forint bankjegy huf
Uniós források

A kormány is a sajtóból tudta meg a brüsszeli fordulatot, de nem tart a forráslehívás tényleges korlátozásától

Portfolio
A magyar kormány is csak a sajtóból tudta meg, hogy az Európai Bizottság szűkkörű felsővezetése tegnap váratlanul úgy döntött: fenntartja az eredetileg javasolt 7,5 milliárd eurónyi felfüggesztést a felzárkóztatási forrásoknál, mert elégedetlen a 17 féle magyar korrupcióellenes és közbeszerzési lépés eddigi végrehajtásával - derült ki egy mai kormányzati háttérbeszélgetésen. Ezzel együtt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter azt is hangsúlyozta, hogy a felfüggesztéssel érintett pénzen kívül a többi pénzről megszülethetnek év végéig a szükséges megállapodások, illetve a helyreállítási programról is, így a Brüsszel felől érkező folyósítások volumenét egyelőre nem érinti a jogállamisági eljárás fennmaradó monitoringja. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az eseményen utalt rá, hogy az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós uniós hitelprogram kapcsán a magyar kormányzati álláspontban esetleg lehet változás, de a globális minimumadóval kapcsolatos magyar álláspontban nem.

Az Európai Bizottság felsővezetése tegnap délután szűk körben úgy döntött – és az erről szervezett háttértájékoztatóról a Politico számolt be tegnap késő este -, hogy a 17 féle magyar vállalás eddigi teljesítésével elégedetlen a jogállamisági eljárásban, és ezért fenntartja a 7,5 milliárd eurónyi felfüggesztési javaslatát a Tanács felé. Ez azért lehetett váratlan a magyar kormány számára, mert a 17 vállalás egy részének november 19-ig szóló teljesítésére tekintettel bízhatott benne, hogy a 7,5 milliárdnál kevesebb lesz a felfüggesztési javaslat.

Erre a fejleményre reagálva ma szintén egy háttértájékoztatót hívott össze a magyar kormány. Erről az MTI, a 24.hu és a hvg.hu beszámolói alapján az alábbi információk derültek ki:

