Térképen a visszaélések - Nőtt a korrupció Magyarországon
Uniós források

Nem tolonganak a civilek a Korrupcióellenes Munkacsoportba, ami rossz jel az EU-pénzeinkre

Portfolio
Nincs nagy tolongás a civil szakmai szervezetek részéről, hogy holnap éjfélig jelentkezzenek az Integritás Hatóság mellett létrejövő Korrupcióellenes Munkacsoportba, a témában szakmailag illetékes Korrupciókutató Központ Budapest például „ebben nem kíván részt venni” – írja a hvg.hu.

Azt, hogy valóban nincs tolongás a civilek felől a munkacsoportba, az is jelzi, hogy amint megírtuk: az Integritás Hatóság a mai közleményébe is beletette, hogy várják még azon „nem kormányzati szereplők jelentkezését, akiknek a korrupció elleni küzdelem szívügye és a korrupció visszaszorításáért tenni szeretnének”.

Mindez azért is érdekes és fontos, mert az Európai Bizottságnak tett egyik kulcsfontosságú vállalás szerint december 1-ig létre kell jönnie a Munkacsoportnak, december 15-ig pedig meg is kell tartania az alakuló ülését. A vonatkozó törvény szerint a Munkacsoportba 10 kormányzati és 10 nem kormányzati, civil delegált kerül be és a 21. tag az Integritás Hatóság elnöke, aki a Munkacsoport elnöki feladatait is ellátja. A testület szakmai segítő munkát végez az Integritás Hatóság mellett, a közbeszerzési és korrupciós ügyek vizsgálatával, szakmai keretek kidolgozásával foglalkozik.

Ha esetleg nem tudna hitelesen felállni a Munkacsoport a következő héten, mert a civilek jelentős része távolmarad a lehetőségtől, akkor az egyértelműen negatív szignál lenne az Európai Bizottság felé is, hogy a Hatóság és a Munkacsoport jogköreivel valami nincs rendben.

Ez pedig újabb érvet adhat a Bizottságnak arra, hogy a jövő szerdai ülésén valóban arra tegyen javaslatot: legalább 7,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrást függesszenek fel Magyarország számára, mert a kormányzati vállalások eddigi teljesítésének hitelessége kérdéseket vet fel.

Amint ma megírtuk az FAZ értesülései alapján: az Integritás Hatóság elnökhelyetteseinek alkalmasságával kapcsolatban is kételyei vannak a Bizottság felsővezetésének, és ez az egyik fő ok arra, hogy a Bizottság arra készül: jövő szerdán várhatóan sok EU-pénz felfüggesztésére fog javaslatot tenni a Tanács felé, amelyek pénzügyminiszterei december 6-án hozhatják meg a végső döntést (akár felülírva a Bizottság által javasolt felfüggesztési mértéket, kereteket is).

Címlapkép forrása: Shutterstock

gáz
whisky
fegyver-pisztoly
forinteuroarolyambankjegy
Háború illusztráció
Eromu zaporozhie

Holdblog Medvepiaci hangulat

A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 százalék feletti...

2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
integritás hatóság bíró ferenc