével megbízott független bírákból álló testületet (Országos Bírósági Tanács), amelynek vezetése arra panaszkodott, hogy a hiányosságok orvoslása során megakasztották őket – jegyzik meg.

Uniós tisztviselők most azt a potenciális menetrendet vázolták a hírügynökségnek, hogy Magyarország várhatóan szeptember vége felé nyújtja be a helyreállítási terv végleges változatát (a támogatási lábra), a Bizottság pedig november elejére hagyhatja azt jóvá, majd a tagállamok asztalára kerülne és így a pénzügyminiszterekből álló Tanács (Ecofin) december elején döntene róla. Így maradna némi idő a papírmunka év végéig történő elvégzésére, bár még így is nagyon ki lenne centizve a menetrend - ismerték el uniós tisztviselők.

A fentiekkel párhuzamosan a magyar jogállamisági eljárásról az Általános Ügyek Tanácsában döntenek majd, a Bizottság javaslata alapján előbb október 18-ig arról, hogy egyáltalán adjanak-e még két hónapnyi bizonyítási időt a magyar kormánynak és ha igen, akkor utána legkésőbb december 18-án arról döntenének, hogy a magyar vállalások teljesítése alapján mekkora veszély fenyegeti még az uniós költségvetést.

A jogállamisági eljárás kapcsán az elmúlt napokban megjelent fontosabb cikkeink:

Címlapkép forrása: Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldala a minapi tárgyalásról Didier Reyndsers igazságügyi biztossal.

praga-csehorszag-karoly-hid
Érmék tőzsde háttérrel
forint készpénz bankjegy
rubel
gáz főzés sütés

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Navracsics Tibor Portfolio interju unios forras2