forint bankjegy huf
Uniós források

A kormány is a sajtóból tudta meg a brüsszeli fordulatot, de nem tart a forráslehívás tényleges korlátozásától

Portfolio
A magyar kormány is csak a sajtóból tudta meg, hogy az Európai Bizottság szűkkörű felsővezetése tegnap váratlanul úgy döntött: fenntartja az eredetileg javasolt 7,5 milliárd eurónyi felfüggesztést a felzárkóztatási forrásoknál, mert elégedetlen a 17 féle magyar korrupcióellenes és közbeszerzési lépés eddigi végrehajtásával - derült ki egy mai kormányzati háttérbeszélgetésen. Ezzel együtt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter azt is hangsúlyozta, hogy a felfüggesztéssel érintett pénzen kívül a többi pénzről megszülethetnek év végéig a szükséges megállapodások, illetve a helyreállítási programról is, így a Brüsszel felől érkező folyósítások volumenét egyelőre nem érinti a jogállamisági eljárás fennmaradó monitoringja. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az eseményen utalt rá, hogy az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós uniós hitelprogram kapcsán a magyar kormányzati álláspontban esetleg lehet változás, de a globális minimumadóval kapcsolatos magyar álláspontban nem.

Az Európai Bizottság felsővezetése tegnap délután szűk körben úgy döntött – és az erről szervezett háttértájékoztatóról a Politico számolt be tegnap késő este -, hogy a 17 féle magyar vállalás eddigi teljesítésével elégedetlen a jogállamisági eljárásban, és ezért fenntartja a 7,5 milliárd eurónyi felfüggesztési javaslatát a Tanács felé. Ez azért lehetett váratlan a magyar kormány számára, mert a 17 vállalás egy részének november 19-ig szóló teljesítésére tekintettel bízhatott benne, hogy a 7,5 milliárdnál kevesebb lesz a felfüggesztési javaslat.

Erre a fejleményre reagálva ma szintén egy háttértájékoztatót hívott össze a magyar kormány. Erről az MTI, a 24.hu és a hvg.hu beszámolói alapján az alábbi információk derültek ki:

  • Navracsics Tibor elmondta, hogy az Európai Bizottság döntéséről (ami csak jövő szerdán lesz hivatalos, mert akkor hagyja jóvá a teljes biztosi testület) hivatalos értesítést nem kaptak, ám ha a sajtóban megjelenteknek megfelelően a három Operatív Program keretének 65 százalékát tényleg felfüggesztésre javasolja a Bizottság, és ha azt valóban el is fogadja a Tanács, akkor az nem fog forrásvesztést jelenteni. Levezetése szerint csupán arról van szó, hogy a brüsszeli kifizetések egy része késik, és a kormány arra számít, hogy 2023 második negyedévétől majd hozzá tud férni a forrásokhoz, miután feloldják azok felfüggsztését a feltételek várható teljesítése után.
  • A miniszter emlékeztetett rá, hogy a helyreállítási program forrásaiért szükséges igazságszolgáltatási változtatásokat csak jövő március végéig vállalta végrehajtani a kormány, így tehát ezzel is összefügg a második negyedévi céldátum. Fontos tudni, hogy a Szabad Európa és a Népszava friss információi szerint nem 17, hanem összesen 27 féle (!) vállalást kell előre és maradéktalanul teljesíteni ahhoz, hogy a magyar kormány forrásokhoz tudjon jutni a helyreállítási programból. Ezek közé tartozik a 17 féle, már ismert közbeszerzési és korrupcióellenes vállalás, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítése. Utóbbinak csak az egyik része az Országos Bírói Tanács jogköreinek megerősítése, de a Szabad Európa tudomása szerint a Kúria működésének reformja is benne van ezek között, akárcsak az, hogy a bírók szabadon fordulhassanak az Európai Bírósághoz, illetve az itthoni jogerős bírósági ígéleteket ne lehessen az Alkotmánybíróságon megtámadni.
  • A miniszter a felfüggesztési döntéssel párhuzamosan hangsúlyozta, hogy a hírek szerint az 5,8 milliárd eurónyi helyreállítási programunkat el fogja fogadni a jövő szerdai ülésen a Bizottság, utána pedig várhatóan a Tanács is, így tehát ez is alátámasztja azt a menetrendet, amire eddig számítottak. Eszerint év végéig mind a helyreállítási program elfogadásáról szóló megállapodás megszülethet, mind a 2021-2027-es felzárkóztatási források alapdokumentumáról, a Partnerségi Megállapodásról, valamint a felfüggesztéssel nem érintett Operatív Programokról is. Emiatt úgy tálalta a friss információkat, hogy végülis azok nagy előrelépést jelentenek, mert mind az Operatív Programokat, mind a helyreállítási programot várhatóan jóvá fogják majd hagyni és összességében pénzt nem is fog veszíteni Magyarország.
  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal egészítette ezt ki, hogy ha valóban a fenti döntések születnek, akkor az egyelőre nem is hat ki a Magyarország által lehívott források ütemére, tömegére, mert jövőre összességében mintegy 7 milliárd eurónyi forrás érkezhet be (a 2014-2020-as ciklusból mintegy 3,5 milliárd euró, illetve a 2021-2027-es ciklus felfüggesztéssel nem érintett programjaiból további 3,5 milliárd euró). A felfüggesztési döntés majd csak valamikor 2024 második felétől kezdené visszafogni a lehívható forrásokat, hiszen addigra merítenénk ki a felfüggesztéssel érintett programok 35-35%-nyi részét. Addig viszont a kormány bízik benne, hogy minden vállalást megfelelően tud majd teljesíteni, így a felfüggesztett pénzek is felszabadulnak, így a brüsszeli forráslehívási tempónkat ez nem fogja korlátozni levezetése szerint.
  • Gulyás Gergely az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatási programmal kapcsolatban, amit közös uniós hitelfelvételből tervezne a Bizottság, azt hangsúlyozta, hogy a kormány tényleg kivenné a részét a segítségből, de továbbra sem támogatja a közös adósságvállaláson keresztüli megsegítést. Inkább bilaterális alapon gondolkodik és ezért azt szorgalmazza, hogy mindenki a rá eső részt tegye bele a programba. Azt is jelezte, hogy az ukrajnai megsegítés az MFA+ programból menne, amelyről a december 6-i pénzügyminiszteri ülésen döntenének, és éppen Varga Mihály pénzügyminisztert hatalmazta fel a tegnapi kormányhatározat arra, hogy a Magyarországra eső részt teremtse elő (187 millió euró), és ő fog ott ülni majd decemberben az ügyről döntő tanácskozáson. Ez tehát összességében arra utal, hogy a kétértelműre fogalmazott kormányhatározat hagyott még mozgásteret a kormánynak, a véghajrába kerülő EU-pénzes tárgyalásinktól nem függetlenül.
  • Gulyás Gergely ezzel szemben azt is jelezte: nem lát esélyt arra, hogy Magyarország támogatná a globális minimumadó tervét, mert alapvető adóügyi kifogásai vannak vele. Jelezte: azért sem várható, hogy a magyar kormány támogatja ezt a tervet, mert amíg az Egyesült Államok nem fogadja el a kétpilléres javaslatot teljes egészében, addig súlyos versenyhátrányt jelentene Európa számára, ha elfogadná.

Az EU-pénzek kapcsán az Európai Parlamentben is született ma egy lényeges határozat, illetve Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is nyilatkozott az ukrajnai segítőprogram kapcsán:

Címlapkép forrása: Getty Images

benzin
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ursula von der Leyen Budapest targyalas1