  • Navracsics Tibor elmondta, hogy az Európai Bizottság döntéséről (ami csak jövő szerdán lesz hivatalos, mert akkor hagyja jóvá a teljes biztosi testület) hivatalos értesítést nem kaptak, ám ha a sajtóban megjelenteknek megfelelően a három Operatív Program keretének 65 százalékát tényleg felfüggesztésre javasolja a Bizottság, és ha azt valóban el is fogadja a Tanács, akkor az nem fog forrásvesztést jelenteni. Levezetése szerint csupán arról van szó, hogy a brüsszeli kifizetések egy része késik, és a kormány arra számít, hogy 2023 második negyedévétől majd hozzá tud férni a forrásokhoz, miután feloldják azok felfüggsztését a feltételek várható teljesítése után.
  • A miniszter emlékeztetett rá, hogy a helyreállítási program forrásaiért szükséges igazságszolgáltatási változtatásokat csak jövő március végéig vállalta végrehajtani a kormány, így tehát ezzel is összefügg a második negyedévi céldátum. Fontos tudni, hogy a Szabad Európa és a Népszava friss információi szerint nem 17, hanem összesen 27 féle (!) vállalást kell előre és maradéktalanul teljesíteni ahhoz, hogy a magyar kormány forrásokhoz tudjon jutni a helyreállítási programból. Ezek közé tartozik a 17 féle, már ismert közbeszerzési és korrupcióellenes vállalás, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítése. Utóbbinak csak az egyik része az Országos Bírói Tanács jogköreinek megerősítése, de a Szabad Európa tudomása szerint a Kúria működésének reformja is benne van ezek között, akárcsak az, hogy a bírók szabadon fordulhassanak az Európai Bírósághoz, illetve az itthoni jogerős bírósági ígéleteket ne lehessen az Alkotmánybíróságon megtámadni.
  • A miniszter a felfüggesztési döntéssel párhuzamosan hangsúlyozta, hogy a hírek szerint az 5,8 milliárd eurónyi helyreállítási programunkat el fogja fogadni a jövő szerdai ülésen a Bizottság, utána pedig várhatóan a Tanács is, így tehát ez is alátámasztja azt a menetrendet, amire eddig számítottak. Eszerint év végéig mind a helyreállítási program elfogadásáról szóló megállapodás megszülethet, mind a 2021-2027-es felzárkóztatási források alapdokumentumáról, a Partnerségi Megállapodásról, valamint a felfüggesztéssel nem érintett Operatív Programokról is. Emiatt úgy tálalta a friss információkat, hogy végülis azok nagy előrelépést jelentenek, mert mind az Operatív Programokat, mind a helyreállítási programot várhatóan jóvá fogják majd hagyni és összességében pénzt nem is fog veszíteni Magyarország.
  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal egészítette ezt ki, hogy ha valóban a fenti döntések születnek, akkor az egyelőre nem is hat ki a Magyarország által lehívott források ütemére, tömegére, mert jövőre összességében mintegy 7 milliárd eurónyi forrás érkezhet be (a 2014-2020-as ciklusból mintegy 3,5 milliárd euró, illetve a 2021-2027-es ciklus felfüggesztéssel nem érintett programjaiból további 3,5 milliárd euró). A felfüggesztési döntés majd csak valamikor 2024 második felétől kezdené visszafogni a lehívható forrásokat, hiszen addigra merítenénk ki a felfüggesztéssel érintett programok 35-35%-nyi részét. Addig viszont a kormány bízik benne, hogy minden vállalást megfelelően tud majd teljesíteni, így a felfüggesztett pénzek is felszabadulnak, így a brüsszeli forráslehívási tempónkat ez nem fogja korlátozni levezetése szerint.
  • Gulyás Gergely az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatási programmal kapcsolatban, amit közös uniós hitelfelvételből tervezne a Bizottság, azt hangsúlyozta, hogy a kormány tényleg kivenné a részét a segítségből, de továbbra sem támogatja a közös adósságvállaláson keresztüli megsegítést. Inkább bilaterális alapon gondolkodik és ezért azt szorgalmazza, hogy mindenki a rá eső részt tegye bele a programba. Azt is jelezte, hogy az ukrajnai megsegítés az MFA+ programból menne, amelyről a december 6-i pénzügyminiszteri ülésen döntenének, és éppen Varga Mihály pénzügyminisztert hatalmazta fel a tegnapi kormányhatározat arra, hogy a Magyarországra eső részt teremtse elő (187 millió euró), és ő fog ott ülni majd decemberben az ügyről döntő tanácskozáson. Ez tehát összességében arra utal, hogy a kétértelműre fogalmazott kormányhatározat hagyott még mozgásteret a kormánynak, a véghajrába kerülő EU-pénzes tárgyalásinktól nem függetlenül.
  • Gulyás Gergely ezzel szemben azt is jelezte: nem lát esélyt arra, hogy Magyarország támogatná a globális minimumadó tervét, mert alapvető adóügyi kifogásai vannak vele. Jelezte: azért sem várható, hogy a magyar kormány támogatja ezt a tervet, mert amíg az Egyesült Államok nem fogadja el a kétpilléres javaslatot teljes egészében, addig súlyos versenyhátrányt jelentene Európa számára, ha elfogadná.

Az EU-pénzek kapcsán az Európai Parlamentben is született ma egy lényeges határozat, illetve Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is nyilatkozott az ukrajnai segítőprogram kapcsán:

Címlapkép forrása: Getty Images

Koronavírus mutáns
óbudai sziget
tél áramellátását energia stock
atomerőmű
Veszprém városkép
Paks uzemanyag kazetta
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
europai bizottsag